Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Eva Rusz om sitt älskade Aruba: "Drömmen gick i uppfyllelse"

23 jun, 2018, 20:00 
Av
Den karibiska ön lockade med turkos vatten och kritvita stränder, och efter att ha skrivit åtta böcker på Aruba lät relationsexperten Eva Rusz, 61, sin dröm gå i uppfyllelse. Här byggde hon sitt drömhus med pool, gästhus och rött förråd med vita knutar och svensk flagga.
Annons

Eva Rusz har alltid älskat Aruba. Hon har besökt ön många gånger genom åren, bå­de för att ha semester och för att skriva böcker. När hon prome­nerade längs Eagle Beach, ran­kad som en av världens vack­raste stränder, fick hon ett så stort flow att hon bestämde sig för att flytta till den romantiska ön. Nu lever hon sitt karibiska drömliv och tar emot klienter i det puderrosa huset som ligger vid foten av Hooiberg. Eva pro­menerar ofta till toppen av ber­get och njuter av den storslagna utsikten mot Venezuela.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Eva har specialdesignat sitt stilrena kök med färgstarka in­slag. Huset bjuder på ett stort allrum som har en magnifik takhöjd och en läppstiftsröd soffa, och ett sov­rum med kuddar i härliga accent­färger som orange, turkos och gult.

Takhöjden är magnifik, och köket både fint och praktiskt när vännerna kommer på besök.
Takhöjden är magnifik, och köket både fint och praktiskt när vännerna kommer på besök.

I mottagningsrummet för klien­ter står en läcker leopardstol. Eva har gjort sig känd på ön ge­ nom att vara med i tv, och tar numera emot kbt-­klienter genom ett samarbete med hol­ländska husläkare på ön.

Annons

– Det var som en dröm när alla papper gick igenom, säger Eva.

Eva har både pool, terasser och gästhus.
Eva har både pool, terasser och gästhus.

Aruba har som de flesta and­ra öar i Västindien ett långsam­mare tempo än i Sverige. Nu har Eva börjat lära sig det inhemska språket papiamento, som är en blandning av portu­gisiska, engelska, spanska och franska. Men på den nederländs­ka ön pratar de flesta engelska. Eva trivs bäst på den nära 30 kvadratmeter stora terrassen, som fungerar som ett extra rum.

 Tempot är mycket lugnare på Aruba menar Eva, som tar emot sina klienter i hemmet.
Tempot är mycket lugnare på Aruba menar Eva, som tar emot sina klienter i hemmet.

Medeltemperaturen på den ka­ribiska paradisön ligger på 28 grader, här fläktar det behagligt året runt och regndagarna är ovanligt få. Eva sitter gärna och njuter av ett glas vin under det specialtillverkade solparasollet i torkad vass innan hon tar ett dopp i den soluppvärmda poo­len, som också har ett litet vat­tenfall.

Annons
Det blir minst ett dopp om dagen i poolen. Medeltemperaturen på ön är 28 grader i skuggan.
Det blir minst ett dopp om dagen i poolen. Medeltemperaturen på ön är 28 grader i skuggan.

– Jag lagar mycket mat själv. Kubansk svart bönsoppa är min favorit! Och jag köper mycket billig frukt från grön­saksstånden.

När Eva flyttade in i huset 2014 planterade hon tio palmer, bougainvillea, mango, aloe, lime­ och apelsinträd. Och nu, några år senare, har trädgården vuxit upp till en grönskande oas.

– Här växer det så det knakar, jag var precis tvungen att klippa ner mangoträdet.

Hon bryter sin egen aloe vera från trädgården och dropparna fungerar perfekt mot skavsår och brännskador.

På de kritvita sandstränderna på Eagle Beach har Eva plockat mängder av pärlemor-skimrande snäckor, som hon har smyckat sin trädgård med.

Annons

Eva bor med sin hund Hjalle som hon har tagit hand om på ön. Hennes kärlek till hundar går inte att ta miste på; Eva har hjälpt ett tiotal vildhundar till nya hem.

– Hjalle hoppade in i bilen och flyttade helt enkelt hem till mig. Han blev jätteförälskad i mina svenska köttbullar.

Eva har hjälpt många herrelösa hundar till nya hem. Det här är Hjalle, som bor hos henne.
Eva har hjälpt många herrelösa hundar till nya hem. Det här är Hjalle, som bor hos henne.

Eva saknar en man och har börjat dejta genom en app. Men det är inte så enkelt; det är en annan mentalitet på ön, där många är otrogna.

Det puderrosa gästhuset på 29 kvadratmeter är helt nybyggt och bjuder på ett nytt kök och ett helkaklat badrum. Här bor Evas vänner och släkt när de hälsar på, annars hyr hon ut det på Airbnb.com.

Annons
Eva Rusz flyttade till Aruba för fyra år sedan.
Eva Rusz flyttade till Aruba för fyra år sedan.

Både i huset och gäststugan finns det många möbler och textilier från Ikea, Jysk och Indiska, blandat med Svenskt Tenn.

– Jag är 800 mil från Sverige och vill gärna ta med mig känslan hemifrån.

Därför väljer Eva svensk interiör, och det går inte att ta miste på den nordiska hemtrevliga känslan. Det finns många dalahästar i hemmet. Även klassiska nederländska trätulpaner lyser upp i starka färger.

Det är gott om färgstarka inslag i hemmet - och svenska prylar.
Det är gott om färgstarka inslag i hemmet – och svenska prylar.

– Mina tre barn, som är 28, 32 och 37 år, tycker att det är coolt att jag bor här. Och jag älskar att få besök av mina två barnbarn. Eva tar gärna emot gäster, och när det är karneval på ön är det extra feststämning.

Annons

– Det kommer folk från hela världen och jag är alltid med i karnevalstågen, säger hon med glittrande ögon.

Att Eva njuter av sitt liv på den karibiska ön går inte att ta miste på. Nu funderar hon på att skriva sin sextonde bok. Gissa vad den ska handla om? Aruba förstås!

Nu fattas bara en man, men det är inte så lätt – trots att Eva är aktiv i en dejtingapp. – Många här är otrogna, säger hon.
Nu fattas bara en man, men det är inte så lätt – trots att Eva är aktiv i en dejtingapp. – Många här är otrogna, säger hon.

Av: Ehva Löpp

Foto: Emma Mattsson

Annons