Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dålig stämning i Renées brygga när Ulf Kristersson ställs mot väggen: "Jag sa så här..."

06 feb, 2024, 15:00 
Ulf Kristersson i Renées brygga
Ulf Kristersson blir tufft konfronterad i senaste avsnittet av Renées brygga.
Annons

Man kunde ana att det skulle bli spänd stämning redan när man såg gästuppsättningen för veckans avsnitt av Renées brygga i TV4. Statsminister Ulf Kristersson skulle få sällskap med Amie Bramme Sey, antirasistisk podcastare och programledare.

Det var en lågoddsare att Sverigedemokraterna skulle komma upp i samtalet. Så blir också fallet i avsnittet.

5 saker du vill veta om Birgitta EdBrand logo
5 saker du vill veta om Birgitta Ed

Ulf Kristersson konfronterad i Renées brygga

I ett klipp som TV4 själva lagt upp kan man se att Amie ställer Ulf mot väggen. Hon drar upp funderingen som hon burit på så länge.

Ulf Kristersson i Renées brygga
Det blir svettigt för Ulf...

– Det fanns en tid när du stod så bergfast i och tog hand på att aldrig samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Amie och ger plats för Ulfs svar.

Annons

Ulfs förklaring är lång. Han refererar till den berömda Decemberöverenskommelsen, då samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna fattade en gemensam överenskommelse om att begränsa Jimmie Åkessons inflytande över den svenska politiken.

– Jag sa så här att jag, i den berömda händelsen, där när de fyra allianspartierna gick till val tillsammans inför valet 2018 och då var det en förutsättning för det samarbetet. Så det står jag absolut för. Sedan tyckte jag att det var uppenbart att när problemen är så stora som de är, då går det inte att bestämma sig för att inte lösa problemen genom att vägra skapa majoriteter i riksdagen, säger Ulf i klippet.

Brandtalet av gästen i Renées brygga

Frågan är personlig för Amie. Så här skrev hon på valdagen 2022, i ett känslosamt inlägg på Instagram, till en bild på sin dotter.

"Undrar hur dom som röstar fram högerextrem politik förklarar för barnen? Hur man motiverar i ett val där en röst på högerpartier blir en röst som släpper fram rasism. Vad säger man till barnen? Det är en måttstock i livet för mig, vad jag kan förklara och motivera för mitt barn. Gör jag val jag undanhåller? finns det samtal jag undviker? Jag menar inte att barn måste veta om allt, låter henne vara lyckligt ovetande om mycket", skrev Amie då.

Annons