Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Familjens fina hyllning – efter Magdalena Ribbings död

06 okt, 2017, 13:00 
Av
Familjen startar en minnesfond.
Annons

Journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing höll på att förbereda en lunch för sina vänner, när hon råkade ut för en fallolycka fredagen den 29 september. Hon fördes med ambulans till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Magdalena Ribbing blev 77 år gammal, och många sörjer den folkkära journalisten som under många år gett svenska folket goda råd om vett och etikett i Dagens Nyheter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

–  Med stor sorg har vi på DN mottagit beskedet om Magdalena Ribbings bortgång. Hon var en kär vän och kollega. Hon var med oss alldeles nyss. Det är chockartat att hon inte längre lever, sade Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski efter dödsbeskedet.

Har grundat en fond

Magdalena Ribbing var gift med den tidigare radiojournalisten Thomas Hempel. Hon sörjs nu av honom och den övriga familjen. I en dödsannons i Dagens Nyheter, skriver familjen: “Vår älskade Magdalena Ribbing har efter en olycka lämnat oss i en ofattbar sorg och saknad”.

Annons

Familjen skriver också att minnesstunden sker inom familjen och att de har startat en fond till folkvettsexpertens minne. “Det har startats en minnesfond som ska stödja ändamål i Magdalena Ribbings anda”, står det i dödsannonsen tillsammans med konto- och Swishnummer för den som vill ge ett bidrag.

Jobbade på Dagens Nyheter

Magdalena Ribbing föddes 1940 och växte upp på Östermalm i Stockholm. 1970 fick hon anställning som reporter på Dagens Nyheter, efter några år på Vecko-Journalen. Mellan 1993 och 1999 var hon chef för avdelningen “Namn och Nytt” och under många år skrev hon den återkommande artikelserien “Matpatrullen” i DN-bilagan “På Stan”.

Fram till sin död hade Magdalena Ribbing en uppskattad frågespalt i tidningens nätupplaga, där hon svarade på frågor om vett, hyfs och etikettsregler. Hon har också gett ut flera böcker i ämnet.

“Knivskarp, kunnig, påläst”

Magdalena Ribbings vänner och kolleger chockades av dödsbeskedet förra veckan.

Annons

– Hon var en helt underbar människa. Jag älskade henne så, knivskarp, kunnig, påläst, humoristisk, oerhört vänfast och lojal. En riktigt fin väninna och kompis, sade nattklubbsdrottningen Alexandra Charles till Aftonbladet.

Också journalisten och programledaren Ebba von Sydow var en nära vän.

“Jag finner inte ord, ville bara skriva en liten rad ändå. Tårarna rinner och rinner, skärmen är suddig och jag kan fortfarande inte förstå. Vill inte förstå. Makalösa Magdalena Ribbing. Fantastiska Magdalena, som var så betydelsefull, för så många – och för mig en väldigt kär, viktig och nära vän”, skrev Ebba von Sydow på sin blogg.

Drottningen var en nära vän

Magdalena Ribbing hade också goda kontakter med kungahuset och drottning Silvia var en av hennes vänner.

– Vi är alla väldigt ledsna. Vi talade mycket om henne. Hon var en fantastisk person och en riktig personlighet. Hon gav alltid så vettiga råd. Det kan vara mycket som man i dag inte har tid att göra eller tänker på. Men med henne hade jag alltid känslan att när hon talade var det så humanistiskt, sade drottningen till Expressen.

Av: Minna Wallén-Widung

Artikeln publicerades först på Hemmets.

 

Annons