Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Elisabeth Tarras-Wahlberg: ”Jag led med kungen”

02 apr, 2019, 07:30 
AvJohanna Lejon
Elisabeth Tarras-Wahlberg
I en intervju med Resumé berättar Elisabeth Tarras-Wahlberg om några kungliga händelser hon minns lite extra: den så kallade ”kungaboken” är en av dem – liksom kronprinsessan Victorias ätstörningar.
Annons

Elisabeth Tarras-Wahlberg har ett nytt jobb: senior rådgivare på den svenska pr-byrån Lennox. Lennox PR hjälper företag och organisationer att åstadkomma förändring, bland annat. Lokalerna är belägna i Gamla Stan – ett stenkast från arbetsplatsen som i flera år var Elisabeths: Kungliga Slottet.

Det har gått tio år sedan hon lämnade sin tjänst vid Hovet. Sedan dess har hon jobbat i Qatar, sysslat med medieträning hos Kreab och dessutom agerat kunglig expert i TV4.

Tarras-Wahlberg om ”kungaboken”

I en ny intervju med mediesajten Resumé berättar Elisabeth varmt och öppet om sin tid vid Kungliga Hovstaterna, om lärdomar och kriser. Om sitt arbete. En av händelserna hon berör i intervjun är dock en som utspelade sig efter att hon hade lämnat arbetet med kungafamiljen: krisen med den så kallade ”kungaboken”, alltså den omdebatterade Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

I samband med att boken, som tog upp eventuell otrohet, sexklubbsbesök och kaffeflickor, kom ut gjorde kungen flera uppmärksammade intervjuer, bland annat en i samband med en jakt. Intervjun är alltså den där kungen säger de numera klassiska orden ”nu vänder vi blad”. Elisabeth Tarras-Wahlberg följde rapporteringen på avstånd. Och hon var inte oberörd.

Annons

– Jag led med kungen, det måste jag säga, inte minst när jag såg presskonferensen vid jaktstugan. Normalt sett var det bara ett fåtal lokala journalister som kom på pressträffarna efter jakterna, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg till resume.se.

Hon var förvånad att han ställde upp, slår hon fast.

Elisabeth Tarras-Wahlberg 1977
Elisabeth Tarras-Wahlberg 1977, i samband med kronprinsessans födelse.

Kungafamiljen medietränades inte

Elisabeth får frågan om hon, om hon varit presschef då det hela utspelade sig, hade gjort något annorlunda.

– Jag är benägen att tro att jag hade sagt ‘varför inte ställa in den här presskonferensen? Den kommer ändå inte att handla om vilka älgar Kungen skjutit’. Men jag tror att han helt enkelt kände att han ville ta tjuren vid hornen. Jag har förståelse för beslutet. Rent praktiskt hade det även varit på sin plats med mer förberedelse.

Annons

– En sådan situation med många människor, kameror och mikrofoner måste man möta med inre trygghet. Då gäller det att ha övat innan. Det är viktigt att på förhand vara medveten om vilka frågor som kan tänkas komma, så att man har genomtänkta svar med sig. Det är otroligt viktigt att vara förberedd på worst case scenario.

Längre fram i intervjun berättar Tarras-Wahlberg att kungafamiljen, på hennes tid, inte fick någon medieträning. En smula förvånande. Men det finns en förklaring:

– Då hade vi ingen formell medieträning. Det var en annan tid, medieträning var inte en grej. Det var ‘learning by doing’. Jag tror också att det fanns en oro för att det skulle läcka ut och skvallras om man tog in sådan professionell hjälp.

Elisabeth Tarras-Wahlberg 2017.
Elisabeth Tarras-Wahlberg då kronprinsessan Victoria fyllde 40 år.

Medieträning var det alltså inte tal om. men visst övade kungen inför tal och liknande.

– Är man dyslektiker så faller sig inte alltid språket naturligt. Ibland kan det leda till fel ord och att man uttrycker sig på annat sätt än man tänkt. Han medietränade inte, men övade alltid väldigt mycket, inte minst inför stora tal.

Annons

Så arbetade hovet med kronprinsessans ätstörningar

Elisabeth Tarras-Wahlberg säger, i intervjun, att hon tycker att kungen varit jagad. Redan från tonåren.

– Man var nyfiken på hans relationer, hängde ut honom, hånade honom. Dessutom har dyslexin satt sina spår. Även om du är kung så tar du till dig av allt det här. Då blir du osäker. Men jag har också sett honom gå in i många intervjusituationer med en trygg känsla.

En annan händelse Elisabeth Tarras-Wahlberg minns utspelade sig när hon själv var anställd: arbetet med medierna i samband med kronprinsessans ätstörningar under 1990-talet.

– Jag är väldigt stolt över publiceringen om kronprinsessan Victorias ätstörningar. Hon var så ung och sårbar, och det kändes så otroligt viktigt för mig att vi hanterade det på ett väl avvägt sätt.

Man gav helt enkelt storyn till en kvällstidning.

Elisabeth Tarras-Wahlberg och Tom Hedelius
Elisabeth Tarras-Wahlberg och Tom Hedelius.

Elisabeth Tarras-Wahlbergs intressen – och nya kärlek

– Vi lyckades få till den mest optimala publiceringen vi hade kunnat tänka oss, och budskapet gick ut på bästa tänkbara sätt. Jag är tacksam över att det gick så bra. Mycket kunde ha gått snett.

Annons

I faktarutan som publiceras på Resumés sajt i samband med intervjun framgår att Elisabeth Tarras-Wahlberg, när hon inte arbetar, fyller dagarna med promenader, läsning, målning och matlagning. Sedan några år tillbaka har hon en ny man i sitt liv, Tom Hedelius.

Läs mer:

Foto: TT

Annons