Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elin Härkönens ilska efter orden om Paolo-skandalen

02 feb, 2021, 15:00 
AvLinus Brännström
Paolo Roberto och Elin Härkönen
Elin Härkönen har lyckats ta sig igenom svåra motgångar gång på gång. Efter ett mycket tufft 2020 gör hon nu succé i TV4:s "Elitstyrkans hemligheter" och har precis lanserat en klädkollektion.
I en stor intervju med Svensk Damtidning berättar hon om drömmarna och framtiden – men också om den allvarliga olyckan, de kroniska smärtorna och hur hon tog sig igenom det uppmärksammade uppbrottet från Paolo Roberto.
Annons
Hör Elin berätta om nära döden-upplevelsenBrand logo
Hör Elin berätta om nära döden-upplevelsen

Ett nio till fem-jobb är helt uteslutet för Elin Härkönen, 26. Hon mår bäst när hon känner en frihet i vardagen och kan styra sin tid efter lust.

När Svensk Damtidning pratar med henne har hon precis avverkat ett träningspass och har en ledig timme innan det är dags att filma material till sociala medier.

Elin Härkönen berättar sanningen om Paolo Roberto

Det är ungefär så hennes dagar ser ut – varvat med pt-kunder, klasser och jobb med onlinekurser.

– Det passar mig. Sedan är ju mitt problem att det i stället är svårt att vara ledig, jag jobbar gärna hela tiden. Så jag har varit tvungen att sätta gränser som att "efter 22 får du inte svara på DM:s, då lägger du bort telefonen så att du får den där återhämtningen som är så viktig", säger hon.

– Men det är svårt när man älskar det man gör. Jag har flera gånger pushat mig förbi gränsen för att det är så kul att jobba. Nu känner jag att jag har börjat hitta en balans och det är väldigt skönt.

Annons

Elin Härkönen framstår som en glad och positiv person som sprudlar av livsglädje. Men det var inte många år sedan som hennes liv var ett totalt mörker – olyckan i februari 2013 där hon bröt nacken och tiden som följde på den förändrade hennes liv.

Elin Härkönen var i olycka

Men i slutändan kom hon ut starkare och som den person hon är i dag.

– Jag brukar säga att jag så klart önskar olyckan aldrig hade hänt för det är det värsta jag har varit med om. Men jag är också tacksam för att det har gjort mig till den jag är i dag. Det har gett mig insikter och nya perspektiv på livet, jag lever varje dag fullt ut för jag vet att det kan ta slut i morgon, säger Elin Härkönen.

– Jag skulle ju bli världsmästare och allt var planerat in i minsta detalj. Så plötsligt visste jag inte alls hur framtiden skulle se ut. Jag är tacksam för att jag fått de insikterna och den styrkan. För jag vet att om jag har tagit mig igenom det där, som inte ska gå att ta sig igenom, då kommer inget annat att kunna bryta ned mig.

Annons

Hon tävlade i voltige, gymnastik på hästar, på elitnivå och det var under ett träningspass med en ny häst som den fruktansvärda olyckan inträffade. Hästen blev rädd och Elin hann inte reagera.

– Så jag flyger rakt upp och rakt ned på en iskall ridhusbotten. Det är den värsta smärtan jag någonsin har varit med om. Det knakade och det var som en brännande känsla från huvudet och ända ned i fötterna, det strålade och jag kunde inte röra mig. Då kände jag att "shit, nu är det något som är illa", berättar hon.

På akuten fick hon höra att hon brutit nacken. Elin Härkönen var 18 år och trodde att en bruten nacke var lika med döden, hon kunde inte ta in när läkarna sa att de inte visste hur hennes framtid såg ut men att hon troligtvis inte skulle kunna leva ett aktivt liv.

Hon stelopererades och blev sedan sängliggande i ett halvår med nackkrage. Hon fick inte göra något annat än att stirra rakt upp i taket.

Annons

– Först var jag väldigt positiv och tacksam över att jag hade överlevt. Men till slut hade jag dagar när jag kände att "det går inte framåt, jag ligger här dag ut och dag in och har så ont att jag inte vet vart jag ska ta vägen". Det blev svart för mig och jag kände att "jag orkar inte mer, vad ska jag kämpa för". Men då tänkte jag på min familj och det gav mig styrka, säger hon.

Det var också då som hon började ta de första stegen mot det liv hon lever i dag.

– Där började jag faktiskt blogga. Bara för att det var så fruktansvärt att ligga där med sina egna tankar och känslor, fast i en kropp som inte fungerade. Jag behövde skriva av mig i en blogg som var hemlig, bara för mig, säger Elin Härkönen.

Elin Härkönen – här är hennes blogg

Bloggen hette först något helt annat men när det började vända på allvar, efter en lång sejour på ett rehabcenter i Tyskland, kom så småningom begreppet Break it and you will Make it till henne.

Annons

– Det tog ungefär två år innan jag kände mig som människa igen. När jag insåg att jag faktiskt hade klarat det så kom bara namnet till mig. Jag gick in och bytte namn på bloggen, gjorde den offentlig och började skriva om mitt tankesätt. Jag kände snabbt att jag faktiskt kunde göra skillnad genom att dela med mig av mina svårigheter, så där började den resan.

Har du fortfarande men efter olyckan?

