Deltagare kan bojkotta På Spåret – efter skandalen kring Hamid Zafar

Deltagare kan bojkotta På Spåret – efter skandalen kring Hamid Zafar

Hamid Zafar är i blåsväder efter att ha uttryckt sig antisemitiskt och homofobiskt. Nu öppnar Irena Pozar från att bojkotta vidare deltagande i På Spåret om Hamid Zafar tillåts vara med i programmet.
Därför kritiseras Victoria och Madeleine!
Slå på ljud

Hamid Zafar har i flera år uttryckt både antisemitiska och homofobiska åsikter på nätet. Det avslöjas av Dagens nyheter idag.

Detta innebär ett stort dilemma för SVT. Hamid Zafar deltar nämligen i årets upplaga av På Spåret och har redan spelat in flera avsnitt.

– Vi tar så klart avstånd och är jätteförvånade, säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg, till SVT Kulturnyheterna.

Hamid Zafar i På Spåret kan leda till bojkott

Både Hamid Zafar och Irena Pozar deltar i årets upplaga av På Spåret.

– Det är ju ett stort projekt med många inblandade, programmen är ju redan inspelade. Det är ett svårt beslut, det här är nya uppgifter för oss också.

Irena Pozar är en av deltagarna i årets säsong av På Spåret. Hon har tagit del av uppgifterna i DN:s artikel – och är förbluffad.

– Jag är chockad. Och om man tittar på hur han har hanterat DN:s frågor i artikeln så verkar han inte ta någon form av ansvar, säger Irena.

Stor skandal kring rektor Hamid

I DN-artikeln hävdar Hamid Zafar att åsikterna som han uttryckt tillhörde en tidigare period i hans liv som han nu gått vidare från.

– Det är ett dåligt försvar. Han var fortfarande en vuxen människa när han skrev det här. Och en ursäkt ska vara en ursäkt. Den måste vara genuin, säger Irena.

Irena och Hamid Zafar tillhör inte samma grupp i På Spåret. Men de kan, eventuellt, komma att ställas mot varandra längre fram.

"Skulle ha svårt att möta honom"

Då öppnar Irena för att vägra ställa upp.

– Jag skulle personligen ha svårt att möta honom.Jag skulle starkt överväga att inte delta. För det här är ett format där man inte ha diskussion om de här frågorna, det är ett lekprogram. Jag har svårt att tänka mig att sitta okommenterat i buren bredvid någon som skrivit sådana saker, säger Irena.

– Jag förstår att det är svårt för SVT. Det är en stor produktion, mycket som ska klaffa. Det är kaos. Men jag vill inte synas med en person som skrivit den här typen av saker och inte tar ansvar för det.

Säsongspremiären av På Spåret är 27 november.