Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Eva Rydberg i tårar – berättar sanningen om hur hon tvingades bort: "Tagit farväl"

26 nov, 2023, 13:00 

För Svensk Damtidning berättar Eva Rydberg om ilskan efter avskedet från Fredriksdalsteatern – och den revansch hon nu har fått på en helt ny scen.

Annons

I flera år var Eva Rydberg, 80, synonymt med Fredriksdalsteatern i Helsingborg. Det var där hon år ut och år in höll låda, levererade högklassig underhållning och fick publiken att både skratta, tjoa, tjimma, applådera och stampa i takt.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Men efter 30 år var det sista kapitlet skrivet. Förklaringen var att Eva Rydberg ville få mer tid med sina fyra barnbarn och att den tiden som tidigare ägnats åt teatern nu skulle gå till familjen.

Sanningen var dock någon helt annan. På Fredriksdalsteatern hade en konflikt blossat upp, en konflikt som innebar att Eva inte längre var en del av teaterns framtidsplaner. Enligt Eva var det ”kulturen” i Helsingborg som ville bli av med henne och på kuppen dragit en vit lögn.

Per Andersson och Eva Rydberg
Per Andersson och Eva Rydberg på Fredriksdalsteaterns scen tidigare i år.

Eva Rydbergs ilska: ”Inte fått någon förklaring”

För Svensk Damtidning berättar Eva Rydberg att det var fyra killar som behandlade henne väldigt illa, som gjorde att hon efter 30 år lämnade Fredriksdalsteatern.

Annons

– Jag var inte välkommen där. De ville inte ha någon Eva Rydberg där inte. Utan att berätta nånting gick de ut och sa att det var jag som ville sluta, säger Eva Rydberg och fortsätter:

– Jag har inte fått någon förklaring än. Det var ett företag som skulle ta över och bli något helt annat. Folket började opponera sig och ville ha allt som det brukade vara, men jag blev aldrig tillfrågad att komma tillbaka igen. Nu ska de göra samma sak som jag brukade göra, fast med andra människor.

Eva Rydberg
Eva Rydberg berättar för Svensk Damtidning att hon aldrig fick någon förklaring till varför Fredriksdalsteatern gjorde sig av med henne.

Orden om tårarna: ”Grät mycket”

I stället tar Eva Rydberg sikte på Sundspärlans friluftsteater. I sommar möts Eva Rydberg och komikern Hampus Nessvold, 27, för första gången i gemensam komedi: ”Ett resande teatersällskap”.

Annons

– Jag har tagit adjö av Fredriksdalsteatern nu. Den är borta och finns inte längre i mitt liv. Nu är det bara Sundspärlans friluftsteater som gäller för mig, säger Eva Rydberg och fortsätter:

– Det blir något nytt, både för mig och publiken, att komma dit och se en föreställning som annars skulle gått upp på Fredriksdalsteatern.

Samtidigt kan hon inte glömma den känslosamma stund som infann sig när hon gjorde sin sista föreställning på Fredriksdalsteatern – det som varit som hennes andra hem i 30 år.

– Det var väldigt mycket gråt när vi lämnade. Vi som har jobbat där grät mycket. När jag kom in under sista föreställningen och skulle sjunga stod publiken upp och klappade under hela numret. Jag kunde knappt sjunga för det var så känslosamt. Jag har älskat det, men nu har jag tagit farväl och siktar på något nytt.

Eva Rydberg
Eva Rydberg ser nu fram emot nya äventyr på Sundspärlans friluftsteater i Helsingborg.

Foto: TT

Annons