Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har Björn Ulvaeus valt att avstå alkohol: "nått vägs ände"

19 aug, 2022, 11:00 
AvSimon Holm Stålhand

Ett starkt och moget beslut.

Annons
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottetBrand logo
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottet

Flera kända profiler har valt att avstå all form av berusningsmedel. Anledningarna kan skilja sig men slutmålet är detsamma. Här listar Svensk Damtidning tre kända profiler som har valt att helt avstå alkohol.

Björn Ulvaeus

Abba-stjärnan, Björn Ulvaeus, 77, har varit väldigt öppen i intervjuer angående sina alkoholproblem. Han berättar att han slutade dricka för cirka 15 år sedan. Nu för tiden kallar han sig nykter alkoholist.

Björn Ulvaeus
Björn Ulvaeus.

– Före så var det lite så att fly från sig själv. Man behöver inte gå in på varför men att döva med hjälp av alkohol och sedan när man bestämmer sig för att ”nej, nu har jag nått vägs ände”, då tror man att de ska bli lite grått och dystert efteråt men i själva verket blir det precis tvärtom. Man lyfter, det öppnar sig och man är i direktkontakt med allting på ett helt annat sätt. Det var bland de bästa grejerna jag har gjort och jag kan rekommendera det till de som är fast i det eländiga, det är en fruktansvärd sjukdom, har Björn Ulvaeus sagt i Nyhetsmorgon.

Annons

Gunde Svan

Vissa som helt har avstått alkohol har faktiskt inte ens börjat. En av dem är den förre elitidrottaren, Gunde Svan, 60. Han har nu fullt upp med att programleda diverse tv-program.

I en gammal intervju med Expressen berättar han om sina anledningar till beslutet.

Gunde Svan
Gunde Svan.

– Aldrig. Jag har aldrig druckit alkohol!, slog Gunde fast och fortsatte berätta om varför.

Gunde Svan såg alkoholens mörka effekter då hans granne hade problem.

– Han levde till han var drygt 30, 35 kanske. I honom såg jag tidigt att det där med alkohol var farligt, ingen bra grej. I kombination med mitt elitidrottande var det en ganska lätt sak att välja bort. Trots att jag kom i tonåren, som alla andra, och ville prova. Men för min del var det aldrig aktuellt att ens smaka.

Annons

Carina Berg

När medieprofilen Carina Berg, 44, gifte sig med den numera före detta fotbollsspelaren, Erik Berg, så insåg hon ett och annat.

Carina Berg
Carina Berg

– Det bara slog mig nu när jag gifte mig med en elitidrottare som knappt dricker alkohol. Då slog det mig hur sjukt mycket alla dricker – särskilt i mediebranschen. Och jag själv gjorde också det, men nu dricker jag nästan ingenting längre, har hon förklarat tidigare enligt Femina.

Carina Berg fortsätter.

– Alla får dricka hur mycket de vill, men folk blir ju arga på mig när jag inte dricker. Och det är spännande.

Annons