Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

David Hellenius skam efter mötet med kungligheten: "Svårt för mig"

11 mar, 2024, 19:13 
Louise Wibergh Lenti
David Hellenius berättar om händelsen som skakat honom ordentligt.
Annons
David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med RenéeBrand logo
David Hellenius ärliga ord: Därför jobbar han inte ihop med Renée

David Hellenius, 50, har underhållit oss från tv-skärmen sedan 1997 och har sedan dess kammat hem hela 9 kristaller för bästa manliga programledare.

David är vass och har en speciell typ av humor som inte alltid går hem hos alla. Speciellt inte hos Sveriges kändaste familj, vilket han fått äta upp i efterhand...

Den hjälplöse prinsen

Mellan 2005–2007 sändes det ökända humorprogrammet "Hey Baberiba" där David Hellenius gjorde narr av svenska kändisar tillsammans med humorkollegorna Christine Meltzer och Peter Magnusson.

Ett stående inslag var "Familjen" där de gjorde en hård parodi på den svenska kungafamiljen. David porträtterade bland annat prins Carl Philip som en hjälplös förskolepojke som varesig ville eller kunde leva utan sina föräldrar.

Annons

Parodin blev snabbt omtyckt och hyllad av svenska folket men familjen i fråga var allt annat än road.

"När det i ett program visades en sketch där Carl Philip behövde hjälp med att kissa gick både kungen och drottningen i taket." skriver Johan T Lindwall i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung”.

Christine Meltzer, Peter Magnusson, David Hellenius
Christine Meltzer som drottning Silvia, Peter Magnusson som kung Carl XVI Gustaf och David Hellenius som prins Carl Philip i Hey Baberiba, 2012.Printscreen TV4

David Hellenius: "Otroligt stort"

Det var minst sagt en kylig stämning mellan Hellenius och hovet. Man menade dessutom att drevet mot Carl Philip var absolut hårdast och kunde likställas med mobbing.

Annons

– Visst kan man skämta om oss kungligheter. Man ska kunna tåla ett skämt, men inte systematiskt för då blir det personförföljelse, har kungen sagt i en intervju med tidningen Chef.

Tiden har som bekant en tendens att läka många sår och mot alla odds tackade Carl Philip ja till att möta mannen som gjort sig lustig på hans bekostnad i Hellenius hörna 2014.

Prins Carl Philip, David Hellenius, Hellenius Hörna
Prins Carl Philip gästar David Hellenius i ”Hellenius hörna”, 2014.TV4

Det blev en fin och genuin försoning där David en gång för alla fick be om ursäkt till Carl Philip.

– Jag bad om ursäkt där på riktigt och det kändes bra. Det var så otroligt stort av honom att komma dit, och jag är så imponerad av det, säger Hellenius till Aftonbladet.

När David ser tillbaka på händelsen, nu 10 år senare, finns tacksamheten och respekten för prinsen kvar och parodin på kungafamiljen är numera en stängd dörr.

– När vi slutade göra ”Hey Baberiba” kände jag att det var lagom. Det hade varit svårt för mig att göra det nu, det hade inte känts bra i magen, säger han.

Foto: TT

Annons