Dansbandsstjärnan Lotta Idoffsons sista svåra tid – vännens ofattbara sorg: ”Orkade inte”

Lotta Engberg och Lotta Idoffson

Lotta Idoffson sista svåra tid.
Nu berättar nära vännen Helene Wish Persson.

Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022
0:50

Efter reklamen: Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

(0:50)

Slå på ljud

Dansbandsvärlden är i sorg efter beskedet att Lotta Idoffson dött, endast 49 år gammal.

Hon slog igenom som sångerska i Berth Idoffs orkester, en grupp som bildades i Vilshult på 50-talet och som sedan återupptogs av Lotta och maken Marcus Idoffson.

Sen kom ofattbara tragedin. Hösten 2018 förlorade Lotta både sin make och sin svärfar Berth Idoff Johansson i cancer. De låg inlagda på samma hospice och dog med bara några dagars mellanrum.

– Marcus var min bäste vän och vi valde redan från början att både leva tillsammans och jobba ihop. Vi fick 20 fantastiska år. Trots sin svåra sjukdom behöll han hela tiden livsglädjen och humorn. Han hade ett enormt stort hjärta, sa Lotta Idoffson till SVT Nyheter.

Lotta Engberg och Lotta Idoffson

Lotta Engberg och Lotta Idoffson fångades på bild tillsammans i samband med Melodifestivalen 2010.

Fredrik Hessman/TT

Lotta Idoffson kom aldrig tillbaka

Lotta Idoffson flyttade sedan från Åhus till Helsingborg. Två år senare försökte hon sig på en karriär som soloartist och gjorde comeback med låten jullåten ”Midvinternatt”, som var en hyllning till bortgångne maken.

– Jag har antagit utmaningen att stå på scen igen. Men jag tar ett steg i taget. Jag är tacksam mot alla som hjälpt mig i detta, sa hon till Expressen.

Men det blev aldrig någon riktig comeback för Lotta Idoffson. I början av förra året drabbades hon av covid, som sedan följdes av post-covid.

På sociala medier berättade hon om den fruktansvärda tiden på sjukhus, där hon kritiserade vården för slarv och att hon drabbats av blodförgiftning och nekros, rapporterar Expressen.

Vännens stora sorg: ”Mist en lillasyster”

Sångerskan och vännen Helene Wish Persson, som lärde känna Lotta Idoffson via Lotta Engberg på 90-talet, säger till tidningen att hon minns sin vän med värme.

– Lotta sa till mig att vi säkert skulle klicka ihop. Det var precis det vi gjorde. Vi umgicks tätt och upplevde både framgång och motgång. Vi var nära vänner i 30 år. Nu känns det som att jag mist en lillasyster.

I söndags dog Lotta Idoffson på ett sjukhus i Helsingborg.

– Till sist orkade hon inte längre, säger Helene Wish Persson.

Foto: TT/Instagram