Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Därför visar Tina Nordström inte upp maken Martin Holmqvist

tina nordström maken martin holmqvist hela sverige bakar tv4

Tina Nordström firar snart 20-årsjubileum i tv-rutan. Att hon hamnade framför kameran var en ren slump – men något hon aldrig har ångrat. Nu är hon i full gång med att programleda Hela Sverige bakar. Men inspelningarna blev en utmaning.
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 44?
Slå på ljud

Att Tina hamnade i tv-branschen är en ren slump. Och ändå inte. År 2000 jobbade hon i en restaurang som drevs av tv-kocken Rikard Nilsson, och hade inga planer på att följa i sin chefs fotspår. Men hon gillade att tävla, och deltog i både Årets kock och flera olympiader. Det var där tv-producenterna fick upp ögonen för henne – och snart var hon ”Mat-Tina” med hela svenska folket.

Tina var som gjord för att stå framför kameran.

– Jag har alltid varit en teaterapa. När jag gick i skolan och någon skulle sjunga eller dansa på en skolavslutning, var det alltid jag. På det sättet har jag alltid älskat att synas och höras, och i tv-programmet Mat fick jag väl blomma ut helt enkelt, säger hon.

Tina Nordströms resa till svenska folkets hjärtan

Nu har det gått över tio år sedan hon gjorde sin sista inspelning av Mat, SVT-programmet där hon blev känd för sitt karakteristiska skånska ”jättegott” och sin lustfyllda inställning till matlagning. Under åren har hon hunnit med mängder av andra projekt – hon har skrivit kokböcker, designat en egen kökskollektion, rest världen runt och lagat mat och såklart fortsatt att synas som programledare i flera tv-produktioner. 2018 tog hon, tillsammans med Johan Östling, över som programledare för Hela Sverige bakar som just nu rullar i TV4.

tina nordström tv4 hela sverige bakar

Tina Nordström började sin tv-resa med en webbkamera i köket och nyfödda dottern i kulisserna.

Programmet spelades in redan i juni på Taxinge slott utanför Södertälje.

– I år var det fruktansvärt kallt under inspelningarna. Det ställde till det för deltagarna, det är inte helt lätt att jäsa en deg eller röra ihop en smörkräm när det nästan är minusgrader ute. Men det är ljuvliga deltagare som bjussar på sig själva. Jag och Östling är egentligen bara där för att lyfta dem ännu lite till, säger Tina.

Precis som resten av samhället, och världen, påverkades inspelningarna också av coronapandemin.

– Vi fick inte stå för nära varandra eller vara fysiska. Inte lägga en hand på en axel eller ge en kram när någon var ledsen. Jag är vansinnigt fysisk av mig, så jag fick lägga band på mig själv. Jag hade en snäcka i örat och emellanåt fick jag höra i den: ”Avstånd, Nordström”.

Förändringarna under inspelningarna av Hela Sverige bakar

Att vara programledare för just Hela Sverige bakar ser hon som en ren och skär lyx.

– Det här jobbet är som att plocka russinen ur kakan. Min dotter sa en gång ”Har du verk- ligen betalt för att vara dryg?”. Men jag tycker ju inte att jag är dryg, haha. Bara att få hänga med Östling, stötta deltagarna och ha kul – det är en fantastisk roll att ha. Sedan är Johan Sörberg esset i den här produktionen, det han inte vet är inte värt att veta. Jag älskar att nörda ner mig i grejer och jag blir så inspirerad av honom, och av deltagarna. Och så får jag betalt på det!

Tina själv är dock inte så mycket för sötsaker. Hon tror att det kan bero på att hon som barn kunde sitta i kallskänken på föräldrarnas värdshus och ”käka praliner måndag till fre- dag”. Numera äter hon sällan sött, men det finns ett bakverk som hon är barnsligt förtjust i.

– Jag är en sucker för butterkaka. Oj, oj, oj, den är svårslagen. Jag blir låg av socker så jag äter det sällan, men kombinationen av kardemumma, vetemjöl, vaniljkräm och glasyr kan jag inte stå emot.

Passionen för mat fick Tina med modersmjölken. Hennes föräldrar drev Ramlösa wärdshus utanför hemstaden Helsingborg, och hon växte mer eller mindre upp i restaurangköket bland matos och praliner. Hela personalen blev som en stor familj och i den miljön formades både hennes matintresse och framtida entreprenörskap.

– Det har absolut präglat mig, mitt sätt att laga mat. Jag är helt klart bättre på att jobba än på att vara ledig.

