Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är de dolda kvinnorna i Sveriges rikaste familjer

10 mar, 2020, 10:00 
AvJohanna Bengtsson
De styr familjeimperium, jobbar med välgörenhet och investerar miljarder kronor. Men kvinnorna i Sveriges rikaste familjer har en annan sak gemensamt: de verkar alla i det tysta.
Annons

Förra året fanns det 206 miljardärer i Sverige, 27 av dem är kvinnor.

De tillhör toppskiktet av den svenska överklassen, men är för många av oss fortfarande anonyma.

I några av Sveriges rikaste familjer, så som Wallenberg, Rausing och H&M-ägarna Persson är männen fortfarande ansiktet utåt. Kvinnorna är doldisar, men med mängder av makt.

Gemensamt för de nio kvinnor som vi valt att lista nedan är att alla äger pampiga villor på fina adresser, har välbärgade makar i samma kaliber som dem själva och har någon form av relation till minst en medlem ur den svenska kungafamiljen. Flera av kvinnorna har dessutom ett stort gemensamt intresse, nämligen hästsport.

De dolda kvinnorna i några av Sveriges rikaste familjer:

Cristina Stenbeck

Gunilla von platen och cristina stenbeck
Cristina Stenbeck (t.v.) som vanligtvis är fotoskygg visade sig nyligen ute i vimlet på väninnan Gunilla von Platens bokrelease.

Ålder: 42 år
Förmögenhet: Ca 5 miljarder kronor
Om: Under 2018 blev det känt att Cristina Stenbeck lämnar sin pappas livsverk, och därmed Kinneviks styrelse, efter 16 år på tronen. När hennes pappa Jan Stenbeck dog, 59 år gammal, tog hon över hans investmentbolag Kinnevik, bara 24 år gammal. Det var en tung roll att axla, men Cristina har drivit det stora affärsimperiet med bravur, sedan hon tog över har hon mångdubblat dess värde. Mycket tack vare det växande klädföretaget Zalando som Cristina investerade hundratals miljoner i.

Annons

När hon nyligen sålde aktier i Kinnervik fick hon 2 miljarder kronor i handen. 400 miljoner av dem la hon direkt in i nystartade småbolag, så kallade start-ups, främst för att hjälpa kvinnliga företagare.

En av anledningarna till att Cristina trappade ner från Kinnevik var för att kunna spendera mer tid med sin familj, maken Alex Fitzgibbons och deras fyra barn. De bodde många år i New York men under 2012 köpte hon Björkö gård i Stockholms skärgård för nätta 37 miljoner kronor och under 2015 flyttade hela familjen till Stockholm på heltid.

Bland kungafamiljen står hon nära kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Men även prinsessan Madeleine och Chris O’Neill var bjudna på hennes 40-årsfest för några år sedan.

Sophie Stenbeck

Sophie Stenbeck

Ålder: 40 årFörmögenhet: Ca 3 miljarder kronorOm: Sophie Stenbeck är lillasyster till Cristina Stenbeck och kallas ofta ”Moder Theresa” i mediesammanhang. Sophie är den verkliga doldisen i familjen Stenbeck. Smeknamnet fick hon som liten när hon delade ut sin veckopeng till andra barn i sandlådan.

Annons

Innan hennes far gick bort gav han sin dotter rådet att engagera sig i drottning Silvias Childhood Foundation.

– Han uppmuntrade mig att bli hans representant där, och efter att han dog frågade de mig om jag ville sitta i styrelsen. Jag tycker att Childhood är ett bra exempel på ett nytt socialt entreprenörskap som tänker i nya banor. Drottning Silvia gör ett fantastiskt arbete, säger Sophie i en intervju med Dagens Industri.

Idag bor Sophie med sin dotter i New York och sysslar med välgörenhet på många håll. Hon styr även över bortgågna brodern Max företag som hon har döpt om till Max Ventures, i hans ära. Hon jobbar även med ett eget företag inom ridsport.

