Edward Blom försvann – planerade sin begravning

Edward Blom

Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom är i riskgrupp för coronaviruset. Nu beskriver 50-åringen hur han i mörka stunder planerat sin egen begravning.
Slå på ljud

I tv-rutan är Edward Blom, 50, ofta glad och skojig. De senaste nio månaderna har hans tillvaro dock präglats av mörka tankar.

Det skriver kulturhistoriken i en essä publicerad i Expressen Kultur.

"Uppdaterade hur jag vill ha min begravning"

På grund av sitt höga BMI är Edward Blom i riskgrupp. Den 13 mars inledde han därför sin isolering – något han befinner sig i än idag.

"Hade jag från början insett att jag skulle sitta isolerad från omvärlden ett helt år hade jag brutit ihop", skriver Blom i texten.

Att vara isolerad är dock inte det värsta enligt Blom, tvärtom är han förvånad över att vardagen flyter på så bra.

Däremot har hans neurotiska sida ställt till det. I essän skrivet Blom öppet om sina mörka tankar.

"Döden är något annat. Det första jag gjorde i mars var att köpa 'Ars moriendi' från ett nätantikvariat, en bok som beskriver hur man ska dö en god död som kristen. (Den är från 1400-talet, men ingenting har ändrats.)".

Han fortsätter, och beskriver exakt hur illa det varit:

"Första dagarna studerade jag den nogsamt, skrev listor på sådant min hustru skulle tänka på när jag var borta – och uppdaterade hur jag vill ha min begravning".

Gunilla Kinn och Edward Blom

Edward Blom och frun Gunilla Kinn i deras hem i Huddinge.

Edward Bloms insikt efter dödsångesten

Genom dödsångesten har Blom upptäckt något intressant. Istället för att "bli en bättre människa" har han istället blivit mer fokuserad på "värdsliga" ting.

Närmare bestämt att dricka tjusiga viner.

"Först handlade det bara om att ta slut på några fina flaskor jag sparat för rätta tillfället – så de inte skulle ligga i hyllan och hånskratta åt mig om jag dog. Men vid nästa inköp var flaskorna dubbelt så dyra som vanligt: den sista klunken fick inte vara av ett lågprisvin".

Trots Bloms dödsångest landar han i att tillvaron är okej. Han jobbar hemifrån, leker pirat med barnen och kollar på otaliga avsnitt av "Hundpatrullen".

"Långsamt blir det onormala normalt. Människan är anpassningsbar och uppenbart även jag", som han uttrycker det.

Foto: TT