Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fansens sorg efter chockbeslutet – Mello-duon hoppar av Eurovision Song Contest

10 apr, 2024, 22:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Nu hoppar duon av i protest mot Israels medverkan i Eurovision Song Contest.
Annons

Den 11 maj vankas det musikfest i Malmö när entusiastiska schlager-fantaster vallfärdar till staden för att se Eurovision Song Contest.

Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svarBrand logo
Loreen bröt mot SVT:s stenhårda regel – kanalens svar

Norska duon vann Eurovision Song Contest

Musiktävlingen hålls ju i den svenska sydstaden efter Loreens solklara vinst med låten "Tattoo" i fjol.

I år blev det norska duon Marcus & Martinus som kammade hem vinsten i Sverige och därmed en varsin biljett till den stora finalen.

Och många fans har redan börjat peppa inför Eurovision Song Contest, men det som legat i fokus i det offentliga rummet är en helt annan diskussion – nämligen den om Israels bidrag.

Uppståndelse kring Israels bidrag

Många anser att det är fel av arrangörerna att låta landet delta med sitt bidrag, främst på grunda av det pågående kriget, men också då låtens titel "October rain" hamnat i skottgluggen då den uppges syfta till terrorstämplade Hamas attack den 7 oktober i fjol.

Annons

Flera textrader påstås även referera till landets döda soldater. Detta har lett till att Israel, för att godkännas en plats i tävlingen, bytte ut flera textrader.

”Trots oenighet med European Broadcasting Union (EBU), som försökte diskvalificera bidraget som skickats in av Israel på grund av att det ses som politiskt, antog KAN rådet från president Isaac Herzog, att göra de nödvändiga ändringarna”, skriver det israeliska public service-bolaget KAN i ett uttalande enligt Jerusalem post.

Protester mot Israels medverkan

Israels medverkan i tävlingen har lett till flera protester, nyligen i Malmö där personer samlades under skyltar med texten "Genocide Song Contest – Israel ut ur Eurovision eller Eurovision ut ur Malmö".

Och det är inte bara på gatorna som protesterna pågår.

Medina hoppar av Eurovision Song Contest

Nu uppger Malmö stads projektledare för musiktävlingen Karin Karlsson att Medina, duon som kammade hem andraplatsen i Melodifestivalen, hoppar av tävlingen på grund av kriget i Gaza.

Det rapporterar Expressen.

Medina skulle uppträda under Eurovision Song Contest. Flera andra bokade artister och band, såsom Crying Day Care Choir och Nevergreens, har även dem valt att avstå tävlingen.

Annons