Döttrarnas vackra hyllning till ”Lill-Babs” under minnesceremonin

Personligt, innerligt och kärleksfullt. Minnesakten för Barbro ”Lill-Babs” Svensson i Storkyrkan i Stockholm lämnade inte ett öga torrt.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson hedrades under en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm under söndagen. Inför fullsatta bänkrader klev Lasse Berghagen, Barbros ex-make, längst fram i kyrkan och läste texten till låten Nu. Det var en märkbart rörd Berghagen som framförde texten.

– Det är en sorgens dag. Men det är bara att acceptera, sa Berghagen till SVT före ceremonin.

Läs mer: Efter Lill-Babs död – döttrarna tackar folket för fina stödet

Därefter framförde döttrarna Malin Beghagen, Kristin Kaspersen och Monica Svensson låten ”Om du inte fanns”. De avslutade sången med att vända sig om mot en bild av mamma Barbro till raderna ”Om inte du fanns skulle vi nog vara någon annan än i dag”. Det var också den innerliga stunden som framkallade minnesaktens första applåd.

Siw Malmqvist och Ann-Louise Hanson hyllade sin vän genom att framföra en specialskriven text till tonerna av ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran?”. Det var en rörande stund och varma leenden spred sig i bänkraderna när de sjöng textrader som:

Klart du strålar där uppe som solen,
lyser starkast av stjärnorna där,
klart du dansar och fladdrar med kjolen,
och har väl redan slängt upp en caffär.

Mot slutet av minnesgudstjänsten framförde Sarah Dawn Finer, efter att ha berättat att hon som 12-åring fått sjunga med Barbro, ”Håll mitt hjärta” med tårarna rullandes längs kinderna.

Ceremonin avslutades med att popgruppen Alcazar, tillsammans med flera av Sveriges största artister, sjöng Janet Jacksons ”Together Again”. Det var ett energifyllt framträdande, precis i ”Lill-Babs” anda.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson avled 3 april i år i sviterna av cancer. Hon blev 80 år gammal.

Läs mer: Läs sista intervjun med Lill-Babs: ”Jag ångrar ingenting”

Läs mer: Lill-Babs begravning öppnas för allmänheten – tv sänder minnesstund

Foto: IBL, Stella