Därför försvann Jörgens Lantz från Björnes Magasin

jörgen lantz björnes magasin

Många känner fortfarande igen hans röst men få vet varför han lämnade rampljuset. I 13 år var Jörgen Lantz starkt förknippad med barnprogrammet Björnes Magasin. Men så plötsligt förändrades hans liv och tv-karriären blev ett minne blott.

Med den snälla rösten och bruna björndräkten blev Jörgen alla barns bästa vän och Björnes Magasin, som sändes i SVT, var för många en självklar del av vardagslunken. Programmet blev dessutom en plantskola för flera kända komiker och programledare. Anders Lundin och Robert Gustavsson är två exempel.

Men så en dag förändrades allt och Björne fick en annan röst. Jörgen Lantz hade bytts ut mot skådespelaren Pontus Gustafsson. Och många tittare undrade förstås vart han hade tagit vägen.

Det spekulerades i om Jörgen hade fått sparken av SVT – men varför? Den riktiga förklaringen var dock en helt annan. Kring millenieskiftet blev Jörgens fru svårt sjuk och i februari, år 2000, avled hon.

Jörgen Lantz drabbades av svår sorg

– Jag ville själv sluta eftersom hon var sjuk. Jag hade ingen lust att fortsätta, har Jörgen berättat för Expressen.

Året efter var otroligt tungt och det var knappt att han orkade med tillvaron.

– Jag orkade inte. Jag satt hemma. Jag levde i en egen värld, i en bubbla. Det är ren tur att man överlever. Jag var väldigt nere. Många vänner försökte ta hand om mig, det hjälpte mycket.

Jörgen Lantz spelade "Björne" mellan år 1987-200."

Hittade kärleken på nytt

I dag, 20 år senare, ser livet helt annorlunda ut. Jörgen bor i en stor lägenhet på Södermalm, i Stockholm, men sin kärleken Ann-Christine. Under våren självisolerade han sig, med anledning av coronaviruset.

Jörgen och Ann-Christine Lantz.

Jörgen och Ann-Christine Lantz.

– Jag har hållit mig isolerad här ute i skärgården i två månader nu men jag har klarat mig bra. Jag fixar i trädgården, går ut med hunden och njuter av naturen här. Det har väl något med åldern att göra, men jag tycker det är väldigt skönt, berättar han i en intervju med Nöjeslivet.

För två år sedan återvände, i björndräkt, på Maximteatern under åtta föreställningar tillsammans med flera välkända personer som Kerstin Wikström och Anders Linder gästade just ”Björnes magasin”, när det begav sig.

SVT:s krav – 18 år senare

Att ta Björne till teaterscenen hade funnits som idé länge men esemblen fick vände sig till SVT för att få kanalens godkännande.

– SVT ville veta vad vi skulle göra under föreställningarna. Men det var inga problem att godkänna det. De har aldrig hört av sig igen efter det, säger Jörgen i samma intervju.
Att han skulle dyka upp i björndräkten ännu en gång är inte helt otroligt, säger Jörgen. För visst händer det han han saknar den snälla karaktären, och snäckan på två hjul som kallades för “Snigel”.

– Jag blir nostalgisk när jag hör Björnelåten. Det blir jag, har Jörgen sagt.

Foto: TT