Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Efter succéåren – Björn Skifs förflutna dras upp igen

28 nov, 2023, 20:30 
Louise Wibergh Lenti
Björn Skifs

Ingen såg det komma – efter 35 år blir händelsen åter aktuell.

Annons
Björn Skifs kärlekshyllning till 18 år yngre hustrun: ”Mitt allt”Brand logo
Björn Skifs kärlekshyllning till 18 år yngre hustrun: ”Mitt allt”

Björn Skifs är spexaren från Vansbro som underhållit oss som skådespelare, sångare och musiker sedan 1960-talet. Hans legendariska låt ”Hooked on a feeling” gjorde honom känd internationellt och låten var etta på billboard-listan i USA i april 1974.

Hans röst har gripit tag i våra hjärtan på kungliga bröllop, som den svenska rösten till Woody i Toy Story-filmerna och som vinnare av melodifestivalen dubbla gånger.

Skifs har en förmåga att välja projekten som blir en del av den svenska folksjälen.

En strulig succé

Även som skådespelare och manusförfattare har Skifs varit del av några riktiga kultförklarade filmer. "Drömkåken", "Joker" och "Strul" är klassiker som gick varma i nästintill varje hushåll under 90-talet.

Annons

Just filmen Strul från 1988 har varit en riktig framgångssaga. Den har till dags dato setts av över 900 000 personer på bio, rapporterar Aftonbladet. Det går att liknas med andra svenska klassiker så som Sällskapsresan och filmerna om Jönssonligan.

Filmen klassas som en actionkomedi och handlar om kemiläraren Conny (spelad av Björn Skifs) som blir oskyldigt dömd för narkotikabrott. Inne på fängelset möter han tre interner med en hemlig gång till utsidan som tvingar honom att vara delaktig i planeringen av ett värdetransportrån. Samtidigt träffar Conny en polisinspektör som han blir stormförtjust i. Här börjar det bli riktigt struligt och Conny tvingas leva ett dubbelliv där han inte vill att polisen ska veta att han är en intern, samtidigt som han planerar ett rån som han också försöker stoppa.

Björn Skifs, Gunnel Fred, Strul
Björn Skifs (Conny) och skådespelerskan Gunnel Fred (polisinspektören) pratar med regissören Jonas Frick under inspelningen av "Strul" 1987.

Historien återupprepar sig

I helgen kunde Aftonbladet avslöja att den populära kultfilmen nu spelas in på nytt – 35 år senare.

Annons

Tillsammans med Felix Herngrens produktionsbolag FLX och Netflix ska Connys struliga historia återuppstå i 2020-talet. Grundhistorien finns kvar men kommer vara uppdaterad för att passa in i dagens klimat.

– Jag har läst manuset och det är skitbra, säger Bengt Palmers som skev originalfilmens manus tillsammans med Björn Skifs.

Filip Berg
Skådespelaren Filip Berg kommer spela Björns Skifs karaktär Conny i den nya versionen av "Strul".

Den här gången är det skådespelaren Filip Berg som axlar rollen som Conny men filmskaparna har sagt att de kommer att hylla Björn Skifs på flera olika sätt.

– Björn sätter sina spår i filmen, han kommer bland annat att synas i en liten cameoroll. I en scen sitter han i en turnébuss och gör tummen upp till Filip Berg. Dessutom så kommer, enligt manus i alla fall, slutlåten vara ”Hooked on a feeling” så det är mycket en hyllning till Björn, berättar Palmers.

Foto: TT

Annons