Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ebba Busch i kris mitt under semestern: "Ett enormt bråk"

10 maj, 2023, 16:00 
Ebba Busch
Ebba Busch har hamnat i bråk mitt under sin semester.
Annons

Ebba Busch är en av Sveriges absolut mest omskrivna politiker. Och kontroversiella.

Hon har ofta beskrivits som en ny sorts politiker, som gärna skyltar med att hon har ett liv utanför politiken, där hon umgås och festar med kändisar och influencers.

5 saker du inte visste om Ebba BuschBrand logo
5 saker du inte visste om Ebba Busch

Krisen för Ebba Busch – motgångar mitt under semestern

Ebba Busch
Ebba har stött på patrull i sitt eget parti!

Men Ebbas stil går inte hem hos alla – ens inom hennes eget parti. Expressen rapporterar att det gryr ett missnöje inom Kristdemokraterna, specifikt riktat mot Ebba.

– Det gänget som varit lojala har nog fått sig en törn nu, och behöver tänka efter så att det inte sticker i väg åt något annat håll. Hon behöver tänka på de här personerna, annars kan det långsiktigt bli ett problem, säger "en KD-källa med insyn" till Expressen.

Annons

Anledningarna till missnöjet är flera. Bland annat har Ebbas beslut att åka på semester och därmed missat den senaste partiledardebatten i SVT blivit kritiserat internt. En extra tuff smäll för Ebba är att hennes ersättare, Jakob Forssmed, fick goda omdömen för sin insats.

– Att han levererar så bra väcker ju tanken om honom som en potentiell efterträdare bland många, men det väcker också tanken om vilken framtoning vi ska ha, säger "en mycket central företrädare" till Expressen.

Uppgifterna från TV4: "Ett enormt bråk"

Och det är inte allt. Även TV4 rapporterar att KD skakas av interna konflikter.

– Det har varit ett enormt bråk inom partiet, säger kanalens politiska expert Ann Tiberg.

Ebba har fått hanterat flera besvärliga situationer inom partier, parallellt med sina plikter som energi- och näringsminister. Hon sparkade sin partisekreterare Johan Ingerö efter att denne blivit anklagad för sexuellt ofredande av en annan profilerad kristdemokrat, Sara Skyttedal.

Dessutom har KD gått tuff i opinionen. De senaste siffror visar att partiet har stöd av 3,7 procent av svenskarna – vilket skulle innebära sorti ur riksdagen om det var officiella röstsiffror.

Tuffa tider för Ebba Busch alltså!

Annons