Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gudrun Schymans stenhårda kritik mot årets valrörelse: ”Hemsk, fullständig katastrof”

11 sep, 2022, 15:00 
AvLinus Brännström

Vänsterpartiets och Feministiskt initiativs tidigare partiledare skräder inte orden om årets valrörelse.
– Jag har aldrig varit med om en så låg nivå, säger Gudrun Schyman till Svensk Damtidning.

Annons
5 saker du inte visste om Magdalena AnderssonBrand logo
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson

Gudrun Schyman är en av svensk politiks verkliga veteraner med en lång rad valrörelser bakom sig. Hon var partiledare för Vänsterpartiet i tio år, mellan 1993 och 2003, och var sedan partiledare för Feministiskt initiativ i två omgångar mellan 2005 och 2019.

Nu är hon verksam i det nya partiet Klimatalliansen.

– Jag var ju länge i Vänsterpartiet men sedan ville jag driva de feministiska frågorna och då tyckte man att det blev för mycket feminism. Därför startade jag Fi med stor framgång. Nu ville jag att vi som feminister skulle ta ett större ansvar i klimatkrisen genom att ställa vår valapparat och våra valsedlar till förfogande för ett klimatinitiativ, men det ville man inte och då fick jag gå ut och bygga nytt igen, säger Gudrun Schyman när Svensk Damtidning träffar henne i samband med en pressträff för Sveriges mästerkock VIP, som hon också kommer att synas i under hösten.

Gudrun Schyman är med i Sveriges mästerkock VIP – samtidigt som hon kampanjar för Klimatalliansen.

Gudrun Schyman om årets valrörelse: ”Katastrof”

Hon berättar att Klimatalliansen snarare ska ses som en bred rörelse än ett traditionellt parti. Men målet är ändå att komma in i riksdagen.

Annons

– När vi startade för ett år sedan sa vi att vi ska vara en blåslampa i baken på politiker och beslutsfattare. Tidigare i år diskuterade vi sedan om vi skulle ta en partibeteckning för att kunna vara en blåslampa även i valrörelsen och kom fram till att ja, vi gör det. Det betyder att vi är beredda att blåsa in i riksdagen också för att kunna utkräva politiskt ansvar i en kris. Det är väldigt många människors liv som står på spel, säger Gudrun Schyman.

Vad tycker du om årets valrörelse?

– Jag tycker att den är hemsk. Jag har aldrig varit med om en så låg nivå i den politiska debatten. Jag har aldrig varit om denna störtflod av floskler som finns i valpresentationerna, på affischerna och i valfilmerna. Jag har aldrig upplevt en valrörelse så befriad från intellektuell hederlighet. Jag tycker att det är fullständig katastrof.

Gudrun Schyman är kritisk till årets valrörelse.

Sågningen av partierna: ”De är ju usla”

Klimatalliansen menar att inget enskilt parti kan lösa klimatkrisen utan att samarbete över parti- och blockgränser måste till. Precis som under coronapandemin, när snabba insatser och restriktioner baserade på vetenskap genomfördes.

Annons

– På samma sätt behöver man göra nu. Ställa sig bredvid varandra och säga att ”okej, nu handlar det om överlevnad”, säger Gudrun Schyman.

Hur tycker du att de andra partierna är på klimatfronten?

– De är ju usla, med få undantag är de helt usla. Och det är väldigt bekymmersamt.

– Jag tror att partierna överlag är ovana vid den här existentiella dimensionen. Klimatkrisen är för stor för att man ska kunna stoppa in det i höger/vänster. Det måste finnas en gemensam hållning i den här frågan, byggd på fakta och forskning, och det passar inte partierna som ju har sin partiegoism att förhålla sig till. Då har man valt att inte prata om det utan i stället pratar man om lag och ordning och tuffare tag. Ingen fråga är oviktig men klarar vi inte klimatkrisen så klarar vi ingenting.

Foto: TT

Annons