Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

De regerar på pengatronen – riskkapitalisterna och deras familjer

04 aug, 2023, 21:12 
AvLinus Brännström
Jeanette Mix, Alexandra Mix, drottning Silvia, Robert Andreeen, Agnetha Andreen och Per Sundin

De är doldisar i offentligheten – samtidigt är de några av Sveriges mest förmögna personer med våningar på Strandvägen, lyxbilar och stora gårdar.
Så här lever de stormrika riskkapitaliserna och deras familjer.

Annons
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Att vara riskkapitalist är förstås inte en helt säker väg till framång – det förstår man ju på själva ordet. Men de mest framgångsrika riskkapitalisterna i Sverige har byggt upp enorma förmögenheter genom att satsa pengar i rätt företag.

Så här lever riskkapitaliserna och deras familjer – och så rika är de egentligen.

Hustrun till miljardären driver exklusiva hotellet

Finansmannen Harald Mix, 62, var med och grundade riskkapitalbolaget Altor i början av 2000-talet – bolaget har genom åren varit delägare i företag som Apotek Hjärtat, Byggmax och Dustin. Mix grundade senare Vargas Holding som var med och startade det omtalade batteriföretaget Northvolt.

Jeanette och Harald Mix på Mats Qvibergs födelsedagsfest
Jeanette och Harald Mix på Mats Qvibergs födelsedagsfest 2013.

Harald Mix, som ursprungligen kommer från Falun, beräknas vara god för 8,5 miljarder kronor enligt Aftonbladets sammanställning över Sveriges miljardärer som publicerades i fjol. Det gör honom till en av landets 80 rikaste personer.

Annons

– Jag tror väldigt mycket på ränta på ränta-effekten. Den är lätt att underskatta, har Harald Mix sagt till Dagens industri.

Han är gift med Jeanette Mix och paret har tre vuxna barn – Carl-Johan, Alexandra och Christian. Paret bor i en 551 kvadratmeter stor våning i exklusiva Lärkstaden i Stockholm – i garaget står bland annat en Porsche Taycan Turbo och en Aston Martin DB7.

Tillsammans med fem andra familjer äger de också en stor gård i Toscana.

– Harald kallar det ett ”modernt kollektiv”. Vi är sex familjer som är goda vänner och har köpt gården tillsammans, har Jeanette Mix sagt till Dagens industri.

Jeanette Mix och dottern Alexandra
Jeanette Mix och dottern Alexandra i somras när Ett hem invigde sin utbyggnad.

Hon driver själv det diskreta hotellet Ett hem som också ligger i Lärkstaden där stjärnor från hela världen – däribland Katy Perry, Zlatan Ibrahimovic och Coldplay-sångaren Chris Martin – övernattat. Sviten kostar 18 000 per natt.

Annons

Själv vill hon dock inte kalla Ett hem för ”lyxhotell”.

– Vi pratar hellre om intimitet, att vara jordnära och äkta – informella och ärliga. Det är vår definition av lyx, har hon sagt till Svenska Dagbladet.

Robert Andreens miljarder – stöttar dottern Emilia de Poret

En annan veteran i riskkapitalbranschen är Robert Andreen, 80, som grundade Nordic Capital i slutet av 1980-talet. Enligt Aftonbladets miljardärslista beräknas han vara god för 3 miljarder kronor.

Robert Andreen och hustrun Agnetha Andreen, 76, är skrivna i en våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm. I parets garage står bland annat en Bentley Continental och en Porsche Macan Turbo.

Robert och Agnetha Andreen ler mot kameran
Robert och Agnetha Andreen.

Paret har tre barn – sönerna Linus, 50, och Ludwig, 37, samt dottern, den välkända influencern och modeprofilen, Emilia de Poret, 46. Hon var tidigare också verksam som artist – 2005 skrev Dagens industri om hur hon gav ut sitt debutalbum tillsammans med sina bröder med hjälp av pappas pengar. Marknadsföringen av skivan ska ha kostat 1 miljon kronor.

Annons

– Barnen har speciella resurser som de får använda fritt till att göra vad de vill med med, satsa på utbildning eller köpa en våning. Men de har nu valt att ta en del av sitt kapital och satsa på det här, sa Robert Andreen då till tidningen.

Robert Andreen med barnen Emilia de Poret och Linus Andreen
Robert Andreen med två av sina barn – Emilia de Poret och Linus Andreen.

