Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Guldhjältarna hann försonas innan Agneta Anderssons död: "Vi hatade varandra"

09 okt, 2023, 13:30 
Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson
Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson hade flera uppslitande bråk – men de hann försonas innan Agnetas död.
Annons

Agneta Andersson sörjs av hela Idrotts-Sverige. I går, söndag, kom beskedet att hon gått bort, endast 62 år gammal.

Agneta var en av 1990-talets största fixstjärnor inom svensk idrott. Hon tog totalt sju OS-medaljer varav tre var guld.

Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”Brand logo
Johan T Lindwall om nya skandalboken: ”Råder panik i gänget kring kungen”

Agneta Andersson död – så reagerar Susanne Gunnarsson

OS-guldet 1996 i Atlanta tog hon med radarpartnern Susanne Gunnarsson. De utgjorde en extremt omskriven duo – och Susanne uttalade sig till TT under gårdagen.

Agneta Andersson och Susanne Gunnarsson
Agneta och Susanne försonades, tack och lov!

– Agneta var inte bara en stor idrottare, hon var också en fin vän. Vi har känt varandra sen jag var 16 år och hon var 18 år. Vi tog vår första medalj tillsammans 1981 på VM och den sista 1996. Vi har gått igenom mycket tillsammans. De sista 20 åren har vi umgåtts utan kanot. Agneta kämpade in i det sista och det gör så ont. Mina tankar går till Martin och Benjamin. Fuck cancer, säger Susanne till TT.

Annons

Susannes ord om Agneta får extra vikt eftersom deras vänskapsrelation var väldigt turbulent. Deras bråk blev legendariska, och fick namnet "kanotsåpan" i pressen.

Susanne Gunnarsson om bråket med Agneta Andersson

Agnetas man Martin Hunter var länge förbundskapten för kanotlandslaget, och Susanne såg inte jämt med dem. Det gick så långt att hon bojkottade VM i Milano.

– Jag har inte längre respekt för Agneta och Martin som ledare. Deras ledarstil uppmuntrar inte till fortsatt satsning. Det är inte resultatet som räknas utan hur man kommer överens med Agneta och Martin. Det finns ingen plats för mig som vågar ha åsikter, sa Susanne i en intervju med DN från den här tiden.

– Det är oförskämt av Susanne att säga så här. Och osant. Hon har ju inte varit med i laget på över ett år. Det hon säger är oförskämt mot de andra tjejerna i laget, kontrade Agneta.

Men tack och lov varade inte konflikten fram till Agnetas död. Genom flera samtal och diskussioner lyckades Agneta och Susanne hitta tillbaka till varandra.

– Vi är ute och håller föredrag ibland och har nu pratat igenom saker som hänt. Tidigare tyckte jag att allt var hennes fel - vi hatade ju varandra i tre år. Nu inser jag att vi andra också bidrog till situationen, sa Agneta till Aftonbladet 2004.

Annons