Golfrundorna och stunden med Lill-Babs och Lilian hos frisören – våra personliga möten med Lill-Babs

Golfrundorna och stunden med Lill-Babs och Lilian hos frisören – våra personliga möten med Lill-Babs
NU GRATIS

Barbro "Lill-Babs" Svensson syntes ofta i Svensk Damtidning. Hon var alltid varm och härlig när vi träffade henne. Våra reportrar har samlat de finaste minnena från våra möten genom åren.

Charles Hammarsten med fru Git och Lill-Babs.

Charles Hammarsten, tidigare fotograf hos Svensk Damtidning

Fotograf Charles Hammarsten var god vän med Lill-Babs i mer än 40 år och när vi når honom timmarna efter dödsbudet är han djupt tagen.

– Jag visste ju att hon var mycket sjuk. Men det är ändå svårt att ta in. Barbro var en så kärleksfull person. Alltid lika omtänksam. Hon blev en sådan god vän. Precis före jul hade vi henne hemma på middag och i slutet av januari träffades vi när hon var på Kanarieöarna och jobbade. Barbro var så stark och levande. Jag kan inte ta in att hon är borta, berättar Svensk Damtidnings förre fotograf Charles Hammarsten.

– Nu skulle jag ha varit med och firat hennes 80-årsdag, men så blev det ju inte. Allt det där ställdes ju in.

Hur skulle du beskriva hennes relation till kungafamiljen?
– De tyckte väldigt mycket om henne. Hon var ju som en del av Sverige. Jag glömmer aldrig när Barbro fyllde 60, då ringde det på min telefon och det var prinsessan Lilian som sa ”Vet Charles var Barbro är?”. ”Ja, hon sitter i frisörstolen hos Björn Axén” sa jag. ”Åh, men min chaufför är ledig. Kan Charles komma och hämta mig?”

– Så då körde jag Lilian till Björn Axéns salong på Smålandsgatan. De ordnade fram lite champagne och så tog jag den här härliga bilden.

Läs mer: 11 underbara bilder från Lill-Babs liv

Bilden Charles tog den där gången då Lilian ville gratulera Barbro på födelsedagen.

AnnaClara von Hofsten, reporter

Jag hade den stora förmånen att få träffa Barbro Svensson strax innan hon blev sjuk. Vi sågs för en lunch på hennes favoritkrog nära hemmet på Östermalm, och på vägen dit kände jag en alldeles speciell förväntan – detta trots att det i mitt arbete ingår att träffa kända och intressanta människor.

Men för mig var Barbro en av de allra största och jag hade länge velat intervjua henne. Hon gled in på krogen med en hatt nedtryckt på huvudet ” jag är så blyg förstår du”, kramade om mig, gäster och serveringspersonal och beställde in dagens rätt.

Jag slappnade av, vi fick snabbt en fin kontakt och samtalet flöt på. Och trots att Barbro vid denna tidpunkt rimligen måste ha känt av den sjukdom som strax därefter skulle ta hennes liv, gick hennes värme, omtänksamhet, livsglädje och energi nästan att ta på.

Hon åt, pratade, gestikulerade, skrattade, messade och planerade kvällens middag med barn och barnbarn – allt på en gång och med samma engagemang.

Men det fanns också tillfällen när hon satte ner foten. Då spände Barbro sina vackra, ljusblå ögon i mig och förklarade vänligt men bestämt vad hon menade. ”Jag har blivit bättre på att säga ifrån med åren, förstår du”.

Efter en och en halv timme lämnade jag restaurangen med ett leende på läpparna och en varm känsla i magen. Jag försökte sammanfatta mitt intryck av Barbro Svensson med några få ord, och efter en stunds funderande hittade jag orden som någorlunda gjorde henne rättvisa: Underbar och unik.

Jag är så glad att jag fick träffa henne.

Läs mer: Bildextra – se kändisarnas fina hyllning till Lill-Babs

 

Lill-Babs på golfbanan.

