Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Dödsbeskedet till Abba-stjärnorna – bara dagar efter jul

28 dec, 2023, 11:02 
Abba
Stjärnorna i Abba har nåtts av ett mycket sorgligt besked.
Annons

När vi talar om svenska musikexporter är det en av dem som står över alla andra: Abba! Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog – tillsammans erövrade de världen.

Och med sig under äventyret hade de flera följeslagare. En av dessa hette Ola Lager och var bandets officiella fotograf. Nu har Ola somnat in och lämnat Abba-familjen i sorg.

Se ABBA-medlemmarna då och nuBrand logo
Se ABBA-medlemmarna då och nu

Abba-profilen död – sörjs av medlemmarna

Enligt TT kommer beskedet från Olas släkt. Ola, som blev 84 år gammal, fotade alla ABBA:s albumomslag, från Waterloo 1974 till Greatest hits vol. 2 1979.

Annons
En sorglig dag för poplegendarerna!

Ola anlitades av Abbas manager Stig "Stikkan" Andersson och blev en integral del av bandets succé. Han var en perfektionist med en stark känsla för detaljer.

Hyllas: "Väntade ut det perfekta ljuset"

För omslaget till albumet Arrival fick han till exempel in bandet i en helikopter, en av modellen Bell 47 som stod på Barkaby Flygplats. Jan Gradvall skildrar fotoprocessen i sin bok Vemod undercover: boken om Abba.

"Alla fyra sitter sida vid sida i förarsätet. Agnetha och Frida i mitten, med tillgång till styrspakarna, en spegling av Abba-soundet, utan dem blir Abba inte Abba. Deras blickar är avspända, självsäkra, nästan lite luriga: de vet något som vi inte vet. Fotografen Ola Lager har väntat ut det perfekta solnedgångsljuset. Samma strävan efter perfektion präglar hela albumet", skriver Jan.

Annons