Därför försvann Harald Treutiger från rutan – avslöjandet efter 15 år

Därför försvann Harald Treutiger från rutan – avslöjandet efter 15 år

Harald Treutiger var en folkkär tv-profil för cirka 30 år sedan. Han blev den första att leda den svenska versionen av "Robinson". Nu berättar han varför han försvann från tv-rutan.
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla
Slå på ljud

Med program som "24 karat", "Rena rama sanningen" och "Robinson", blev Harald Treutiger, 64, en av det största tv-profilerna.

I slutet av 90-talet hade den omtalade realityserien "Robinson" premiär i Sverige, och ingen mindre än Harald blev vald till att bli den första att leda programmet.

Men det blev en hel del uppståndelse kring programmet, minst sagt.

När Treutiger gästar Tilde de Paula i TV4:s ”Efter fem” blickar han tillbaka på reaktionerna som tittarna gav till det nya konceptet svenska Robinson, där deltagarna röstade ut varandra en efter en.

– Det gick emot hela kollektiva snällismen som finns i folkhems-Sverige. Så det var jättemånga som var upprörda över det, säger han.

Harald gick från journalist till programledare

Harald började sin karriär som renodlad journalist på 80-talet, men sedan gick han över till programledare. Och det egentligen prestigefulla jobbet som Robinsons första programledare skapade kanske mer hinder än lycka för Harald.

Harald i Malaysia när den första säsongen av Robinson spelades in.
Lasse Svensson/FLT-PICA

En av deltagarna tog sitt liv strax efter den första säsongen, vilket ledde till att folk började kalla programmet för ”Haralds självmordsprogram”, och många menade även att det var mobbning när deltagarna skulle rösta ut varandra.

Harald ogillade hur deltagarna exploaterades och kände sig därför inte bekväm i rollen.

– De blev mer vårt redskap för att göra bra tv. Så jag längtade till okomplicerad tv, berättar han.

Haralds beslut – slutade som programledare

Dramatiken runt progrcammen i TV4 ledde till att Harald gick över till TV3 och den nya satsningen ”Jakten på ökenguldet”, som skulle vara ett kombinerat tävlings- och äventyrsprogram.

– Alla trodde det skulle bli bra, men alla hade fel. Det blev kasst.

Der var då som den tidigare folkkära programledaren minskade i populäritet.

– Jag försörjde mig fortfarande som tv-programledare i ytterligare tio år men inte med de ”sexiga” programmen, utan de mer vardagliga programmen, säger Harald i Efter Fem.