Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför försvann "Väder-Anki" från rutan – okända kampen bakom kulisserna

11 maj, 2024, 08:00 
Väder-Anki Edvinsson
TT
Hon blev "Väder-Anki" med hela svenska folket – sedan försvann Anki Edvinsson från rutan.
Annons

Tittade på TV4 i slutet av 1990-talet är du definitivt bekant med "Väder-Anki". Hon var en av den tidens mest omskrivna "väderflickor" – vilket var ett namn som gavs till kanalens väderpresentatörer.

Bakom smeknamnet dolde sig Anki Edvinsson, en före detta receptionist som fick chansen eftersom hon "gick genom rutan".

Irma Lehtosalo: ”Jag hittade min mamma död i sängen”Brand logo
Irma Lehtosalo: ”Jag hittade min mamma död i sängen”

"Väder-Anki" Edvinsson försvann från TV4

Men Anki var inte helt nöjd med sin roll, berättar Anki, som nu hunnit fylla 53, i en intervju med Hemmets journal. Hon har fått kämpa för att hitta sin rätta väg i livet.

– Jag blev uppslukad av tv-världen, men kände att jag inte fick utrymme för min fulla potential. Dessutom var jag ju inte ens meteorolog, säger Anki i intervjun.

Så Anki fattade ett radikalt beslut, efter åtta år på TV4. Hon sa upp sig och flyttade till Göteborg. Där arbetade hon med andra tv-uppdrag. I samma veva träffade hon den stora kärleken, Peter Hedström.

Annons

– Jesper Blomqvist och jag var med i samma program och blev väldigt goda vänner. Vi träffades och var ute och åt middagar. Ibland hade han med sig sin kompis Peter från Umeå och med tiden hörde jag allt mer av mig till Peter istället för Jesper och, ja, snart var vi ett par, säger Anki till Hemmets journal.

Har nu blivit författare

Numera har Anki lämnat tv-karriären bakom sig. Hon har sadlat om helt och blivit deckarförfattare. I juni släpps fjärde del av hennes serie om polisparet Charlotte von Klint och Per Berg. Det kan tilläggas att Charlotte och Per är från Umeå, dit Anki flyttade för Peters skull.

Författardrömmen satt djupt hos Anki.

– Jag minns att jag älskade alla skrivuppgifter i skolan. Olika uppsatser och tillfällen när jag fick uttrycka mig med ord i skrift. Någonstans på vägen började jag nära en dröm om att bli författare, säger Anki.

Annons