Katarina Martinson

Katarina Martinson

Ålder: 38 år
Förmögenhet: Ca 11 miljarder kronor
Om: Under 2015 fick Katarina Martinson och hennes syster Louise Lindh aktier värda 6 miljarder av pappa Fredrik Lundberg. Det gjorde dem till de rikaste kvinnorna under 40 år i Sverige. Katarina Martinson är idag styrelseledamot i pappas fastighetsbolag Lundbergs.

Annons

Katarina Martinson är gift med stjärnadvokaten Thomas Martinsons son Carl Martinson och de bor tillsammans med sina barn i Stockholm. Men självfallet inte på vilken adress som helst. Under 2017 fick Katarina stora rubriker när hon köpte mediekoncernen Aller Medias femvåningshus på Östermalm i Stockholm för 125 miljoner kronor. Aller Media hade tjugo år tidigare köpt huset för omkring 3 miljoner kronor. Katarina valde även att renovera huset för runt 30 miljoner kronor.

Som en av Sveriges rikaste kvinnor är Katarina Martinson självklart bekant med kungafamiljen och dessutom nära väninna till prinsessan Madeleine.

Louise Lindh

Louise Lindh

Ålder: 40 år
Förmögenhet: Ca 11 miljarder kronor
Om: Louise Lindh är storasyster till Katarina Martinson. Som liten var Louise högsta dröm att bli taxichaufför, men hennes pappa hade större planer. Efter att ha varit ordförande i flera fastighetsbolag så som Hufvudstaden och Holmen har Louise idag klättrat upp som VD över Lundbergs fastigheter.

Annons

Louise är gift med Johan Lindh, som är tidigare skolkamrat med kronprinsessan Victoria på Enskilda gymnasiet. Parets bröllopsfest hölls på exklusiva Grand Hôtel i Stockholm och givetvis var både kronprinsessan Victoria och prins Daniel inbjudna till både vigsel och fest.

Louise och Johan äger flera fastigheter, bland annat ett hus med strandtomt på Värmdö i Stockholms skärgård.

Madeleine Olsson-Eriksson

Madeleine Olsson Eriksson och Drottning Silvia
Madeleine Olsson Eriksson och drottning Silvia under invigningen av ett av Stenastiftelsens byggnader.

Ålder: 74 år
Förmögenhet: ca 17 miljarder kronor
Om: Madeleine Olsson-Eriksson är dotter till Sten A Olsson, mannen som startade Stena AB, ett av världens ledande rederier.

Madeleine Olsson-Eriksson kunde ha tagit över rodret efter sin fars verk, liksom Cristina Stenbeck och Katarina Martinsson med flera, men det fick hon inte. Anledningen? Hon var kvinna. Trots att hon var äldsta barnet, har Madeleine i en intervju berättat att hon inte fick ta över företaget på grund av sitt kön. Istället blev det lillebror Dan som blev huvudägare. Madeleine blev tvungen att välja en helt annan yrkeskarriär och var i många år gynekolog. Idag är hon ordförande i Stenastiftelsen och god för omkring 17 miljarder kronor.

Annons

Madeleine är sedan 1982 gift med företagsledaren Bert-Åke Eriksson, som är verksam inom Stenasfären. De har två vuxna barn, Gustav och Marie, som har sålt delar av sina miljon-aktier i Stena för att kunna gå sin egen väg.

Charlotte Söderström

Charlotte Söderström

Ålder: 39
Förmögenhet: Ca 15 miljarder kronor
Om: Charlotte Söderström betraktats ofta som en doldis, trots att hon både är kronprinsessan Victorias väninna och en av Sveriges rikaste kvinnor. Hon är Hennes & Mauritz-grundaren Stefan Perssons dotter och jobbar deltid med partnerskap inom H&M.

Inom ridsporten är hon mindre anonym, hon äger några av Sveriges bästa hästar som är värda flera hundra miljoner kronor, vardera. Charlotte driver Stuteri Arch i Båstad tillsammans med sin mamma Pamela Collett och de står bakom hälften av stjärnhästarna i det svenska hopplandslaget, bland annat Peder Fredricsons bästa häst genom tiderna.

