Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Emma Israelsson: "Carola bar mitt halsband och sen blev det succé"

27 jan, 2018, 13:12 
AvRed Aktionen
Emma Israelsson var mitt i karriären i reklambyråbranschen, när hon tog steget att göra något nytt med ett högre syfte och med mer passion. Hon började designa smycken och snart var succén ett faktum.
Annons

VINJETT/ Kändisarnas favoritdesigners

Av: Adrienne Bönnelyche Foto: Patrik Österberg

– Jag sa upp mig från byråbranschen för att förverkliga en vision, berättar Emma Israelsson, som i dag etablerat sig som en av våra stora smyckedesigners.

Efter tiden i Newport beach i Los Angeles, där hon bodde med sin man och tre barn, har hon landat i Strängnäs. Här både bor och arbetar hon.

– Vi flyttade till USA för att investera i vår relation och i våra drömmar. Vi hyrde ett hus på stranden och det blev väldigt lyckat. Visst brände vi en hel del pengar, men det var det värt, säger Emma roat.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det var också i soliga New Port Beach, som hennes framgångsrika smyckesföretag tog fart.

– På västkusten råder ett gynnsamt företagsklimat. Svenskar har gott rykte och ses som duktiga entreprenörer, som många amerikaner vill arbeta med. I stället för jantelagen får man verkligen vara bra och lyckas, berättar Emma Israelsson, som tagit lite av den amerikanska framgångsfilosofin med sig till Sverige.

Annons

Har man roligt, jobbar man hårt. Jobbar man hårt, går det också bra. För flera år sedan gick Emma en kurs i silversmide och med sig till Los Angeles hade hon silverlera och butanbrännare. Hon tillverkade ett fåtal smycken som hon visade tjejkompisarna på ett kafé en dag på den amerikanska västkusten. Bordsgrannarna blev nyfikna och till och med kocken kom ut och ville köpa.

– Jag tömde väskan på smycken och kom hem med en bunt checkar. Helt otroligt!

Under vistelsen i USA skissade hon ut flera kollektioner. Framgången kom snabbt. Det var som om många bara väntat på Emmas design! Succén blev ett faktum när Carola hörde av sig och ville köpa halsbandet ”Duvan”, som hon sedan hade på sig i tv-programmet ”Så ska det låta”. Tittarna hörde av sig till tv-kanalen. Det var förstås ett lyckokast då smycket fick stor uppmärksamhet.

Annons

– Syns man inte, finns man inte, säger Emma Israelsson med eftertryck.

Flera kändisar bär hennes smycken, något som ger märkbar snurr på verksamheten. Prinsessan Sofia pryder sig ofta med halsbandet ”Duvan” liksom skådespelerskan Malin Åkerman som hittade smyckena via sin syster. Hollywoodfrun Maria Montazami och hennes döttrar är mycket förtjusta i Emmas nya kollektion, vilket förstås är kul och har gett viktig spridning på sociala medier.

– Instagram är ett jätteviktigt redskap. Många läser bloggar, ser och ”gillar” det vi gör. Det ena ger det andra.

Den moderna, ljusa ateljén är belägen i ett charmigt trähus i Strängnäs idylliska stadskärna. Det är en stor fördel för en trebarnsmamma att ha kontoret nära hemmet. På bara några minuter kan hon promenera till lägenheten inrymd i en vacker sekelskiftesvilla med utsikt över Mälaren. Nedanför finns en brygga där det blir sköna eftermiddagsdopp sommartid. Badar gör familjen Israelsson också på landstället, dit de åker för att komma naturen nära.

Annons

– När man varit på en massa fester och events är det skönt att åka dit, slänga av sig pumpsen, sätta på sig träskor och slappna av!

Ibland blir det väldigt mycket pendling till Stockholm. Antalet affärsmöten och mingelkvällar ökar i takt med framgången.

– Vi trivs otroligt bra i Strängnäs och ska försöka bo kvar trots att vi har massor att göra i Stockholm. Att ha tre barn och samtidigt driva eget företag är tufft. Strängnäs är räddningen för att slippa stressen i Stockholm, som ju många lider av. Dessutom är det väldigt dyrt att bo och leva där, säger Emma, som ändå har ett stort umgänge i huvudstaden via kyrkan.

– Jag växte upp i Småland och gick mycket i kyrkan som liten, sjöng i gospelkör och så, berättar Emma, som är kristen i grunden och det ligger henne varmt om hjärtat att hjälpa.

Därför går 10 procent av bolagsvinsten till välgörenhet. Emma Israelsson var pionjär inom välgörenhetstrenden. I dag är det många som skänker en del av avansen till något bra ändamål.

Annons

– Ingen behöver egentligen smycken och då känns det bättre att vi gör något bra, säger Emma, som fick sin första inspiration till sin design just genom sin kristna syn.

– Jag fick en vision för femton år sedan om att det saknades något på den svenska smyckemarknaden. Det började poppa upp buddahfigurer och ”evil eyes” (onda ögat) överallt, och jag upplevde att kristenheten tog stryk av det.

Emma började designa med hjärtat. Och det verkade som om hon fick rätt. Kärleksbudskapet i designkollektionen är säkerligen en av orsakerna till att fredsduvan och hennes andra fina smycken gjort sådan succé, både i Sverige och utomlands.

Annons