Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Go’kväll-programledaren Beppe Starbrinks
stora kris – tvingades förändra livet

08 aug, 2021, 17:00 
Lars Johansson
"Gokvälls" Beppe Starbrink är mycket omtyckt bland SVT:s tittare. Varje vecka lockar han och kollegorna i Umeå runt 650 000 tittare per dag. Men han har också genomgått en livskris där han tvivlade och sökte.
Hyllad programledare för "Go'kväll", fru barn och ett liv de flesta skulle avundas.
Men Beppe Starbrink har också fått kämpa – som när han genomled sin största kris.
– Är det så här det ska vara? frågade han sig själv.
Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Beppe Starbrink, 54, är en av de starkast lysande stjärnorna i SVT:s långkörare "Go'kväll", 25 år i tablån. Under veckorna lockar han och kollegorna i snitt 647 500 tittare till tv-apparaterna. Programledarna är älskade av publiken. Det är en trogen och kräsen skara som återkommer dag efter dag, och som inte drar sig för att höra av sig med synpunkter på innehåll och tv-profilernas utseende.

– Inte lika ofta med beröm som när saker har blivit fel. Det ligger väl i sakens natur. Allra oftast hakar de upp sig på hur vi klär oss och – i mitt fall – på hur skägget ser ut. Varför har du skägg, du ser ju mycket äldre ut? Häromdagen fick jag skäggtrimningstips från en hipsterkille. Men det är bara att köpa. I Go'kväll strävar vi ju efter att vara den ställföreträdande kompisen. Vi vill vara personliga, och då är det naturligt att människor i princip tycker att de känner oss och kan ha synpunkter på lite vad som helst, berättar Beppe Starbrink för ICA-Kuriren

"Go'kvälls" programledare Linda Olofsson, Inger Ljung Olsson, Pia Herrera och Beppe Starbrink. Programmet är en klassisk SVT-succé.

Beppe Starbrinks pappa fick aldrig träffa barnbarnen

Och under tolv år har han alltså varit navet i framgångssagan. Från början var siktet dock inställt på att bli rockstjärna. Familjen hemma i Lekeryd i Småland hade alltid musicerat och pappan turnerat i folkparkerna. Mellan 15 och 25 år var det band och drömmar om topplistorna som gällde. Han flyttade till Jönköping och satsade på det stora genombrottet.

Annons

Men journalistiken tog efterhand successivt över. Beppe Starbrink flyttade i slutet av 1980-talet till Umeå för att studera vidare. Redan i kön till registreringen träffade han sin livskamrat Helena, paret har idag två vuxna och utflugna barn – My och Nike.

Redan något år efter att Beppe Starbrink mött sin stora kärlek gick hans pappa bort. Då var programledaren bara 26 år gammal. Pappan 69 år.

– Vi var gravida med vårt första barn och jag saknar verkligen att pappa aldrig hann träffa våra döttrar. Men jag hade startat mitt eget liv. Jag hade flyttat till Umeå och jag hade träffat Helena. Mitt liv var liksom igång, det tror jag hjälpte mig. Och tyvärr är det ett faktum: ens föräldrar lever inte för evigt, säger Beppe Starbrink till ICA-Kuriren.

"Go'kvälls" Beppe Starbrink, här tillsammans med kollegan Inger Ljung Olsson, har en mycket dramatisk familjehistoria. Bara tre år gammal lämnades hans pappa bort till släktingar. Programledarens farmor och farfar flyttade till USA. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Beppe Starbrinks dramatiska familjehistoria

SVT-profilen har en mycket intressant familjehistoria på pappans sida. Beppe Starbrinks farmor och farfar flyttade till USA och lät sin lille son växa upp i Sverige, där de trodde att han skulle få det bättre.

Annons

Bara tre år gammal blev Beppe Starbrinks pappa alltså lämnad hos släktingar. Det var också sista gången hans far såg sin mamma.

Efter flytten till New York skilde sig paret och ingen vet än idag vad som hände med Beppe Starbrinks farmor efter det. Farfadern fick dock hans pappa träffa några gånger i livet, liksom "Go'kväll"-programledaren själv.

Idag säger sig Beppe Starbrink trivas utmärkt med tillvaron. Döttrarna är utflugna, något som ger mer utrymme till honom och hustrun Helena.

– Och det är ju som det ska vara. Jag gläds åt att de hittat sina saker i livet. Att få se sina döttrar utvecklas är en ynnest. En är 27 år och läser en master i arkitektur i Taiwan. Den andra är 23 år och läser till ingenjör här i Umeå. Hon är också musiker och spelar i flera indieband. På sätt och vis skulle jag vilja säga att den goda sidan av livet börjar nu. Småbarnsåren är ju ganska slitsamma. Nu kan man skörda frukterna, jag trivs med att få ha en vuxen, nära relation till döttrarna. Förut var jag alltid stressad, nu badar jag i tid. Jag kan träna, musicera, och jag behöver inte kasta mig hem efter jobbet. Jag och hustrun kan äta långa middagar och titta på filmer. Vi startar snickarprojekt och har tid för varandra och för att resa. Jag tycker att det är skönt. Jag är ganska nöjd med livet, det är väl en bieffekt av att bli äldre. Att man är tacksam, säger Beppe Starbrink till ICA-Kuriren.

Annons

Beppe Starbrinks livskris

Men även om han hanterat sin pappas bortgång bra och förlikats med familjetraumat, har SVT-programledaren haft kriser.

– Jodå. Runt fyrtio var det jobbigare. Som många människor gör någon gång i livet började också jag att skärskåda mitt liv. Är det så här det ska vara? Det kan komma mycket bra ur en livskris, bara man tar hand om den på rätt sätt. Jag minns att jag cyklade runt och tänkte mycket under de där åren. Ska jag jobba med det här? Borde vi flytta till Stockholm eller Göteborg? Jag försökte fundera över vad jag saknade i mitt liv och kom fram till att jag hade gjort avkall på musiken. Jag beslutade mig för att börja spela mer, och idag spelar jag i två olika band. Jag vill göra saker som jag mår bra av. Nu har jag landat och jag värdesätter allt det jag har, säger Beppe Starbrink till ICA-Kuriren.

Förutom "Go'kväll" leder han även med jämna mellanrum "Kulturveckan" och "Kulturnyheterna".


Annons