Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fredrik Wikingssons attack på Therese Johaug: "Dopad – de andra norskorna avskyr henne"

10 feb, 2022, 09:17 
Fredrik Wikingsson och Therese Johaug

Fredrik Wikingsson går till attack på Therese Johaug.

Annons
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i PekingBrand logo
6 svenska kvinnliga medaljhopp i vinter-OS i Peking

Therese Johaug är skidvärldens odiskutabla drottning. Detta demonstrerade hon med all önskvärd tydlighet idag, när hon tog sitt fjärde OS-guld i karriären.

Hon vann 10 km klassiskt efter en spännande, hjärtat-i-halsgropen-uppgörelse med finska Kerttu Niskanen. Therese vann med endast 0,4 sekunders marginal – och firade vilt efteråt.

– Wohoo! Åh, fyfan, skrek hon.

Fredrik Wikingsson går till attack på Therese Johaug

Men man kan lugnt slå fast att inte alla delade hennes glädje. Svenske tv-profilen Fredrik Wikingsson följde dramat från tv-soffan – och skickade iväg några syrliga tweets om Therese.

"Dopad", skriver Fredrik.

"Får en känsla av att de andra norrmännen och norskorna avskyr Johaug."

Fredrik refererar till den 18 månader långa dopingavstängning som innebar att Therese missade förra OS, 2018.

Annons

Thereses version är att hon var på ett träningsläger i Italien när hon fick en salva att smörja in sina solbrända läppar med.

På salvan, och förpackningen som salvan kom i, fanns en tydlig varning om att salvan var dopingklassad. Den varningen missade hon.

Vissa har ifrågasatt hennes berättelse, bland annat den finska landslagsläkaren Maarit Valtonen.

– Det är inte trovärdigt. Läpparna är en så liten yta av kroppen att det inte kan absorberas så höga koncentrationer att det ger utslag i urin eller blod, sa Valtonen till finska Ilta Sanomat.

När Therese tog guld tidigare under de pågående spelen hade den brittiska tidningen The Guardian en iögonfallande rubrik: "Bejing-spelens första guld tas av fällde doparen Therese Johaug".

Rubriken ledde till ilskna reaktioner i Norge.

– Jag blev oerhört rörd i går när Therese vann guldet. Jag vet hur extremt mycket jobb som ligger bakom det och hur många hinder som funnits på vägen och hur hon har tagit sig tillbaka. Det finns ingen jag unnar det guldet mer än Therese. Att de väljer det fokuset tycker jag är synd. Men jag tror att väldigt, väldigt många är fler som delar min åsikt, sa Thereses lagkamrat Maiken Caspersen Falla.

Annons