Den bittra och långa fejden mellan Runar och Carola

Runar Sögaard och Carola Häggkvist

En gång i tiden var de gifta. I dag är relationen mellan Runar Sögaard och Carola Häggkvist långt ifrån problemfri.

Det må ha gått över 20 år sedan de gick skilda vägar.
Men fejden mellan Runar Sögaard och Carola ligger fortfarande där och pyr – och flammar dessutom då och då upp rejält.
– Jag var tvungen att skydda mitt barn och blev den där lejoninnan. Men jag förstod inte att det skulle bli sju resor värre för mig efteråt, har sångerskan berättat för Femina.

Så lever Carolas expojkvän Jimmy Källqvist i dag!
Slå på ljud

Det var ett av Sveriges mest omskrivna äktenskap.

Och relationen mellan Runar Sögaard och Carola Häggkvist har fortsatt att vara en av landets mest skildrade – trots att det år 21 år sedan de skilde sig.

Många andra kändispar har klarat av att lämna varandra och ändå utåt sett lyckats hålla god min och måla upp en fasad av samförstånd.

Inte i fallet Sögaard vs Häggkvist.

Ifjol släppte ex-predikanten en självbiografi där han bland annat svartmålade sin tidigare hustru. Till norska VG sa han inför releasen att hon ljugit om den verkliga orsaken till uppbrottet:

– Ja. I underhållningsbranschen i Sverige vet människor vad som var orsaken till uppbrottet. Men jag tror inte att jag ska prata öppet om det än. Sanningen kommer alltid att komma fram till slut.

Carola Häggkvist och Runar Sögaard gifter sig

Carola Häggkvist och Runar Sögaard gifte sig 1990 under en uppmärksammad ceremoni hos Livets ord i Uppsala.

Aftonbladet/TT

Runar bad Amadeus undersöka orsaken till uppbrottet

När gemensamma sonen Amadeus kom upp i tonåren ska Runar Sögaard ha gjort klart för honom sin syn på vad som faktiskt hände mellan mamma och pappa. Hemläxan: dubbelkolla sin fars version med parets gemensamma bekanta.

– Jag har aldrig pratat i media om detta. Men det har varit en hel del skriverier i Sverige, och jag visste tidigt att hon försökte vända det till sin fördel. Nu känner jag ”Okej, Amadeus är vuxen. Hur mycket skit ska jag behöva ta”. Egentligen vill jag inte slå tillbaka, men jag är nära en punkt där jag vill berätta allt, sa Runar vidare till VG.

Han spädde på det hela genom sin medverkan i ”Bathina – en podcast”, som drivs av Bathina Philipson:

– När man har barn tillsammans så är det ens förbannade skyldighet att ha en fin relation, för en av de bästa sakerna man kan ge sina barn är att låta dem se omsorg och kärlek.

– Amadeus flyttade hem till mig när han var 14, så han har varit mest hos mig, så har det varit. Men Carola är också en otroligt fin mamma när hon har varit med honom. Men hon har haft ett annat liv, och kanske haft lite andra prioriteringar.

– Vi har ingen relation. Jag tror, om jag ska vara helt ärlig, så tror jag inte hon har försonats med att jag lämnade henne.

Carola Häggkvist försökte i sin tur i det längsta hålla sig utanför det hela och att inte kommentera sin ex-makes ihärdiga utspel.

Men till sist gick det inte längre.

Runar Sögaards självbiografi blev till slut för mycket för Carola. Hon gav sin version till Femina.

Carola orkade inte tiga längre

När Runar Sögaards bok väl kom ut kommenterade sångerskan tillsammans med Jessica Panzar – som även hon varit maka till norrmannen – så till slut alla påståenden och turer. Via presskontakten skrev de i mejl till Expressen:

”Både, Carola och Jessica Panzar, som varit gifta med honom väljer att inte ta del av hans texter av djupt personliga skäl då tiden med honom gjort och fortfarande gör tillräckligt med stor skada i deras liv.”

”Av djupt personliga skäl då tiden med honom gjort och fortfarande gör tillräckligt med stor skada i deras liv”.

Carola Häggkvist utvecklade senare i Femina sina känslor, och hennes version av såväl orsaken till uppbrottet som tiden efter var väsensskild från Runar Sögaards:

– Jag var tvungen att skydda mitt barn och blev den där lejoninnan. Men jag förstod inte att det skulle bli sju resor värre för mig efteråt. Det har jag inte pratat om så mycket, men det har varit helt obegripligt svårt, säger hon till tidningen.

Sångerskan sa sig se förlåtelse som ett viktigt redskap för att kunna gå vidare.

– Man vill ha ett mjukt hjärta men samtidigt inte göra om samma misstag. Man måste helt enkelt inse att en del personer bara använder sig av andra människor – av framgångsrika kvinnor, makt, och pengar. Det är helt förfärligt. Och ännu värre är det när man klär in det i andlighet.

När Carola Häggkvist 2014 medverkade i succéproduktion "Så mycket bättre" i TV4 vägrade hon nämna Runar Sögaard vid namn:

– Det känns bättre att säga ”min sons pappa”, sa hon i programmet och fortsatte:

– Vi pratar inte så mycket med varandra. Amadeus har blivit så stor, och det känns bra att kunna ta saker direkt med vår son. Han har så bra självkänsla och självförtroende för sin ålder och han lyckas stå upp för sig själv.

Carola, Amadeus och Runar. Här kan de forna makarna ännu le tillsammans.

Karin Trnblom/TT

Runar dömdes till fängelse för skattebrott

Och när Runar Sögaard i mitten av september i år fick avslag av Högsta domstolen gällande sin överklagan angående fängelse på ett år och åtta månader för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och skattebrott skrev Carola Häggkvist på Instagram:

”1 år och 8 månader.

Åtalspunkter:

Grovt bokföringsbrott

Grovt skattebrott & skattebrott

Urkundsförfalskning

Den åtalade bestrider näringslivsförbud.”.

Senast 17 november måste Runar Sögaard inställa sig på anstalten Svartsjö i Ekerö kommun väster om Stockholm för att avtjäna sitt straff, har Aftonbladet rapporterat.

– Jag blickar framåt. Det är bara att hacka i sig det här och få det överstökat. Jag har bara fokus på att skriva klart de tre böckerna jag håller på med, har han sagt om domen.

Ännu ett kapitel i historien om Runar Sögaard och Carola Häggkvist är skrivet.

Någonting säger oss att det inte kommer bli det sista.