Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Fusket i Melodifestivalen – som SVT mörkar för tittarna

26 feb, 2024, 13:00 
Här är stora bluffen i Melodifestivalen – som tittarna inte vet om.
Annons
Danny Saucedo avslöjar – Sofia stoppad av hovetBrand logo
Danny Saucedo avslöjar – Sofia stoppad av hovet

Det är vinter, kanske vår. Ändå valde dansbandsgruppen Lasse Stefanz att ställa sig på Melodifestivalens scen med bidraget ”En sång om sommaren” och bjuda på en härlig svängom som bestod av flera instrument.

Lasse Stefanz befann sig på någon slags brygga, där det spelade både trummor, fiol, dragspel och gitarr. I centrum stod frontfiguren Olle Jönsson och bjöd på rader som ”Sjung den igen. Den där sången som vi skrålade en gång för längesen. Sjung den igen. En sång om sommaren”.

De såg ut att ha roligt på scen, rörde sig till musikens toner och hade instrumenten i högsta hugg. Men mycket var också ett spel för galleriet – och det som hördes utåt i rutan var i stora delar redan förinspelat.

Annons
Olle Jönsson
Olle Jönsson och Lasse Stefanz på scen.Jessica Gow/TT

Fusket i Melodifestivalen

Olle Jönsson säger till Expressen att det nämligen bara var fiolen som hördes utåt i rutan.

– Annars skulle det ta en vecka för ett sånt här program att spela in, om alla skulle ha sina instrument inspelade. Men alla spelar ju sina grejer, men det är inte det som hörs ut i alla fall. Så är det.

SVT:s svar: ”Tog bort den”

Att musiken är förinspelad mörkas för tittarna. Däremot är det inget nytt och Melodifestivalen har inte haft någon live-orkester på scen sedan 2000, berättar Melodifestivalens projektledare Anders Wistbacka.

Annons

– För att bredda upp musiken skulle jag säga. Det var ju långt före min tid, men vi måste ha en stor bredd på musikgenrer och har du en live-orkester så passar det alldeles utmärkt i vissa låtar, men inte alls till andra. Så jag antar att det var det de tänkte på när de tog bort den, säger han.

Det enda kravet är att sången måste vara live.

– Melodifestivalen går ut på att vi ska hitta en representant till Eurovision och i Eurovision får tävlingsbidragen inte ha livemusik, det är en del av regelverket. Men i andra delar av programmet existerar livemusik så som mellanakter och öppningsnummer, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

Carina Berg
Carina Berg.Samuel Steén/TT

Foto: TT

Annons