Även om hon älskar sitt jobb finns det projekt hon nu kan se tillbaka på och inse hur stressande de var. Ett exempel är när hon som nybliven tvåbarnsmamma spelade in Tinas cookalong 2009. Programmet, som byggde på det engelska originalet Gordon Ramsay: Cookalong live, gick ut på att Tina tillsammans med en känd gäst skulle laga en trerättersmiddag på tid samtidigt som tv-tittarna kunde vara med och laga samma mat hemma i sina kök och interagera via webb-kamera.

tina nordström med maken martin holmqvist

Tina Nordström med maken Martin Holmqvist. Paret gifte sig år 2011.

Det var väldigt stressigt. Jag hade lagat all mat på förhand och klockat alla moment minutiöst, det fanns inte utrymme för fel. Samtidigt kunde jag ha Victoria Silvstedt bredvid mig med sitt jättetuperade hår och jag skulle ha kontakt med tittarna. Och i de korta reklampauserna skulle jag amma. Ja, du hör ju min dotter Elsie fick en ganska tuff start.

– I det allra första programmet kom dessutom Gordon Ramsay själv in, som ytterligare ett stressmoment. Jag höll på med en efterrätt och han började säga att det var hans recept. ”Glöm det”, sa jag. Men det var ju hans recept, jag hade snott det rakt av. Men jag är jättebra på att ljuga så jag bara blånekade.

Även de stressiga perioderna säger sig Tina hantera bra. Eftersom hennes jobb ser ut som det gör, vet hon att alla projekt har en tidsram och att de förr eller senare tar slut. Det gör det lättare att vara i nuet, kavla upp ärmarna och göra det hon ska. Hennes personlighet bidrar också.

– Jag har en sorts grund-gladhet i mig sedan jag var liten. Jag är rätt cool i mig själv och tänker att allt löser sig.

Samtidigt poängterar hon att även hon har tyngre dagar, precis som alla andra. Men hon drar också en tydlig gräns mellan vad hon delar med sig av och vad som är privat.

Tina Nordström om beslutet med maken Martin Nordqvist

– Allting är ju inte bara en symfoniorkester jämt, det är klart att man går på stötar och har det jobbigt. Det är en del av livet och man lär sig av det. Jag har gått på många stötar, men det är inget jag pratar om. Det handlar om integritet, det man ser är det jag har valt att visa upp. Jag visar till exempel inte upp mina barn och min familj. Tina och maken Martin Holmqvist träffades redan i grundskolan och gifte sig 2011. Tillsammans har de barnen Albin, 14, och Elsie, 11. Hemma är det Tina som lagar maten – och hon tror sig vara en bra mamma.

– Jag är inte så mycket för ordning och reda, allt löser sig. Jag har nog den inställningen att livet inte alltid är rättvist och nu råkade det bli så här, punkt. Vi har ett ”happy place” som hela familjen älskar och det är vår stuga i Härjedalen. Den är jätteviktig för oss, dit åker vi och går i långkalsonger och spelar spel.

I dag har Tina i det närmaste ett eget imperium. Hon driver flera bolag och tog för något år sedan över en lokal i en gammal spritfabrik i Ödåkra utanför Helsingborg, där hon numera huserar tillsammans med sin kollega och sidekick Benny Cederberg, kocken som bland annat tagit guld i VM och OS som lagledare för svenska kock-landslaget.

I ”Spritan” har de nu 170 kvadratmeter att förfoga över, med öppen brasa, stora gasspisar (med ett ljud som enligt Tina” är så mjukt att jag nästan kissar i brallan när jag hör det”), inspelningsstudio – och ”kuddis”.

– Där finns en massa kuddar och filtar. Jag kan bli akut trött, och då måste jag kunna gå och lägga mig en stund, det är där- för jag har kuddis. Jag är en sådan som går upp i ottan, jag tränar och går ut med hunden, men sen efter lunch dör jag. Jag kan inte hjälpa det, jag bara måste vila.

Under alla inspelningar vilar jag alltid middag, med lösögonfransarna på. Även om hon har varit i branschen i snart 20 år tröttnar hon aldrig. Hon älskar sitt jobb, oavsett om det är att vara programledare, skapa recept till en kokbok, ta fram ett eget vin eller vara med i en säljpitch för något företag. Hon ”går igång hela tiden” och startar ständigt nya projekt. Till hösten kommer två nya kokböcker och hon har storslagna planer för sin spritfabrik.

Av Minna Wallén-Widung
Foto: TV4, TT