Fary Björlin om åren i USA och den stora kärleken

fary björlin

Hennes liv är som en saga från Orienten. Fary Björlin har upplevt den största av kärlek, men även den mörkaste sorg. I dag lever hon i Stockholm med sin följeslagare hunden Cujo och barnen på andra sidanAtlanten har hon så gott som daglig kontakt med.

Direkt när man kli­ver innanför dör­ren hemma hos Fary Björlin möts man av underbara blommor, växter och hela bal­kongen är fylld till bredden med en prunkande grönska. Det skvallrar om att här bor en kvinna med gröna fingrar.

– Jag måste ha blommor om­kring mig. Jag kan inte leva utan blommor, säger Fary när hon välkomnar med en blomma instucken i håret.

Fary är tillbaka i Sverige igen efter 40 år i USA. Hon har alltid älskat Sverige ända sedan hon kom hit från Persien som en ung skönhet. Det dröjde inte länge förrän hon träffade den stilige och världskände dirigen­ten Ulf Björlin och stor kärlek uppstod. De syntes ofta i tid­ningarna allt medan familjen växte. De fick sex vackra barn tillsammans. De lämnade Sve­rige för Palm Beach i Florida vilket inte var Farys önskan.

– Jag ville inte flytta här­ifrån. Jag bara grät och han sa att jag skulle ge honom fem år, men jag hade ingen aning om vad Palm Beach var. Han sa att ”älskling, du gillar värme, jag blev erbjuden Köln, Rom och Palm Beach så tänkte jag på barnen och att de inte behöver några vinteroveraller”.

Flyttlasset gick från Lidingö. Tyvärr kom Ulf aldrig tillbaka. Han gick bort i alldeles för unga år vilket ofta fått Fary att för­ tvivlat frågat sig: ”Älskling, varför lämnade du mig ensam?” Fary lovade Ulf att inte berätta för barnen att han var sjuk, något hon själv mått dåligt av.

fary björlin

Fary fick sex barn med den världskände dirigen­ten Ulf Björlin.

Men som den star­ka och envisa kvinna Fary är har hon käm­pat vidare och sett till att alla barnen haft det bra och fått ut­bilda sig. Dottern Katja är den enda som bor i Stockholm med sin familj. Ka­milla bor i Los An­geles och arbetar framgångsrikt som fastighets­mäklare och säl­jer hus i mångmiljon­dollarklassen. Systern Nadia som både är sångerska och skådespelerare har synts flitigt i amerikansk tv där hon bland annat spelat i långköraren Våra bästa år. I Los Angeles finns också söner­na Kaj och Ulf, Kaj arbetar in­om IT och Ulf är musiker.

– De fyra bor alldeles runt hörnet från varandra och de umgås mycket, säger Fary som gärna kommer på besök.

Yngste sonen Jean­Paul bor i New York och är operasångare och behärskar dessutom flera instrument. Han jobbar bland annat för Juillard School. Fary själv utbildade sig under åren i USA till inrednings­arkitekt och arbetade under många år för en känd inred­ningsfirma. Hon var länge bo­satt i Los Angeles men mådde inte bra av luften. En besvärlig hosta vägrade att försvinna och läkaren konstaterade att hon var allergisk mot luften i sta­den. Fary bestämde sig efter sammanträde med sina barn att flytta tillbaka till Sverige.

Fary bor i dag i en vacker våning på Östermalm i Stockholm. Att flytta tillbaka till Sverige har inte varit helt enkelt. Åren i USA har färgat henne och hon är van att umgås i många olika kretsar. Dessutom var det en annan tid när hon tidigare bodde i Stockholm. Hon drev sitt eget mattimperium, hade små barn och var gift med Ulf. Den här gången är hon ensam, hon känner sig svensk, men säger att det är många som ser henne som utlänning.

– När man är ensamstående blir man inte inkluderad. I början så bjöd jag hit folk och hade middagar men det var knappt att jag blev bjuden tillbaka. Jag vet att de finns de som tycker att jag är konstig men mig kan ingen ändra på, säger hon. Jag säger darling till dem jag älskar och jag älskar att vara glad mot alla och kallar mina vänner på Coop och Ica för mina darlings.

Fary har skinn på näsan och tillräckligt många runt sig som älskar henne. Någon ny man har hon aldrig träffat. Hon älskar svenska män, men efter att ha haft den mest underbara man som avgudade sin fru har hon inte ens velat titta efter en ny man.

Mina barn har alltid sagt att Ulf inte skulle ta illa upp om jag valde en svensk man, de säger att de är oroliga för mig. Men jag är fortfarande kär i Ulf, jag kan inte tänka mig någon annan. Det är 25 år sedan han gick bort och jag saknar honom fortfarande, säger Fary och tittar upp mot porträttet av Ulf som hänger på väggen.

fary björlin

– Jag känner hans doft av cigarr och pipa, säger Fary om sin älskade Ulf.

Han var en sådan härlig människa, säger Fary och ler.

– Jag känner att han är med mig, jag känner hans doft av cigarr och pipa. Jag vill att han ska få vila i fred. Gud tog honom ifrån mig. Jag tror de behövde honom i himlen!

– Men jag fick de mest underbara barnen, det är underbart, säger hon.

Fary trivs allra bäst när hon får samla sin stora familj och laga mat och riktigt skämma bort allihop. Då lagar hon gärna persisk mat och hon berättar om hur hennes far, som var en rik man, och precis som hon mycket generös.

– Jag är persiska och i Persien bjuder man. Fattiga tar sin sista höna för att behaga sina gäster och jag har växt upp på det sättet. Min var far var rik som ett troll. Varje månad hade han porten öppen så att fattiga fick komma och äta och dricka och ta med sig mat hem från det att solen gick upp till den gick ner. Jag ville vara som min far. Han var rik, själv har jag jobbat hela livet. När Ulf blev sjuk och vi flyttade till USA kunde han inte få någon försäkring och då försvann alla sparade pengar. Jag låtsade jämt att vi hade pengar, säger hon.

Fary har aldrig varit tillbaka i sitt forna hemland som i dag är Iran och hon har heller aldrig haft någon längtan att resa dit. Hon föredrar att behålla minnet av sitt hemland så som hon minns det.

Fary var bara 14 år när hon kom till Sverige.

– Det var den finaste platsen på jorden vid Kaspiska havet. Men jag tappade det helt när jag gifte mig med den fattige artisten som de kallade Ulf. Han var den ende som gjorde mig lycklig i livet. Och det har det varit värt det flera miljoner gånger om, säger Fary. Hon känner sig svensk och älskar Sverige.

– Ulf sa alltid till mig att jag är mer svensk än vad han var, minns hon. Jag älskar sylta, falukorv och stekt ägg vilket var det första jag köpte när jag flyttade tillbaka och så älskar jag Kalles kaviar på knäckemacka. På kvällarna sitter jag på balkongen och äter en hård macka och tar en kall öl till när det är varmt, säger Fary och skrattar.

Skrattet är aldrig långt borta och hon är fortfarande väldigt vacker. Hon rättar till blomman i håret. Blommor är hennes liv och hon håller blomsterhandlarna på Östermalm vid liv.

Text och foto: Catarina Lundgren Åström

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: