Gyllene Tider tackar för sig – se bilderna från en av bandets sista spelningar

Gyllene Tider tackar för sig – se bilderna från en av bandets sista spelningar
Ett av kungafamiljens favoritband gör just nu sin sista turné. Läs historien om Gyllene Tider som i år firar 40-års jubileum och se bilderna från deras konsert i Kalmar!
Annons

Året var 1977 och i Halmstad startade Per Gessle tillsammans med Mats “MP” Persson bandet Grape Rock. Två år senare bytte de namn till Gyllene Tider och trummisen Micke “Syd” Andersson och Göran Fritzon på klaviatur anslöt. Samma år släpptes även deras första singel med samma namn som bandet, Gyllene Tider. På singeln fanns låtarna Flickorna på TV 2 och Himmel no. 7. Redan i februari året efter gick singeln upp på första plats på försäljningslistan i Sverige. Succén var ett faktum och två album till släpptes de kommande åren, Moderna Tider och Puls.

Annons
En bild från 1980 när Gyllene Tider var helt nystartat.
En bild från 1980 när Gyllene Tider var helt nystartat.
Annons

Första splittringen 1985

1983 försökte sig bandet på en utlandskarriär och spelade därför in albumet The Heartland Café på engelska. Satsningen blev dock ganska misslyckad och två år senare splittrades bandet. Men bara fyra år senare återförenades dem för att släppa samlingsalbumet Instant Hits! som blev en total succé och de åkte ut för att spela landet runt igen.

Gyllene Tider, 1996.
Gyllene Tider, 1996.

Ytterligare en återförening blev det 1995 och då släpptes klassiker som “Det är över nu”, “Gå & fiska”, “Juni, juli, augusti” och “Kung av sand.” Året efter gjorde de en gigantisk turné med namnet Återtåget 96. 2004 var det dags igen, då fyllde bandet 25 år och det firades med en stor sommarturné. Det blev den största turnén i Sverige någonsin, på Ullevi spelade de inför nästan 60 000 åskådare. Både prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria såg till att gå på någon av turnéns konserter.

Annons
Prinsessan Madeleine och hennes kompisar såg Gyllene Tiders turnéstopp i Halmstad 2004.
Madeleine och hennes kompisar såg Gyllene Tiders turnéstopp i Halmstad 2004.
Victoria och Daniel passade på att se Gyllene Tider på Stockholm Stadion 2004.
Victoria och Daniel passade på att se Gyllene Tider på Stockholm Stadion 2004.

Dags att tänka på refrängen 2013

Senaste gången de återförenades var inte allt för längesedan, det var 2013 som de bestämde sig för att återförenas och åka ut på en sommarturné igen. Albumet Dags att tänka på refrängen släpptes och låg nummer 1 på albumlistan under många veckor. Tidigare i år släppte de sitt nya album Samma skrot och korn, innan de begav sig på en hejdundrande avskedsturné. Efter 40 år på scen tackar de nu för sig och lämnar bandet bakom sig. Första konserten var på hemmaplan, i Halmstad. Där avslutas även turnén lördagen den 10 augusti.

Annons

Kungafamiljen stort fan Roxette och Gyllene Tider

Några som tycker mycket om både Gyllene Tider och Roxette, är kungafamiljen. De har varit på plats under många konserter genom åren och inför Victorias och Daniels bröllop spelade Roxette på hyllningskonserten till dem som var kvällen innan.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Roxettes konsert i Kalmar 2015.
Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Roxettes konsert i Kalmar 2015.
Roxette spelar inför Victorias och Daniels bröllop
Marie Fredriksson och Per Gessle i Roxette under riksdagens officiella festkonsert på Stockholms Konserthus med anledning av Victorias och Daniels bröllop.
Annons

Nu lägger alltså bandet ner för gott och turnén som snart är till ända har mötts av bra kritik från alla håll. Nostalgin kickar igång för de flesta! Missar du att se Gyllene Tider en sista gång? Eller kan du helt enkelt inte få nog? Kolla in vårt bildspel från deras sista konsert i Kalmar.

Se bilderna från Gyllene Tiders konsert här:

 

Annons

Foto: Suvad Mrkonjic och TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

3 kommentarer till “Gyllene Tider tackar för sig – se bilderna från en av bandets sista spelningar”

 1. Ingrid skriver: 8 augusti, 2019

  Roligt,
  Victoria verkar verkligt intresserad.


 2. Daga skriver: 20 augusti, 2019

  Våra halländska vänner.Jag saknar Mari Fredriksson, de fina texterna och den vackra själfulla rösten.Kram till Mari❣️Daga


 3. Ingrid skriver: 21 augusti, 2019

  Mari är inte med i Gyllene Tider.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons
Annons
Annons
Laddar