Gåtan om Tusse – efter svåra sorgen i privatlivet

Tusse behövde fly sitt hemland i ung ålder och tappade samtidigt bort sina föräldrar. När han slutligen kom till Sverige kände han sig inte hemma och fick flytta från familj till familj.
Nu delar han med sig av sin berättelse för SVT Edit.

Slå på ljud

Tusse, egentligen Tousin Chiza, föddes i Kongo 2002. Men när han var runt fem år var han tvungen att fly landet.

Situationen blev allt oroligare i Kongo. Till slut blev konflikten så pass stor att Tusse och hans familj inte kunde stanna kvar. Och mitt i allt försvann hans föräldrar.

– Jag minns att jag vaknade och fick veta att de var borta, och då fick jag veta att min moster skulle ta hand om mig, berättar han för SVT Edit.

Han och mostern flydde sedan från Kongo till Uganda, där de hamnade på ett flyktingläger.

– Det var för jävligt att bo på flyktinglägret. Känslan av det... att man var rädd för de farliga djuren och andra människor. Men det goda i det och det som höll mig uppe, det var ju musiken.

LÄS MER: Stora bluffen i Eurovision: "Försökte göra något slugt"

Tusses om första tiden i Sverige: "Bland det värsta"

När Tusse var sju år kom han till Sverige som kvotflykting. Han hamnade då i Nora, men fick under flera år hoppa mellan olika familjehem och jourfamiljer.

– Jag kände ingen trygghet någonstans. Det var nog bland det värsta jag upplevt, att inte veta att jag har ett hem att komma till. Det kändes som att ingen brydde sig, att jag inte kunde vara den jag ville vara för det kändes inte som att det var okej. Jag fick inte ens sjunga och jag kände mig väldigt instängd.

Hittade äntligen hem

Men när Tusse kom till familjen Psilander kunde han äntligen andas ut. Där välkomnades han med öppna armar och har nu bott där sedan 2015.

LÄS MER: Carolas oväntade besked efter skadorna i Let's Dance

Redan första dagen hos den nya familjen berättade Tusse att han kunde sjunga.

– Och så öppnade han munnen och så kom guldbjällror kvillrandes ur honom, säger hans bonusmamma.

Därefter kunde Tusse äntligen få vara den sångfågel han är.

Sveriges bidrag i Eurovison 2021

Tusse har bland annat medverkat i Talang 2018, där han rörde juryn till tårar och tog sig till semi-final. Året därpå ställde han upp i Idol – och tog hem hela tävlingen. Och nu står han på scen i Rotterdam i Eurovision song Contest 2021.

Tusses biologiska mamma gick bort 2016. Men han har numera kontakt både med sin pappa och sin moster, som i dag är några av hans största fans.