Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Efter alla år – Björn Ulvaeus erkänner sin stora miss i relationen med Agnetha: "Idiotiskt"

26 maj, 2024, 18:00 
Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog
Björn Ulvaeus berättar om snedsteget som han verkligen ångrar.
Annons

I 50 år har de underhållit och tröstat oss, ABBA. Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog – tillsammans erövrade de världen och blev Sveriges största musikexport någonsin.

Men trots alla framgångar finns det saker som medlemmar fortfarande ångrar. Fråga bara Björn.

Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för ossBrand logo
Svenska artisteliten: Det har ABBA betytt för oss

Björn Ulvaeus stora miss i relationen med Agnetha Fältskog

En av stunderna han skäms mest över skildras i boken ”Kvinnorna som formade pophistorien”, skriven av Anna-Charlotta Gunnarson. Året är 1979 och ABBA spelar på Wembley i London. Då står Björn och Benny för en presentation av Agnetha som inte rimmar så väl med 2024:s normer för hur man pratar om kvinnliga artister.

Annons
Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog
Ni var så fina ihop...TT

– Björn’s old friend Agnetha, the little blond girl, sa Benny.

– A good old friend of mine … the blonde one, sa Björn.

Detta är Björn inte stolt över i efterhand.

– Så skulle jag aldrig ha sagt i dag. Vi betedde oss så jävla generande idiotiskt dumt. Man fattar det inte, men… så där är det. Man växer, man förändras, säger han i en intervju med SvD.

"Jag förstod aldrig riktigt varför"

I boken ställer sig Anna-Charlotta Gunnarson frågan varför Agnetha, en erkänt duktig låtskrivare, inte skrev låtar åt Abba. Där har Björn en förklaring.

Annons

– Alltså, både Benny och jag försökte: Kan du inte skriva till oss? Men hon gjorde inte det. Jag förstod aldrig riktigt varför. Hon borde ha haft tillräckligt självförtroende, för hon hade ju visat vad hon kunde, och skrivit lysande låtar som mycket väl hade platsat på våra skivor, säger han.

– Men på något sätt så lade hon av då. Hon lade av helt och hållet. Det var jävligt synd. Men det fanns definitivt ingenting hos Benny och mig som gjorde att hon skulle ha känt att ”Nänänä, kom inte du med dina…” Det fanns ingenting sådant, det kan jag garantera.

Annons