Gåtan med Per Oscarssons död - sanningen avslöjades aldrig

Roger Tillberg/TT
Per Oscarsson spelar den älskade buttra mannen Nils i Filmen kan du vissla Johanna, som sänds i SVT varje jul. Men hans eget öde slutade i tragedi.

Varje år på julafton visar SVT den älskade filmen Kan du vissla Johanna, den underbara historien om en pojke som vill lära sig vissla och får en morfar på köpet. Rollen som morfarn spelas av Per Oscarsson, vars oförglömliga insats som den buttre gamle mannen vars inre mjukas upp efter den tid han spenderar med sin lilla bonussonson har givit filmen den kultstatus den erhåller i de svenska hemmen.

Därför var tragedin desto större när vi nåddes av nyheten att Per Oscarsson och hans fru Kia Östling omkommit i en tragisk brand natten mot nyårsdagen för tio år sedan, något Expressen rapporterade om en tid efter olyckan.

Huset brann ner till grunden

Vad som orsakade branden där parets hus på Västgöraslätten brann ner till grunden är och förblir ett mysterium.

– Det gick inte att fastställa någon brandorsak. Det är inte särskilt konstigt med tanke på att hela kåken blev helt nedbrunnen, har Göran Johansson, utredningschef på polisen i Västra Skaraborg, tidigare sagt till Expressen.

Tragedin upptäcktes dagen efter då en av döttrarna skulle hälsa på och möttes av ruiner av ett hus där bara en skorsten fanns kvar. Det blev en lång kamp för att hitta kvarlevorna av makarna, men till slut, efter flera dagars letande, kunde två kroppar hittas.

Därefter följde en långdragen teknisk utredning som inte kunde komma fram till något konkret vad gällde brandorsak, något yngsta dottern Pernilla Östling Oscarsson inte ens är säker på att hon vill veta.

– Det är klart att man har funderat, men det hjälper ju inte. Jag får inte tillbaka mina föräldrar för det. Det var tillräckligt jobbigt att förlora sina föräldrar på ett så tragiskt sätt, har hon sagt till Expressen.

Helt klart är att vi saknar den talangfulla skådespelaren, men varje år hyllas hans karriär i samband med att filmen Kan du vissla Johanna visas på TV för hela svenska folket.