Darin höll hemligheten i över 20 år – flydde landet efter avslöjandet

04 nov, 2022, 22:11 
https://image.svenskdam.se/larsa2.jpg.jpg?imageId=7273048&x=28.571428571429&y=9.3632958801498&cropw=60.606060606061&croph=52.238805970149&width=1318&height=1318
Lars Johansson
Darin Zanyar, 35, ruvade på sin hemlighet i över två decennier.
Och efter det stora avslöjandet valde han att lämna Sverige.
– Det är som att jag står i en stor korsning i livet, och det var länge sedan jag kände så, har artisten berättat för Dagens Nyheter.
Annons
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Darin Zanyar var den blyga killen med tandställningen, den fantastiska rösten och de coola Michael Jackson-rörelserna som tog hela Sverige med storm 2004. Genomslaget i ”Idol” blev enormt och han slutade tvåa i tävlingen, knappt slagen av Daniel Lindström.

Sedan dess har Darin etablerat sig som en av våra absolut största artister, han har tävlat i Melodifestivalen, vält topplistan med ”En säng av rosor” och i ”Så mycket bättre” 2012 förvandlat Olle Ljungströms ”En apa som liknar dig” till en klubbdoftande anthem som krossade allt motstånd.

Darins Zanyar avslöjar stora hemligheten

Men givetvis har inte livet varit en spikrak resa ens för den så framgångsrike sångaren. Omedelbart när karriären tog fart blev Darin en flickidol. Men sanningen var en annan, och den bar han på i mer än två decennier.

Darin när han slog igenom i Idol 2004.

I samband med Pride 2020 valde Darin själv att komma ut som homosexuell.”Jag är stolt över att vara gay”, skrev han i ett enormt lajkat inlägg på Instagram.

Annons

Artistkollegorna kunde inte sluta hylla honom, responsen blev enorm. Kända namn som Benjamin Ingrosso, Sarah Dawn Finer, Oscar Zia, Laila Bagge och Lina Hedlund visade alla sitt stöd med uppmuntrande kommentarer. Tv-profilen och regissören Edward af Sillén var en av alla som skickade kärlek:”Everyone has their own journey. Så lycklig för dig Darin, och vi finns alla här för dig vad än du behöver. Stor varm kram”.

"Har varit en jobbig grej"

I P3:s ”Morgonpasset” berättade sångaren om uppståndelsen:

– Det var lite omtumlade , det är nånting som jag har gått och burit på mycket och folk har frågat om väldigt mycket så det har varit en jobbig grej. Så det var skönt att en gång för alla så här är det även fast man ibland tänkt att det inte är någons business.

När programledarna frågade om Darin haft folk i sin omgivning som inte gillar homosexualitet svarade han:

– Många har frågat om det har varit en kulturgrej men det är det inte, det har varit från båda kulturerna. Allt ifrån i medierna till i skolan och det man har hört och sett själv.

Annons

Sångaren har sedan han kom ut fått många meddelanden från andra som nu också har vågat ta steget att för omgivningen berätta om sin läggning.

– Det var någonting som jag insåg efteråt att det hjälpte många andra och det var nog det som jag tyckte var häftigast.

Lämnade Sverige efter uppståndelsen

Trots all kärlek och alla hyllningar har Darin valt att lämna Sverige.

För två år sedan tog han sitt pick och pack och flyttade till Spanien och Mallorca. Till Dagens Nyheter har han sagt att beslutet var spontant. Darin hade sålt sin lägenhet i Stockholm, men inte hittat någon ny, och beställde en möbelfrakt till Palma där han varit på semester ett antal gånger. Det var inte förrän sångaren hade landat på den spanska ön som han började ifrågasätta sitt vågade beslut.

I dag är Darin en av Sveriges absolut största artister.

Men med tiden visade det sig att beslutet kändes rätt. Faktum är att Darin blivit stjärna även där. Succén ”En säng av rosor” har legat etta på Spaniens Itunes efter att låten hade spelats i ett tv-program.

Annons

– Jag vet heller inte riktigt vart jag är på väg, det handlar inte bara om var jag ska bo, utan även jobbmässigt och privat. Det är som att jag står i en stor korsning i livet, och det var länge sedan jag kände så, har Darin sagt till Dagens Nyheter.

Darins avslöjande om kärleken

Kärleksmässigt då? I ”Hellenius hörna ” berättade Darin ifjol att han inte lever i någon relation. Programledaren David Hellenius höll upp en bild som sångaren postat på Instagram. Där sitter han bakåtlutad i en korgstol, iförd badshorts och med ett champagneglas i handen.

– Kolla här, den här killen mår ju kanon. Det känns som att den här killen är singel på något vis, sa David Hellenius.

– Ja, han är singel, svarade Darin med ett skratt.

Foto: TT

Annons