Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gunde Svan reagerar direkt – markerar efter känsliga frågan: ”Behöver inte…”

08 jan, 2024, 07:57 
Frågan Gunde Svan inte vill svara på.
Annons

Skidlegendaren Gunde Svan är en av våra största svenska idrottare någonsin. När han banade fram i skidspåren var det inte många som kunde rå på Gunde, något som alla medaljer vittnade om.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Vinnarskallen var alltid där – och det var få som kunde mäta sig med den. Thomas Wassberg var dock inte en av dem. Även han hade en vinnarskalle utan dess like och konkurrerade med Gunde om medaljerna.

Trots att Gunde hade haft ett lyckat OS i Sarajevo, med guld på 15 kilometer, var det silvermedaljen på femmilen som blev det han ägnade mest tankekraft åt i efterhand.

Annons

Gunde Svans sorg

Det var nämligen Thomas Wassberg som hade slagit honom. Så när Thomas firade för fult efter loppet, var Gunde kvar i skogen och grät över den missade guldmedaljen.

– Det tog kanske tio år innan jag tappade hur banan såg ut i skallen utantill. Den satt kvar länge. Detaljer, säger Gunde Svan till Expressen.

Det spelade ingen roll att Gunde, då 22 år gammal, hade tagit fyra medaljer i de Olympiska spelen. Känslan av att ha förlorat mot Thomas Wassberg var alldeles för stark för att hantera.

Gunde Svan
Gunde Svan har svårt att släppa händelsen med Thomas Wassberg.

Gunde Markerar: ”Jag fick stryk”

Nu har det gått 40 år sedan händelsen i Sarajevo. Trots alla år har Gunde inte helt släppt silvermedaljen och gillar fortfarande inte att få frågor om det.

Annons

– Jag... jag fick stryk. Det behöver du inte påminna mig om!

Nej, vissa ämnen är helt enkelt känsliga att prata om – och trots att det gått så lång tid kommer Gunde inte ifrån det tunga beskedet att det bara blev ett silver.

Gunde Svan med fru Marie Svan
Gunde Svan med fru Marie Svan.

Foto: TT

Annons