Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Designern Maxjenny: "Victoria är bäst på att föra fram svensk design"

23 jun, 2018, 17:00 
AvErika Svernström
Maxjenny Forslund växte upp med en mamma som var modedesigner och pappa som var silversmed. Av det blev en dotter som gör kläder vackra som smycken, något som även kronprinsessan Victoria upptäckt. Mot alla designerodds ogillar Maxjenny att sy – här är det kreativitet, passform och hantverk som styr.
Annons

Hon älskar starka färger och blir stoppad på gatan för sina originella kläder. Designern Maxjenny Forslund vill ge sina kunder en unik upplevelse. Till och med kronprinsessan Victoria har burit denna köpenhamnsboende svenskas design.

Victoria valde att bära en av Maxjennys klänningar på en middag med danska kronprinsparet i Stadshuset.

– Jag tycker ju att kronprinsessan är topnotch och så duktig på att föra fram svensk design. Hon är så stilig och verkar ha en skön självkänsla. Skulle jag träffat Victoria skulle jag antagligen göra bort mig helt och blivit utslängd eftersom jag är så sjukt spontan, säger hon med ett skratt.

Hennes kläder sticker ut. Det är utsvängda klänningarna, dressade byxor och raka kappor i digitala prints och en explosion av färg som får en att titta två gånger. Det ska vara roligt, tillåtande och i material som funkar lika bra på lekplatser som på cocktailpartyn. Allt ritar hon själv och hennes bakgrund som grafiker kommer väl till pass.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Jag jobbar med alla medel och kan lika väl göra ett vackert handritat mönster med mina barns kritor som att ta fram ett mönster digitalt. Passformen ska vara perfekt men jag vill gärna att trycket visar en handgjord känsla.

Victoria i Maxjennys kjol, här med Karin Sidén på Waldemarsudde. - I Victorias position har man liksom ögonen på sig, det är roligt att hon gärna bär svensk design tycker designern Maxjenny Forslund.
Victoria i Maxjennys kjol, här med Karin Sidén på Waldemarsudde. “I Victorias position har man liksom ögonen på sig, det är roligt att hon gärna bär svensk design”, tycker designern Maxjenny Forslund.

Maxjenny började egentligen som möbeldesigner och hade inte en tanke på att hålla på med kläder. Men hon har alltid fått cred för sina fina plagg och knasiga kappor i chockfärgkombinationer som hon gjort till sig själv.

– Jag fick mycket uppmärksamhet för mina kläder men möbelformgivningen tog allt mitt fokus. Jag tänkte inte ens tanken på att bli modedesigner.

Istället ville hon bli erkänd för sina vackra, maskinbroderade, gigantiska fåtöljer som inte fick plats i normala hem. De gick inte ens igenom dörrkarmarna. De fick otroligt mycket uppmärksamhet men var tunga att bära, dyra att frakta och svåra att sälja. Karriären fick sig en törn.

Annons

– Modebranschen passar mig bättre, tempot är snabbare, sakerna är mindre och enklare att avsätta.

Och äpplet faller inte långt från trädet. Maxjenny är praktiskt taget uppvuxen med mönsterkonstruktion, materiallära, snitt och modehistoria via sin kläddesignande mamma.

– Jag var alltid med på hennes galna modefotograferingar och kommer ihåg när mamma hyrde in dansare från stadsteatern som dansade fram i hennes vackra kläder på bilder, säger hon.

– Barn vill inte göra det föräldrar gör. Men sedan blir man lite visare och inser att man kanske kan gräva där man står.

Och det gjorde hon, trots att hon ogillar att sy och petimetra med trådfärger och annat som hör till. Hon har assistenter som fixar allt sånt för hon själv har varken tålamodet eller intresset. När de skulle sticka i grundskolan bad hon sin mormor att sticka så fult hon bara kunde, så att läraren skulle tro att Maxjennys gjort stickläxan.

Annons

– Jag är sjukt uthållig och har samtidigt noll tålamod. Jag tyckte syslöjd var astråkigt men har samtidigt alltid velat vara bland de bästa. Jag ville bli klar i skolan, börja i det verkliga livet och omsätta mina idéer. Att vara 25 bast och släpa benen efter sig är so far away för mig som man kan komma, jag har alltid varit en doer.

Designern Maxjenny Forslund har en stil man omöjligt missar. - Mitt handikapp är en skönt dålig syn så jag har en ursäkt att köpa en massa roliga glasögon.
Designern Maxjenny Forslund har en stil man omöjligt missar. – Mitt handikapp är en skönt dålig syn så jag har en ursäkt att köpa en massa roliga glasögon.

De senaste två åren har hon jobbat stenhårt som kläddesigner och håller ett fascinerande tempo. Långluncher och spontana fikabesök i hennes kombinerade studio och butik är inte hennes grej. Hon kör i 259 knyck och avklarar maximalt så att hon kan gå hem till sina barn och sin kille i normal tid. Och för att orka med tempot och alla idéer så springer hon.

– Jag drar iväg när jag lämnat barnen vid 8-rycket och springer i någon timme. Det händer ändå inget i ateljén då. Jag ser löpningen som ren firmaterapi för jag blir så hög, får klara tankar och inser vilket foder jag ska ha på en viss klänning eller var fickorna ska sitta på nya kappan. Det här yrket är lite galet och det är lätt att gå in i väggen. Jag jobbar stenhårt men när jag är ledig så är jag någon helt annan än en designer.

Annons

Då lagar hon mat – ”jag älskar att laga crazy veganmat”, cyklar genom Köpenhamn, hänger med sin familj och smiter in på knasiga gallerier.

Den egna garderoben är liten men noga utvald och Maxjenny bär uteslutande sina egna kläder uppblandat med jeans eller svarta plagg.

– Tänk dig att jag kommer i en supersmaskig kappa på ett vernissage och måste säga: ”Nej den är från Acne”. Aldrig, over my dead body, jag har uteslutande mitt märke eftersom jag är dess största reklampelare.

Hon har även en kasse med coola glasögon att variera sig med, går mestadels i platåskor men äger ett par sneakers.

– Jag skulle vilja se cool ut i dem men får bara ankfötter. Men min kille är ganska lång så det är okej med platåskor, säger hon med ett skratt.

Maxjenny och skådespelaren Lia Boysen i Maxjennys färgstarka kreationer.
Maxjenny och skådespelaren Lia Boysen i Maxjennys färgstarka kreationer.

Många av hennes plagg görs i återanvända material. Hon trycker på helvita tyger, använder grafiskt, färgrikt tryck eller utgår från en bild hon tagit någonstans i världen. I nya kollektionen finns influenser från Sicilien med vackra kyrkotak, blommor och religiösa ornament. För hon inspireras inte av mode utan av det som finns runt henne, som städer och byggnader.

Annons

– Jag vill verkligen ge glädje till köparna och ett plagg som sitter som en smäck. Jag hör ju vilka fantastiska komplimanger de får – den som bär mina plagg ska ha roligt och känna sig som finast i världen!

Foto: Alexander Ilic, Per Björn, Aftonbladet, IBL, Stella

Annons