Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hans Wahlgrens dolda sjukdom – Pernilla berättar om svåra diagnosen

29 maj, 2024, 19:30 
Pernilla Wahlgren och Hans Wahlgren
TT
Pernilla Wahlgren berättar öppet om pappa Hans Wahlgrens sjukdom.
Annons

Hans Wahlgren lämnade ett stort tomrum efter sig. Dels i Nöjes-Sverige i stort, men framför allt för familjen Wahlgren.

Det märktes inte minst på dottern Pernilla Wahlgrens första ord om sorgen.

Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammalBrand logo
Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammal

"Älskade lilla Pappa. I natt somnade du in för gott efter en tids sjukdom. Du har varit så så stark..! Det gör så fruktansvärt ont just nu, och sorgen är ofantligt - men när du tog ditt sista andetag så var det det lugnaste och vackraste vi har varit med om. Jag låg vid sida med huvudet mot ditt bröst precis som jag gjort så många gånger som liten..!", skrev Pernilla i sitt hjärtskärande farväl till den älskade pappan.

Pernilla Wahlgren och Hans Wahlgren
Pernilla fanns alltid där för sin pappa.TT

Pernilla har sett sin pappa lida förut. Hon har avslöjat i podcasten Wahlgren & Wistam, som hon har med vännen Sofia Wistam, att Hans stundtals kämpade med väldigt svåra smärtor.

Annons

– Jag är uppvuxen med en pappa som har Hortons sjukdom som är ännu värre än migrän tydligen, säger Pernilla i ett avsnitt av podcasten.

Det här är inget som Hans själv talade om innan sin bortgång. Han bar på smärtan i det dolda. Och vilken smärta sedan.

"Klusterhuvudvärk (Hortons huvudvärk) är en extremt plågsam form av huvudvärk som kommer i attacker. Smärtan är oerhört intensiv och värre än den man upplever vid njursten eller förlossning. Det finns inget botemedel och vad som orsakar Hortons huvudvärk är okänt", kan man läsa på Hjärnfondens hemsida.

"Smärtorna är mycket värre"

En annan som lider av Hortons är kände företagsledaren Rune Andersson. Han kan vittna om att sjukdomen är kolossalt smärtsam.

– Jag begriper mycket väl att Hortons kallas ”självmordshuvudvärk”, för hade jag fått sjukdomen kronisk varje dag, vet jag inte vad jag hade gjort. Jag vet kvinnor som säger att smärtorna av Hortons är mycket värre än födslovärkar, har Rune sagt till Expressen.

I samma Expressen-artikel uttalade sig docent Elisabet Waldenlind, som har forskat kring Hortons.

– Vi vet inte vad sjukdomen beror på, det är ett dilemma. Däremot finns det hypoteser. Det börjar med smärta bakom ögat och vad som händer är att blodkärlen vidgas. Vi vet inte om det är orsaken eller om det är en del av problemkomplexet, sa Elisabet då.

Annons