Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

E-Types pappa har fått nog – går till hård attack mot SVT

16 jun, 2023, 11:20 
Bo G Erikson bryter tystnaden om sin tidigare arbetsgivare.
Annons

Bo G Erikson, 90, var i flera år en av Sveriges kändaste journalister. I över 30 år ledde han det populärvetenskapliga programmet Vetenskapens värld och var en av SVT:s största profiler.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Men efter 32 år på SVT lämnade han kanalen. I stället slog han följe med sonen Martin ”E-Type” Eriksson och begav sig ut på en turné, där han visade sina tidigare jazzmusiker-takter.

– Jag spelade med honom redan i somras på hans konsert i Linköping. Då körde jag "Där näckrosen blommar" inför 10 000 personer. Det var jättesuccé! sa en nöjd Bo G Erikson till Aftonbladet 2002.

Annons
Bo G Erikson och Martin E-Type Eriksson
Bo G Erikson med sonen Martin ”E-Type” Eriksson.

Bo G Eriksons kritik mot SVT

Idag har det gått 20 år sedan Bo G Erikson lämnade SVT. I en intervju med Aftonbladet berättar han nu att han plockades bort av kanalen på grund av besparingsskäl.

– Det kom en ny chef under Christina Jutterströms ledning och han sopade bort mig och Stina Dabrowski för vi var för dyra och vi var det. Det stack i ögonen på mina kompisar, säger Bo G Erikson och berättar att han inte är helt nöjd med sin tidigare arbetsgivare:

Annons

– SVT får miljarder i programmedel och jag måste säga som den där Leif Östling, vad fan får jag för pengarna? Jag vill inte kasta skit på min gamla arbetsgivare, men det är en svacka på tv. De är inte skitdåliga, men de är tråkiga och förutsägbara och slätstrukna. Vart tog begåvningarna vägen? De har väl gått till TV4 och dansar och hoppar där.

”De är intetsägande”

Enligt Bo G Erikson saknas det profiler som Lennart Hyland i dagens tv-klimat. Han tycker att det syns tydligt i såväl intervjuprogram som nyhetsprogram.

Annons

– Ett annat monument av slätstrukenhet är ”Rapport” som har stora resurser, men inga personligheter. De är intetsägande och deras nyhetsbedömningar är i gärdsgårdsserien. De tar upp skitsaker som om det är riksangelägenheter.

Bo G Erikson
Bo G Erikson arbetade på SVT i över 30 år – men är idag inte helt nöjd med sin tidigare arbetsgivare.

Foto: TT

Annons