Annons

Charlotte är gift med Martin ”HP” Söderström. Han hjälper familjen Persson med investeringar och driver även Djursholms Country club, en vip-klubb där medlemsavgiften ligger på 250 000 kronor. Martin är vän med kronprinsessan Victoria, som han lärde känna när de gick i samma klass på Enskilda gymnasiet.

Paret har tre barn tillsammans och bor i en lyxig villa på 775 kvadratmeter i Djursholm.

Stina von der Esch

Stina von der Esch

Ålder: 54 årFörmögenhet: Ca 2,8 miljarder kronor.Om: Känner du till ryggsäcken ”kånken”? Det var Stina von der Esch pappa Åke Nordin som grundade friluftsmärket Fjällräven och satte kånken på kartan. Ägarbolaget som tidigare hette Nidron Holding AG, heter numera Fenix Outdoor och är beläget i Zug i skatteparadiset Schweiz.

Annons

Stina bor och äger Erikslunds egendom, ett tidigare säteri som ligger mellan Vagnhärad och Trosa i Södermanlands län. Hon äger även en fastighet i Falsterbo och liksom många andra arvtagerskor ägnar hon sig åt hästsport.

2019 skilde Stina sig från adelsmannen Joachim von der Esch, men behöll efternamnet. Ett efternamn som känns igen från moderate riksdagsmannen och tidigare förste hovmarskalken Björn von der Esch, Stinas exmakes pappa. Han var under 70-talet med och planerade kungaparets bröllop. Björns brorson är kungabarnens gode vän Fredrik von der Esch, tillika Silvias gudson.

Kirsten Rausing

Kirsten Rausing

Ålder: 67 år
Förmögenhet: Ca 60 miljarder kronor
Om: De flesta känner till den ökända familjen Rausing, som levererat skandal efter skandal. Men Kirsten Rausing är en av de som lyckats hålla sig utanför strålkastarljuset. Hon sitter lugnt på sina 60 miljarder kronor, tack vare farfar Ruben Rausing som grundade Tetra Pak. Men Kirsten har inte rullat tummarna och lutat sig tillbaka tack vare sitt arv, tvärtom har hon idag tagit över Tetra Laval ihop med sina bröder. Tillsammans har de lyckats fördubbla omsättningen i företaget.

Annons

Sedan 40 år tillbaka lever Kirsten ett förhållandevis undangömt liv på den engelska landsbygden. Hon är en av Storbritanniens största uppfödare av fullblods-hästar, varje år föder Kirsten upp runt 80 nya galopphästar. Kirsten var den första kvinnan i världen att bli invald i prestigefyllda The Jockey Club.

Caroline Ankarcrona och Mariana Risberg

Ålder: 52, respektive 55 år
Förmögenhet: Exakta siffror saknas
Om: Familjen Wallenbergs motto har genom fem generationer varit ”att verka utan att synas” och det är sannerligen ett motto som Caroline Ankarcrona och Mariana Risberg lever upp till. Det är anledningen till att det varken finns officiella siffror kring deras förmögenhet eller bilder på systrarna.

Caroline och Mariana är döttrar till Marc Wallenberg och systrar till Marcus Wallenberg. Trots att både Caroline och Mariana har gedigna utbildningar, är uppväxta med familjeföretaget i ådrorna och är i samma ålder som sina manliga släktingar var det självklart att de manliga kusinerna Marcus, Jacob och Peter Jr skulle styra skutan över Wallenbergsföretagen.

Annons

2012 var året då Caroline Ankarcrona slutligen valdes in i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Hon blev då den första kvinna någonsin med en maktposition i släktens företag. Hon fick platsen efter sin bortgångne bror Axel Wallenberg och vissa menar att hon enbart valdes in för att behålla styrelsemajoriteten i stiftelsen inom familjen, då männen tagit slut. Idag jobbar även Mariana Risberg i företaget där hon är styrelseledamot i Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse.

Wallenbergarna har startat upp ett program för att föra in nästa generation i företaget. Flera av de unga arvtagarna är kvinnor. Det återstår alltså att se om klanens äldre herrar kliver åt sidan för att släppa fram de yngre kvinnorna i släkten.

Annons