Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Fler och fler kräver efter skandalen: "Hon måste kastas ut från Melodifestivalen"

17 jan, 2024, 16:00 
Melodifestivalen och Carina Berg
Det sätts press på SVT att agera inför Melodifestivalen.
Annons

Fröken Snusk är en av de mest oväntade deltagarna i årets upplaga av Melodifestivalen. Hennes skandallåt ”Rid mig som en dalahäst” blev en av fjolårets stora snackisar inom musikvärlden, flaggskeppet för genren epa-dunk.

Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024Brand logo
Mellobossen: Så ändras Melodifestivalen 2024

Melodifestivalen: Kräver att Fröken Snusk kastas ut

Men nu höjs röster för att Fröken Snusk ska slängas ut ur tävlingen. Hon och producenten Rasmus Gozzi anklagas nämligen för att ha manipulerat sin lyssningsstatistik på Spotify.

Dagens nyheter rapporterar att en av hennes låtar, Gynekologen, på en dag plötsligt fyrdubblade totalantalet lyssningar. Expressens ledarredaktionen skickar nu en stark uppmaning till SVT.

Fröken Snusk
Fröken Snusk är riktigt kontroversiell!

De vill att Fröken Snusk diskvalificeras.

"SVT bör klippa banden till Fröken Snusk. Förklaringen till hennes märkliga Spotify-framgångar är ännu inte helt klarlagd. Men blotta farhågan att Melodifestivalen belönar denna röta inom musikbranschen borde vara tillräckligt för SVT att agera", skriver Expressens ledarredaktion.

Annons

"SVT måste, likt Caesars hustru, stå över varje misstanke."

Manipulerade siffror kan även vara ett tecken på kopplingar till brottslighet. Kriminella gäng har använt Spotify för att tvätta pengar, genom att köpa strömningar och sedan hämta ut intäkterna.

"Om artisten, eller folket runtomkring henne, kan misstänkas ha betalat för strömningar borde hon inte få uppträda i Melodifestivalen. För skumma Spotify-siffror kan vara mycket allvarligare än bara fusk med listplaceringar", skriver Expressens ledarredaktion.

SVT:s svar: Tänker inte agera

Expressens ledarredaktion är inte ensamma om att känna så här. Svenska Dagbladets krönikör Essy Klingberg har också höjt ett varningens finger – och uppmanat till diskning.

"Allt annat skickar en oroväckande signal till branschkollegorna: att SVT står beredd att blåsa vind i seglen hos den som köpt sig framgång", skriver Essy.

Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka har dock meddelat att SVT inte har några planer på att stänga av stjärnan.

”För Fröken Snusk har vi i dag ingen information som gör att vi behöver ifrågasätta hennes medverkan.”

Melodifestivalen inleds 3 februari och programleds Carina Berg.

Annons