– Jag har kronisk smärta för jag är ju stelopererad med metall och skruvar. Jag har ont varje dag men använder träningen som medicin. Folk frågar ofta "hur orkar du gå upp vid 05.30 och träna" men det är en självklarhet för mig. Om jag gör det höjs min livskvalitet, om jag hoppar över det dras min livskvalitet ned något enormt för jag får så mycket mer ont.

Bloggen och Instagramkontot breakitandyouwillmakeit är i dag två viktiga ben i hennes sysselsättning. Nyligen utökade Elin Härkönen verksamheten med klädmärket Break it Make it som blev en omedelbar succé – flera produkter sålde slut direkt.

Annons

– Jag är helt överväldigad, jag måste nypa mig i armen för det är en dröm som går i uppfyllelse. Folk älskar det jag har tagit fram och det är en wow-känsla. Det är väldigt roligt för jag har ju lagt ned tid, passion och energi i det, säger hon.

– Jag vill att människor ska få lite extra motivation när de bär mina kläder. Det är ett väldigt viktigt budskap jag vill nå ut med, att oavsett vilken motgång som kommer så kan man ta sig igenom den. Man får inte låta det bryta ned en och även om det lyckas göra det ska man hitta ett sätt att vända på det. Det har jag gjort flera gånger om, inte bara att jag bröt nacken utan andra saker i livet också.


"Blev sviken av min partner"

Paolo Roberto och Elin Härkönen
Paolo Roberto och Elin Härkönen är inte ett par längre.

Förra året fick hon återigen kämpa sig igenom tuffa händelser.Det uppmärksammade förhållandet med Paolo Roberto, 51, kraschade brutalt när han i maj greps av polis efter att ha köpt sex på Östermalm i Stockholm – ett brott han senare fick ett strafföreläggande och böter på 15 000 kronor för.

Annons

Jag kan kan ju säga att 2020 inte var mitt bästa år. Jag hade precis förlorat min pappa och mådde inte alls bra på grund av det och att sedan bli sviken av sin partner, då blev jag ju ännu mer nedbruten. Det var tufft. Men jag använde mig av mina redskap som jag har fått under livet. Det viktigaste när jag mår dåligt är att jag tar hand om mig själv och fokuserar på det som får mig att må bra, även fast jag kanske inte har lust. Mina sociala medier hjälpte mig faktiskt väldigt mycket, att få visa att jag inte tänker låta det här bryta ned mig. Responsen från mina följare ger mig sådan otrolig styrka, säger Elin Härkönen.

Det känns som att du har fått mycket stöd av dina följare?

– Verkligen. Och det är en häftig känsla att jag kan hjälpa andra genom att dela med mig av mina motgångar, eller vad man ska kalla det. Vissa saker skulle jag kanske vilja hålla för mig själv men jag väljer ändå att dela med mig, för det är mer värt för mig att någon annan som befinner sig i en liknande situation kan få styrka.

Annons

Att gå igenom något sådant är svårt, när det sedan sker i offentligheten måste det vara ännu svårare?

– Ja, varför ska hela svenska folket lägga sig i och säga hur jag ska göra och inte göra och ge mig skulden? Det har varit jättejobbigt. Det här är något som händer många par men de behöver inte stå inför öppen ridå. Det har också varit ett extra stresspåslag att hantera det och inte låta media, skvaller och spekulationer komma åt en.

Vad har ni för relation i dag?

– Jag tycker inte om att prata om just det ämnet. Men vi är vänner.

När Elin Härkönen i samma veva fick frågan om hon ville delta i "Elitstyrkans hemligheter", som just nu sänds i TV4, kände hon att det var en utmaning som hon behövde just då.

– Jag var redan på en plats i livet där jag inte mådde så bra och kände att det är kanske precis det här jag behöver för att stärka mig. "Försök bryta ned mig ännu mer", liksom. Det var som en revansch på mig själv att få visa att jag är stark och att jag kan ta mig igenom utmaningar och att jag inte ger upp. Det var ett sätt för mig att få bekräftelse. Sedan tänkte inte så mycket på att det var tv. Det är först nu efteråt som jag tänker att "shit, ska de visa det här för svenska folket, vad har jag sagt, vad har jag gjort".

Annons

Hur tufft var det?

– Vissa moment var jättejobbiga och utmanande. Men det var också det jag sökte, de här kickarna av att stå inför fobier och utvecklas. Men det var absolut tufft, som den här ryggsäcken som vägde 25 kilo när jag själv väger 50. Det var en utmaning, just med tanke på min nacke också, det var inte jätteskönt att bära runt på den hela dagarna. Men jag kände ändå att kroppen levererade och psyket också, liksom "ni kommer inte att komma åt mig för jag har redan varit på botten".

Elin Härkönen skulle gärna göra mer tv – något träningsrelaterat eller varför inte "Let’s dance" ("det har varit en dröm sedan jag var liten"). Men hon har också andra drömmar och mål för det kommande året.

– Jag vill fortsätta utveckla mitt klädmärke, det kommer fler produkter under årets gång och om det går så bra som jag vill blir det kanske också en herrkollektion. Jag kommer även att lägga mer fokus på bloggandet, sociala medier och mina onlinekurser. Sedan vill jag få ut en bok som jag har skrivit, om olyckan och hur jag tog mig igenom den. Den tiden betyder så mycket för mig och jag känner att jag vill få ned det i en bok, säger hon.

– Jag gillar ju att ha många bollar i luften så jag behöver också en ny utmaning efter "Elitstyrkans hemligheter". Det letar jag efter nu. Något kul vill jag hitta på!

Annons