Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Han sålde Madeleines och Chris lägenhet - allt om hyllade mäklaren

22 nov, 2016, 08:13 
AvJohanna Lejon
Fredrik Eklund, känd från succéserien Million Dollar Listing, är mannen som hjälpte Chris och Madeleine med försäljningen av sin lägenhet. Förra året träffade Svensk Damtidning Fredrik Eklund för en intervju.
Annons
chris stella

Sju år gammal upptäckte Fredrik Eklund att han var bra på att sälja.

– Första gången jag blev en superförsäljare var när jag var liten pojke och sålde julkalendrar hemma i Akalla. Jag skulle slå alla försäljningsrekord. Den bästa premien vid en viss försäljningsnivå var en gul Sony Walkman. Jag fick ett antal sådana. Jag sålde dem också.

I dag säljer han inte längre julkalendrar eller Walkmans. Han säljer lägenheter. Lyxiga sådana, minst sagt. Förra två somrar sedan blev Fredrik Eklund utnämnd till New Yorks mäklare nummer ett, den främsta av dem alla, av mäklartidningen The Real Deal. 2014 sålde han lyxvåningar för 10 miljarder kronor. Bland kunderna märks namn som Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Sarah Jessica Parker, Leonardo DiCaprio, John Legend och Daniel Craig så det är inte för intet som Fredrik i pressen har fått titeln “stjärnmäklare”. Men hur har egentligen resan från Akalla och Sverige till Manhattan och New York sett ut? Hur gick han från någon som kom till USA med två tomma händer och noll kunskap om staden till att ta ut otaliga miljoner i lön – varje månad? Allt detta berättar Fredrik om i sin bok “Sälj!”.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Eftersom jag har sålt så mycket, under så många år har jag en del tips och tricks som jag vill dela med mig av, säger Fredrik och fortsätter:

– Alla är egentligen säljare, oavsett yrke. Du säljer dig själv varje dag: då du går på dejt, på arbetet, hemma…

FredrikEklund-Ste

Fredrik hoppas att boken ska skapa nya konkurrenter:

– Jag älskar konkurrens. Dessutom har jag nått så långt att jag lite känner att det är dags att lämna över till någon annan.

Men hur kom det sig att han åkte till New York från första början?

– Jag var i New York första gången när jag var åtta och blev helt besatt. New York blev den största kärleken i mitt liv. Efter den resan kunde jag inte sluta tänka på det och jag bestämde mig helt enkelt för att jag ska flytta dit en dag. Det tog mig 17 år att komma dit. Jag visste inte ens vad jag ville göra där – bara att jag ville bo där. Så enkelt var det.

Annons

Mäklaryrket gled han i på, på ett bananskal.

– Jag hade en kompis som sa till mig ”du borde bli mäklare, du är analytisk, färgstark och lite galen”. Det är sidor som du behöver som mäklare. Vid den tiden, runt 2003, var New York undervärderat och på väg upp. Omedvetet kom jag in i en väldigt bra period. Marknaden var glödhet ändra fram till 2008.

Fredrik gick en mäklarkurs och fick sin licens. Därefter började han göra business.

– Men jag har aldrig drivits av pengar, det har jag inte.

Drivkraften var istället att tävla, att bli bäst. Att slå alla rekord (och att synas lite på vägen!).

– Jag hade en besatthet av att bli etta.

I dag är han där. Lite draghjälp på vägen har han fått genom tv-serien Million Dollar Listing, en serie där vi får följa ett antal framgångsrika mäklare i The Big Apple. Serien är på sätt och vis faktiskt hans egen idé. 2007 betalade han en kompis pengar för att göra ett pilotavsnitt till en serie som han kallade The billion dollar broker.

Annons

– Den var jättefånig och jätterolig! Jag flyger runt i helikopter, visar lägenheter, förhandlar, skriker på mitt team. Och så pitchade jag den för en tv-kanal. De gillade mig, tyckte att jag var en kul kille, men hade redan Million Dollar Listing Los Angeles. Men om de skulle göra en spin off i New York så lovade de att ringa mig, har Fredrik berättat.

FredrikEklund-Stella

Efter tre år ringde de. Sedan dess har Fredrik haft ett tv-team i hasorna nästan dygnet runt.

– Jag lovade mig själv att inte gråta, pussas eller bråka inför kamerorna. Efter tre avsnitt hade jag gjort båda sakerna.

Fredrik har till och med gift sig på tv, för några år sedan, med maken Derek Blasberg som arbetar som konstnär.

– Han är världens snyggaste man. Vi träffades i Grekland. Jag gick fram till honom och knackade honom på axeln. Anledningen? Han var den enda som var längre än mig (Fredrik är själv över 190 centimeter lång).

Annons

Tidigare har Fredrik talat om att flytta tillbaka till Sverige. Därefter har han ändrat sig och bestämt sig för att att bo kvar i USA. Om flyttlasset skulle gå till Sverige igen är Fredrik säker på var han skulle bo:

– Djurgården. Det säljs inte så mycket bostäder där dock…

Fredrik blir ganska känslosam när han talar om Sverige, och familjen här hemma. Boken har han dedikerat till sin storebror, Sigge Eklund.

– Jag älskar honom mer än något annat. Det är som att tiden stannar när vi är tillsammans.

Av: Johanna Lejon.

Foto: Stella Pictures, Ibl.

Annons