Doktor Mikael avslöjar fruktansvärda familjetragedin – mitt i sändning

Doktor Mikael Sandström

Mikael Sandström har burit på en hemsk hemlighet i många år.
Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!
1:32

Efter reklamen: Så träffades Lotta Engberg & Mikael "Soldoktorn" Sandström – avslöjar allt!

(1:32)

Slå på ljud

Björn Natthiko Lindeblad lyckades fånga hela Sverige med sin sällsamma livshistoria. Och hans självförvållade död drog upp debatten om aktiv dödshjälp på agendan igen.

Björn avslutade sitt liv den 17 januari i norra Halland. Han skrev ett avskedsbrev på Facebook.

"Om du läser det här, så har jag gått ur tiden", skrev Björn.

"Jag var omgiven av nära och kära. Jag svalde ett glas smoothie med det gängse preparatet, och somnade sedan lugnt och stilla in. Utan rädsla eller tvekan. Jag fick som jag ville."

Mikael Sandström om hemska familjetragedin

Svenska läkarförbundet har tagit ställning emot dödshjälp, vilket också finns uttryckt i deras etiska stadgar.

”Läkaren ska besinna vikten av att skydda människoliv och får aldrig vidta åtgärder som syftar till att påskynda döden", kan man läsa där.

Men doktor Mikael Sandström är ändå intresserad av att ta del olika åsikter i frågan. Det visade han när han deltog i Nyhetsmorgon i TV4, för att diskutera saken.

– Jag vill vända mig till tittarna. Kom in med era frågor. Ta ställning. Tyck nånting och redovisa varför. Så får vi en liten känsla. Det är ju så att allmänheten är mer positiv till dödshjälp än professionen. Vi vill gärna höra era röster, säger Mikael i inslaget.

"Har ingenting att leva för"

Mikael delade också med sig av sina personliga erfarenheter.

Min farfar var hundra år och låg på äldreboende. Han var klar i huvudet en timme om dagen, och så frågade han om jag kunde hjälpa honom avsluta hans liv. Det var precis när jag var färdig läkare. Det förklarade jag för honom, att det kunde jag inte, säger Mikael.

– Han kände att jag har levt i hundra år och jag är färdig och min fru är död. Och jag har ingenting att leva för. Jag tycker att det räcker. Och jag kunde ingenting göra.

Och samma sak upprepades med Mikaels far.

– Min pappa dog i demens som 90-åring; Men när han var helt klar frågade han mig: ”Kan du lösa det här problemet?”. Och jag sa: ”Pappa, det där är en taskig fråga. För det vet du att jag inte kan", säger Mikael.