Exet avslöjar sanningen om Jan Guillou

Jan Guillou är en av Sveriges mest profilerade journalister och författare, och har alltid haft en förmåga att dela opinionen i två läger. Men nu berättar ex-sambon om hans mer okända sida.

Jan Guillou är känd för att ha en av de vassaste pennorna i landet, och det finns nog ingen annan svensk journalist och författare som har haft en lika färgstark karriär. Men när det kommer till privatlivet är han mer tillbakadragen, och gillar inte att svara på särskilt privata frågor. När det kommer till relationer finns det två kvinnor som har vunnit den flitige författarens gunst.

Förutom den nuvarande frun Ann-Marie Skarp finns även ex-sambon Marina Stagh, som han fick två barn tillsammans med. Paret träffades 1967 och flyttade ihop året efter. 1970 föddes sonen Dan, och dottern Ann-Linn två år senare.

En familjefar tillsammans med sambon

Jan Guillou har tidigare berättat om livet hemma med familjen i en intervju med Expressen. Enligt honom själv tog han ett stort ansvar när det kom till både hushållsarbete och att ta hand om barnen, och det var både på grund av hans uppväxt med en ensamstående mamma och sitt engagemang i FNL-grupperna, organisationen som verkade för att USA skulle lämna Vietnamkriget under slutet av 60-talet.

Jan Guillou tillsammans med ex-sambon Marina Stragh, 1984.

– Mamma hade inte tjänstefolk efter separationen från min styvfar, så då hjälpte jag till. Sedan tog jag givetvis hand om barn, diskade och hämtade och lämnade på dagis precis som alla andra FNL-are och folk som vi umgicks med när jag fick barn, säger han till Expressen.

– Vi fick också förtur till barnen på dagis för att min fru tjänade mer pengar än jag. Eftersom hon var familjeförsörjare så kunde inte en man förväntas ta hand om barn.

Jan Guillou: ”Folk bytte trottoar”

Det var under perioden som Jan Guillou hade vårt att få jobb på grund av Geijeraffären, där Jan Guillou lurade den förra kollegan Peter Bratt att röja en källa, något han öppnar upp sig om i en nya dokumentärserie i två delar i SVT, Den överlägsne journalisten.

– Jag blev persona non grata, ingen ville tala med mig, folk bytte trottoar, klassiska saker.

Jan Guillou i den nya dokumentären Den överlägsne journalisten i SVT, skapad av Kristina Hedberg.

Den dåvarande sambon Marina har alltid skytt offentligheten och efter att paret gjorde slut har hon hållit sig utanför rampljuset. Nu medverkar hon i dokumentären om sin tidigare partner, och berättar om hans benägenhet av att hamna i konflikt med inte bara makthavare utan även kollegor.

– Jag men han har ju tydliga åsikter, så det är klart att har man en åsikt får man både vänner och ovänner, det är inte så konstigt, säger hon i dokumentären.

Sambons ord om Guillous – i det privata

Samtidigt hade han en helt annan sida i hemmet, säger hon i dokumentären.

– Det är väl klart att en person har olika funktioner i olika sammanhang, som familjemedlem är han ju inte hård, då är han ju väldigt snäll och trevlig och kul att vara med. Sen att han i sitt yrkesliv är skarp och vass och en väldigt slipad polemiker ibland är en annan sak, säger Marina.

Ann-Marie Skarp tilldelades 2017 Kungliga patriotiska sällskapets näringslivsmedalj för sitt arbete med Piratförlaget, som Jan Guillou startade i slutet av 90-talet och hon är vd för.

Nu är Jan Guillou i ett förhållande med sin kollega Ann-Marie Skarp sedan många år tillbaka. De har känt varandra sedan 70-talet och gifte sig 2010, trots att Jan tre år tidigare hade slagit fast att han inte gift sig då han inte anser att staten har något med privata relationer att göra. Sedan dess har paret bland annat varit med i På spåret, men den tiden är förbi nu.

– Nej, jag är för gammal för det. Det gäller min fru också. Vi kan tillräckligt, men vi tänker för långsamt. Det skulle vara om Ann-Marie och jag delade upp oss i varsitt lag och hamnade med varsin ung, rask jäkel som kan all popmusik, har han sagt till Expressen.

Foto: TT