Maria Roswall, vimmelreporter

Jag har intervjuat kända personer i olika sammanhang i över 20 år och det är få människor som har en sådan genuint positiv aura runt sig som Barbro hade. Jag har haft äran att träffa Barbro vid flertalet tillfällen under åren och det som gör det genuint är att Barbro ALLTID, på riktigt, är en sådan varm, vänlig och generös person. Generös med sina känslor och också med roliga citat, vilket givetvis uppskattas av en reporter, men också fantastiskt varm och positiv. Av Barbro fick jag alltid en stor, varm kram och det kändes att det var på riktigt när hon frågade hur man mådde. Hon var fysisk på ett härligt, smittande vis och jag förstår att det måste vara väldigt kärleksfullt att få vara en del av hennes familj.

Förutom att greppa mikrofonen vet jag att Barbro älskade att greppa sina golfklubbor, ett intresse vi hade gemensamt och jag fick också äran att spela golf med henne. Jag minns första gången vi spelade golf och Barbro berättade om sin kärlek till sporten.

– Golfbanan är min oas för att fly vardagsstressen och det finns få saker som slår en spontan nio-hålsrunda på Järvsöbaden, berättade hon med ett skratt.

För mig berättade hon stolt om sina två höjdpunkter i ”golfkarriären”. En eagle i Florida och en i Frankrike, inte dåligt för en person som fick sitt första set klubbor vid 50-års ålder. I en intervju jag gjorde berättade hon att det var ”efter påtryckning av mina bröder Ulf och Lars som jag tillslut greppade klubban – men efter första slaget blev jag fast direkt”. Det känns otroligt sorgligt att inte få träffa Barbro mer, jag kommer minnas våra intervju-stunder och våra golfrundor med glädje och värme, precis så som Barbro var.

Läs mer: Kungaparet fick beskedet om Lill-Babs död under semestern

Lill-Babs med Lilian.

Lill-Babs med Lilian.

Helena Wiklund, kunglig reporter

Varm, glad, alltid på språng. Lill-Babs gjorde ett oförglömligt intryck, vart hon än kom. Som när prinsessan Lilian firade sin 80-årsdag med en stor mottagning på Stockholm slott. Lill-Babs gjorde stor entré i prinsessan Sibyllas våning med ett jättepaket och famnen full av blommor, och trots att det har gått 22 år minns vi fortfarande hennes härliga leende och spontana charm.

Hon och födelsedagsbarnet var precis lika sprittande lyckliga den här dagen och det blev ett kramkalas som liksom aldrig ville ta slut. Prinsessan och artistdrottningen. Visst levde de väldigt olika liv – men de var lika stora glädjespridare båda två och deras starka vänskap varade ända fram till prinsessan Lilians död.

 

Anna von Koch med Lill-Babs.

Anna von Koch med Lill-Babs.

Anna von Koch, reporter

Jag mötte Lill-Babs så sent som i oktober i Florida och slogs återigen av hur otroligt levande och energisk hon var. På dagarna spelade hon golf med prinsessan Birgitta och kvällstid minglade eller uppträdde hon inför publik. De bodde hemma hos Mona Tumba och väninnorna berättade för mig om sin långa vänskap. Barbro var så otroligt varm, kärleksfull och omtänksam mot alla. Hon kommer att vara saknad av många.

Läs mer: Kungaparets privata bilder från Mexiko-resan!

 

Reportaget som Lisen skriver om i texten.

Lisen Hedengrahn, bildredaktör

Det här var strax innan jul för många år sedan. Jag och vår reporter Chris Cederlöf åkte hem till Lill-Babs lägenhet i Stockholm för att göra ett hemma-hos-reportage, “Jul hemma hos Lill-Babs”. Jag var där som stylist och hade köpt julpynt och beställt mängder av olika sorters blommor från Peter Engelbreckt för att hemmet skulle bli lite extra juligt.

När Lill-Babs öppnade dörren till lägenheten välkomnades vi in till ett välbonat och mysigt hem. Blommorna hade anlänt och halva köket var som ett hav av blommor! 

Hon var på strålande humör och hade lite svårt med att bestämma vilka kläder hon skulle ha på fotograferingen. Därför fick jag och Chris vara smakråd när hon visade upp lite olika klädalternativ. Vi fastnade för den vackra röda kjolen som var ljuvlig och julig.

Ska jag med ord beskriva Lill-Babs var hon som ett solsken, så varm, glad och otroligt ödmjuk!