Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ex-makens drag - revanschen just innan skilsmässan

30 jun, 2020, 20:00 
Niklas Thor slutade med elitfotbollen för dotterns skulle – men gjorde comeback innan skilsmässan från Ebba Busch.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 26?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 26?

Beskedet om att Ebba Busch och maken Niklas Thor skiljer sig kom oväntat i december förra året. Paret, som använt sig av båda efternamnen under äktenskapet men aldrig faktiskt bytte till Buch Thor officiellt, valde att visa att separationen är vänskaplig genom att gå tillsamman på Nobelfesten bara dagar efteråt.

De båda ex-makarna är från Uppsala och har varit profiler i staden under lång tid. Ebba ägnade sig tidigt åt politiken och redan som 23-åring blev hon kommunalråd för Kristdemokraternas räkning, den yngsta som tillträtt på posten. Efter fem år var det dags för nationell politik och hon blev partiledare för KD.

Niklas Thor – Uppsalafostrad fotbollsspelare

Niklas Thor har spelat fotboll i hela sitt liv, och moderklubben är Storvreta, en förort till Uppsala. Han jobbade sig därefter upp sig i karriären inom Uppsalas fotbollsklubbar, men en paus för Täbylaget IK Frej. Till slut värvades han till Uppsalas bästa klubb, IK Sirius, där han hjälpte till att leda laget till en comeback i allsvenskan efter många år i lägre divisioner.

Annons

Men 2017 valde Niklas att lägga fotbollsskorna på hyllan, trots att han bara var 30 år gammal, vilket är relativt låg ålder för en fotbollsspelare att gå i pension. En stor del av orsaken var att parets dotter Elise hade dragit på sig en otäck lungsäcksinflammation.

Ebba Busch och Niklas Thor gick på Polarprisgalan tillsammans, ett par månader innan skilsmässan
Ebba Busch och Niklas Thor gick på Polarprisgalan tillsammans, ett par månader innan skilsmässan

– Allt vägde in. Jag kommer ihåg när vi skulle möta AIK på Friends, en psykiskt ganska tung bortamatch med mycket anspänning. Och så var jag ensam hemma och stod där halv tre på natten med en vällingflaska och en dotter som bara inte ville sova… Att inte känna sig förberedd är den värsta känslan som finns, och att då gå ut på en sådan arena med alla blickar på dig… Du får kämpa mot så mycket annat än bara motståndarlaget.

– Hon sov knappt på fyra månader, utan låg och hostade och vaknade 20–30 gånger varje natt. Det var inget jag snackade om när jag slutade – ville inte skylla på något – men det var en grej som verkligen bidrog till att jag inte orkade längre. Och eftersom jag inte orkade så slutade jag, har han sagt i efterhand i en intervju med Aftonbladet.

Niklas Thor in action på fotbollsplanen. Samma säsong som han la av blev han utsedd till lagets viktigaste spelare.
Niklas Thor in action på fotbollsplanen. Samma säsong som han la av blev han utsedd till lagets viktigaste spelare.

Pluggade till civilingenjör vid sidan av

Vid sidan av fotbollen tog han dessutom en kandidatexamen i materialdesign vid KTH, något som också krävde mycket fokus. Däremot menar han att Ebbas karriär inte hade med saken att göra.

Annons

– Hon var väldigt noga med att inte välja sida vare sig för eller mot fotboll, och jag är imponerad av hur många terapisamtal hon orkade ha med mig när jag brottades med det här, säger han i intervjun.

Men dottern repade sig och det blev trots allt en comeback för Niklas, som inte kände sig klar med fotbollen. Han stöttades återigen av Ebba, och det blev en lång väg tillbaka. Den allsvenska comebacken var ett faktum säsongen efter, men tyvärr höll inte äktenskapet. Paret delar nu på vårdnaden om sina två barn Birger, 5, och Elise, 3.

Foto: TT

Annons