Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Få 4 recept från Ebba von Sydows kokbok!

18 aug, 2019, 11:00 
AvRed Aktionen
Multitalangen Ebba von Sydow har tillsammans med sin syster Amy och Amy skrivit en bakbok "Systrarna von Sydow – maten, livet och samtalen runt köksbordet" och vi fick en pratstund med Ebba för att prata just mat och vänskap.
Annons

– Vardagen runt köksbordet är livets absolut viktigaste ingrediens! Lika viktigt som näringen i maten är gemenskapen, skriver Ebba, Amy och Helen von Sydow inledningsvis i sin senaste bok.

Det är bokens innersta väsen, Systrarna von Sydow – maten, livet och samtalen runt köksbordet. Enkelheten är nyckeln, och att det sen är sommar i Marstrand gör allt så mycket lättare.

I boken, utgiven på The book affair, får vi även lära känna mamma Helen lite mer, hon bjuder oss på några av barnbarnens absoluta favoritrecept men också på en blandning av egna minnen från mjölkflaskor och Raketost, och små avslöjanden om sina döttrar, Ebba och Amy! Bland annat helgfrukostarna då familjen samlades klockan nio, men alla var inte så morgonpigga.

– Det var extra synd om Ebba, hon blev alltid väckt, säger Helen von Sydow i boken.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ebba med henne syster Amy och mamma Helen.
Ebba med henne syster Amy och mamma Helen.
Boken!
Boken!

Vi bjuder er på fyra recept ur boken!

Amerikanska havrepannkakor
*
Zoodles med räkor och pistagepesto
*
Banh mi-pizza från Philly
*
Cyssie Hammars tårta

Banh mi-pizza från Philly

10 bitar

Du behöver: 

valfri pizzabotten

banh mi-sås

snabbpicklade morötter och rödlök

Annons

½ medelstor gurka (eller två persiska

minigurkor)

1 dl hackad färsk koriander

1 nypa chiliflakes

Banh mi-sås

2 tsk risvinäger

2 tsk flytande honung

2 tsk sesamolja

2 tsk soja, japansk eller kinesisk

2 tsk hoisinsås

Snabbpicklade morötter och rödlök

2 dl rödvinsvinäger

2 dl vatten

2 msk strösocker

2 tsk flingsalt

3 medelstora morötter

½ rödlök

1. Sätt ugnen på 225°. Förbered valfri pizzabotten. Baka mitt i ugnen tills botten får fin färg, cirka 10 minuter.

2. Banh mi-sås: Vispa ihop ingredienserna i en liten skål.

3. Snabbpicklade morötter och rödlök: Blanda vinäger, vatten, socker och flingsalt i en liten skål eller bunke. Skär morötterna till tändstickor och strimla rödlöken tunt. Lägg i lagen och låt stå minst 30 minuter. Grönsakerna håller cirka en vecka i kylskåp.

3. Fördela det mesta av banh mi-såsen på pizzan och lägg på de snabbpicklade morötterna och rödlöken, tunt skurna gurkskivor, rejält med koriander och chiliflakes. Ringla det sista av såsen över pizzan och servera.

Annons

Basrecept på god pizzabotten
Ca 10 bitar

½ paket färsk jäst (25 g)

1½ dl fingervarmt vatten

2 msk riktigt god olivolja

1 krm salt

4 dl vetemjöl och 2–3 msk till utbakningen

1. Sätt ugnen på 250°. Lös jästen i det fingerljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och vetemjöl. Knåda ihop till en ganska lös deg som får jäsa 30 minuter under handduk.

2. Kavla ut degen till fyra runda pizzor eller två helplåts-pizzor. Fyll pizzan med det du vill ha på och baka sedan mitt i ugnen i 5–10 minuter.

Pizzabotten på blomkål
Ca 10 bitar

1 medelstort blomkålshuvud

½ dl riven parmesan

½ tsk oregano

½ tsk salt

1 stort ägg

2½ dl riven mozzarella

1. Sätt ugnen på 200°. Förbered en plåt med bakplåtspapper. Dela blomkålshuvudet

i mindre buketter (bäst att halvera först) och kör i en matberedare till ”snö”-konsistens. Eller riv på ett rivjärn. Lägg blomkålen i en skål, täck med plastfolie och gör några hack i den. Kör i mikron 4–5 minuter, eller tills blomkålen har mjuknat. Häll över på en kökshandduk och låt svalna lite. Använd handduken för att krama ur så mycket vätska du bara kan. Har du ingen mikro, koka blomkålen i 2–3 minuter, sila därefter bort vattnet och krama ur på handduk.

