Därför lämnade Christer Ulfbåge Sverige

Christer Ulfbåge lämnade Sverige för Portugal.

Christer Ulfbåge stannade i hela 13 minuter för sju år sedan. I dag lever han ett helt nytt liv utomlands tillsammans med frun Birgitta.

Den numera legendariska SVT-profilen Christer Ulfbåge, som vi hört kommentera otaliga mästerskap i längdskidåkning och skidskytte genom åren, drabbades av en allvarlig hjärtinfarkt för sju år sedan.

Hans hjärta stod still i hela 13 minuter efter att ha spelat golf på Bro Hof utanför Stockholm, och fem dagar senare vaknade han upp på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Efter hjärtstoppet förlorade hjärtat 25 procent av sin kapacitet.

– Jag har inga problem att cykla eller vandra om det är platta underlag. Men det är lite värre att gå i branta backar. Det är jobbigt, säger han till Expressen.

Startat ett nytt liv utomlands

Efter hjärtstoppet han har påbörjat ett helt nytt liv och även skaffat en lägenhet i Portugal, närmare bestämt Tavira vid Algarvekusten intill Atlanten. Lägenheten, som ligger på den översta våningen, köpte paret år 2017.

– För sex år sedan var vi här nere på en golfresa med ett annat svenskt par bara en halvmil från Tavira. Vi tyckte att det var fantastiskt bra och ville gärna tillbaka, säger Christer Ulfbåge.

Valde att stanna i Portugal

Här passar han på att motionera så mycket som möjligt. Bland annat spelar han golf tre gånger i veckan, promenererar på stranden och cyklar mycket.

– Jag har inte varit i så här bra form på 40 år, ja kanske 50 år. Det är underbart att vandra på stranden när det är ebb. Att gå där barfota och både se och höra Atlanten när solen skiner. Då får du allt du kan tänka dig på samma gång.

I våras, precis innan coronapandemin slog till, hade paret egentligen tänkt åka hem till Sverige men har nu bestämt sig för att stanna en längre tid.

– Vi vet inte när vi kan åka till Sverige igen. Kanske senare i höst. Vi valde att vara kvar här nere med tanke på coronan. Det var även krångligt att ta sig hem så vi valde att stanna i Portugal.

Foto: TT