Emilia de Poret och hennes familj, hon har två barn med den schweiziske advokaten Amaury de Poret, 51, bor också på Strandvägen. Det gör även brorsan Linus Andreen som är gift med Märta Schörling Andreen, 38 – arvtagerska till finansmannen Melker Schörling, en Sveriges allra rikaste personer med tillgångar på över 100 miljarder kronor.

Veteranerna är goda för miljarder – så lever de

Bland veteranerna bland svenska riskkapitalister märks också namn som Björn Savén och Mikael Ahlström. Finansmannen Björn Savén, 72, grundade riskkapitalbolaget Industri Kapital, som numera går under namnet IK Investment Partners, i slutet av 80-talet.

Annons

Enligt Aftonbladets miljardärslista är Savén god för 2 miljarder kronor. Hans bolag har bland annat ägt eller äger delar av Attendo, Hemglass, Ellos och Alfa Laval.

Björn och Inger Savén på fest
Björn och Inger Savén driver en stiftelse tillsammans.

På senare år har han mest omskrivits för att Skatteverket krävt 1,8 miljarder kronor av honom – bakgrunden är att man upptaxerat en rad riskkapitaliser då man anser att vinstdelningen ska skattas som lön och inte som inkomst av kapital. Något som Savén tagit strid mot.

Björn Savén är gift med Inger Savén, 72, och paret, som inte längre är skrivna i Sverige, uppges ha tre barn. De driver stiftelsen Björn och Inger Savéns stiftelse som stödjer initiativ inom utbildning, omsorg om barn och ungdom, kultur, idrott, miljö och vetenskaplig forskning.

Annons

Mikael Ahlström, 66, grundade i sin tur Sveriges allra första riskkapitalbolag Procuritas redan 1986. Enligt Aftonbladets miljardärslista är han god för 1 miljard kronor. Ahlström ägnar sig numera främst åt filantropiska projekt – han ligger bland annat bakom utbildningsstiftelsen Chelha och ideella organisation Charity Rating.

Mikael Ahlström pratar
Mikael Ahlström startade Sveriges första riskkapitalbolag.

I dag är han ogift och är skriven ensam i en lägenhet på Södermalm, visserligen på Fjällgatan som är känd för sin utsikt över Stockholms inlopp men lägenheten är – i sammanhanget – blygsamma 137 kvadratmeter stor. Mikael Ahlström äger bland annat två Mercedes-Benz – en av dem är en klassiker, en 300 SE Coupe från 1966.

Conni Jonssons förmögenhet – stora gården på Värmdö

På toppen av riskkapitalisttronen återfinns Conni Jonsson, 62, som placerade sig på plats 33 på Aftonbladets miljardärslista tack vare tillgångar på 33 miljarder kronor. 1994 grundade han Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT som sedan dess investerat över 90 miljarder euro.

Conni Jonsson
Conni Jonsson är den allra rikaste av Sveriges riskkapitalister.

I Carolina Neuraths och Jan Almgrens bok De svenska riskkapitalisterna från 2014 uttalade sig Jonsson om de enorma mängderna pengar som han och hans kollegor då uppgavs dra in.

Annons

– Det är skitmycket pengar. Det är groteskt mycket pengar, sa han i boken enligt Aftonbladet.

Vid sidan av EQT jobbar Conni Jonsson också nära Björn Ulvaeus – de är delägare i Pophouse Entertainment som bland annat investerat mycket pengar i Abbas avatarshow i London och som äger rättigheterna till Swedish House Mafias låtar.

Conni Jonsson är gift med Birgitta Jonsson, 59. Paret har en son och två döttrar och bor i en 227 kvadratmeter stor lägenhet på Östermalm. I garaget står bland annat en Jaguar I-pace och en Lexus GS 300h.

Kungaparet med Björn Ulvaeus
Pophouse-ägarna Conni Jonsson och Björn Ulvaeus med bolagets vd Per Sundin – och kungen och drottningen.

Jonsson äger också en stor gård i Östra Älvsala på Värmdö. Han har lagt över 15 år, och förmodligen enorma summor pengar, på att återställa gården till ursprungligt skick.

– Vi har tagit hand om allt som gått att rädda och återanvänt. Jag har försökt visa respekt för de gamla byggnaderna. Alla snickerier, golv, tak och lister är ursprungliga. Allt virke är handhyvlat och alla spikar handsmidda. Vi har satt in munblåst glas. Vi har hittat tegelstenar på gården. Väggarna är klädda med handmålad lumppapp, har Conni Jonsson berättat för Nacka Värmdö Posten.

Foto: TT

Annons