Annons

2. Rör ihop blomkålen med resten av ingredienserna i en bunke. Häll över på plåten och pressa ut till en pizzabotten, cirka 25 cm i diameter. Baka mitt i ugnen tills den fått gyllene färg, ungefär 10–15 minuter. Ta ut ur ugnen och lägg på fyllningen. Baka sedan igen, i några minuter.

Amerikanska havrepannkakor

De amerikanska havrepannkakorna är lite tjockare och blir det några över stoppa dem i brödrosten nästa dag, så blir de som nygräddade.

Ca 20 pannkakor

5 dl havregryn

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 tsk kanel

½ tsk vaniljsocker (går att utesluta)

3 bananer (mjuka)

6 ägg

smör eller olja till stekning

turkisk yoghurt och bär eller sylt till servering

1. Häll havregryn i en mixer och mixa tills det blir havremjöl. Rör i bakpulver, salt, kanel och vaniljsocker. Lägg sedan i bananer och ägg. Mixa till en slät smet.

Annons

2. Häll smeten med sked (eller direkt från din mixerkanna) i stekpannan så att runda små pannkakor formas. Stek i smör eller olja någon minut eller två på varje sida på medelhög värme, tills pannkakorna får en gyllenbrun färg. Servera med en klick turkisk yoghurt och bär.

Mamma helen von Sydow.
– Tänk att en tårta så tydligt kan hänga ihop med livets viktiga stunder, säger Helen om chokladtårtan med en mild chokladkräm. Cyssie Hammars tårta har en lång historia och har en given plats vid familjens högtider.

Cyssie Hammars tårta

10–12 bitar

Bottnar (3 stycken)

180 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

4 dl vetemjöl

50 g smält mörk choklad eller ½ dl kakao

Chokladkräm

2 msk vetemjöl (20 g)

5 msk strösocker (60 g)

3½ dl mjölk

3 äggulor (vitorna använder du till maräng,

går bra att frysa in!)

60 g mörk choklad i bitar (satsa på god

choklad!)

1 krm salt

ytterligare 50 g mörk choklad till dekoration

1. Sätt ugnen på 200°. Rör smör och socker vitt, tillsätt mjöl och smält choklad alternativt kakao (sikta så det inte blir klumpar i). Låt degen vila i kylskåp.

Annons

2. Markera med penna 3 rundlar på bakplåtspapper, cirka 21 cm i diameter. Dela degen i 3 delar och tryck eller kavla ut bottnarna i rundlarna. Grädda i ugnen i 8–10 minuter mitt i ugnen, passa bottnarna noga så att de inte bränns.

3. Blanda alla ingredienser till chokladkrämen i en kastrull, låt sjuda upp under vispning till en slät chokladkräm. Vispa krämen några gånger medan den svalnar.

Detta kan göras dagen före.

4. Bred ut kräm på bottnarna och lägg ihop. Toppa med choklad- flisor. Ställ kakan i kylskåpet och låt den stå där till serveringen.

Zoodles med räkor och pistagepesto 4–6 pers

Zoodles, alltså grönsaksspagetti är ett bra alternativ till pasta. En grönsakssvarv är en kul pryl, men det går lika bra att hyvla grönsakerna tunt.

Du behöver: 

Pesto

1 dl rostade pistagenötter

1 vitlöksklyfta

1 tsk rivet citronskal

½ liter färska basilikablad

50 g riven parmesan

1 msk pressad citron

2 msk olivolja

Annons

2 msk vatten

salt och svartpeppar

Bas

1 stor zucchini

4 medelstora morötter

1 tsk olivolja

500 g färska skalade räkor

färsk basilika, hackade pistagenötter, 1 näve riven parmesan till servering

1. Börja med peston. Lägg pistagenötter, vitlök, citronskal, salt och peppar i en mixer. Mixa lite i taget tills peston fått fin konsistens.

2. Lägg i basilika, parmesan och citronsaft och mixa cirka 1 minut till. Häll i oljan i en fin stråle samt vatten och kör till en någorlunda jämn pesto.

3. Hyvla och skär zucchini och morötter till smala band. Om du har en spiralizer (grönsakssvarv), så använd gärna den här.

4. Värm sedan olivoljan i en stekpanna och lägg i räkorna. Stek cirka 2 minuter, tills de är varma, och rör om under tiden. Rör sist i 1 matsked pesto och blanda om så att räkorna täcks. Lägg räkorna på en tallrik.

5. Ta nu i ytterligare några matskedar pesto i stekpannan och låt den värmas någon minut. Lägg därefter i zucchini och morötter och låt grönsakerna hettas upp. Lägg upp grönsakerna på tallrikar. Strö över räkor, basilika och hackade pistagenötter samt lite riven parmesan.

Av: Anita Saming

Foto: Lisa Höök

Annons