Här är kvinnorna bakom Sveriges rikaste män!

Nina Siemiatkowski Milkywire, Sofia Ek och Leonie Persson

Vissa idkar välgörenhet och driver själva framgångsrika företag – andra håller en betydligt lägre profil, långt bort från rampljuset.
Så här lever kvinnorna bakom några av Sveriges rikaste män.

Här är Sveriges 5 rikaste!
0:35

Efter reklamen: Här är Sveriges 5 rikaste!

(0:35)

Slå på ljud

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna, brukar man ju säga.

Det gäller också för dagens stormrika entreprenörer – men det gamla ordspråkets underton av ”diskret hemmafru som sköter ruljangsen hemmavid och ser till att familjen fungerar” är inte längre giltig.

Numera handlar det inte sällan om kvinnor som själva driver företag och engagerar sig i samhällsfrågor.

Spotifys Daniel Ek är gift med ”feminismens Lara Croft”

Spotify-miljardären Daniel Ek sparade inte på krutet när han gifte sig med Sofia Levander, i dag Sofia Ek, 2016. Parets bröllop stod vid Comosjön i norra Italien och bland gästerna fanns bland andra Facebookgrundaren Mark Zuckerberg och från scenen underhöll världsartisten Bruno Mars.

Vigselförrättare var för övrigt komikerstjärnan Chris Rock.

Sofia och Daniel Ek har varit ett par i många år och har döttrarna Elissa och Colinne tillsammans. Paret köpte häromåret en fastighet på en egen udde i Djursholm för åtminstone 200 miljoner kronor – som nu byggs om och renoveras för 100 miljoner till, har Expressen rapporterat. Enligt Svenska Dagbladet träffades paret då hon skulle intervjua honom, Sofia har tidigare arbetat för Wall Street Journal-bilagan Smart Money.

Sofia Ek och Daniel Ek gifte sig inför Mark Zuckerberg.

Karin Törnblom/TT

Innan Daniel träffade Sofia hade han känt sig bränd i sin jakt på kärleken. Daniel Ek blev ekonomiskt oberoende redan som 23-åring genom sitt arbete på annonsföretaget TradeDoubler.

– Jag insåg att tjejerna jag var med inte var särskilt trevliga, att de bara utnyttjade mig, och att mina vänner inte var riktiga vänner, har han berättat i en intervju med The New Yorker, enligt Expressen.

– Det var människor som var där för att det var goda tider, om det någonsin vände skulle de lämna mig på stört.

Men i Sofia fann han till slut den stora kärleken och tryggheten.

På den tiden hon fortfarande hette Levander i efternamn medverkade hon i TV3-dokusåpan Svenska flickor, som var ett försök att göra ett slags svenskt The Hills. Året var 2004 och programmet blev inte någon större succé.

I 25-årsåldern fick hon sedan jobbet på Smart Money och arbetade bland annat med att sälja annonser – 2018 gav Sofia Ek ut biografin The Minefield Girl där hon berättar om hur hon jobbade i Libyen och mötte diktatorn Muammar Khadaffi.

Sofia Ek var med i dokusåpan Svenska flickor 2004.

Karin Törnblom/TT

I en intervju med The Huffington Post i samband med boksläppet kallades Sofia Ek för ”feminismens Lara Croft”, enligt Expressen.

– Alla kvinnor borde vara feminister. Om någon fortfarande inte vad det innebär, så går det ut på att: Kvinnor ska ha samma skyldigheter, rättigheter och möjligheter som män. Det inkluderar samma sociala, politiska och ekonomiska rättigheter, säger Sofia Ek i intervjun.

Hon får också frågan om vad hon lär döttrarna Elissa och Colinne.

– Att stå upp för sig själv i livet. Och att inte låta rädsla för att inte passa in förstöra förmågan att ha stora drömmar, svarar hon.

Klarna-miljardärens hustru samlar in miljoner till välgörenhet

Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski är alltjämt en av Sveriges rikaste personer, trots att värderingen av hans företag på senare tid uppges ha rasat rejält.

Sebastian lever med hustrun Nina Siemiatkowski och tre barn i en 581 kvadratmeter stor villa i exklusiva Stocksund utanför Stockholm. Paret gifte sig 2014 i Kenya efter flera år tillsammans – Nina har berättat att de träffades när Klarna fortfarande var i startgroparna.

Nina och Sebastian Siemiatkowski gifte sig i Kenya.

Charles Hammarsten/TT

Nina Siemiatkowski växte upp i just Stocksund och gick på Handels i Stockholm och har haft flera toppjobb, bland annat som marknadsdirektör på Swedish Match. Men när hon var 31 valde hon att hoppa av.

– Hela mitt yrkesliv hade jag jagat efter en titel, lön, karriär... Men då, när jag landat toppjobbet, väcktes så småningom frågan om det här verkligen var det jag ville, har hon berättat för SvD Perfect Guide.

Nina Siemiatkowski har haft ett stort fotointresse sedan tonåren och började fotografera lejon i Kenya efter att hon sagt upp sig. Samtidigt började hon engagera sig för utrotningshotade djurarter – och i samma veva började Klarna bli en riktig framgångssaga.

– Det var då jag och Sebastian började diskutera: ska jag verkligen leva på fotograferandet eller kan jag med stöd av honom fullt ut fokusera på att ge tillbaka till planeten, har hon sagt till SvD Perfect Guide.

2018 grundade Nina Siemiatkowski Milkywire – det är en välgörenhetsplattform där användare kan donera till välgörenhetsprojekt via en app och sedan faktiskt se hur pengarna gör nytta. Milkywire har bland annat uppmärksammats av Kim Kardashian.

Marina Kereklidou och Nina Siemiatkowski på Elle-galan 2020.

Eero Hannukainen/TT

Dagens Industri rapporterade i våras att Milkywire sedan starten har finansierat 100 olika projekt i 30 länder och att runt 69 miljoner kronor donerats via plattformen.

– Vi har en tydlig vision. Dels vill vi öka donationerna globalt till miljörelaterade frågor genom att engagera fler människor. Vår ambition är att bli världens största plattform för det. Jag tror att det är ett rimligt mål. Sättet som vi tillhandahåller transparens och ger återkoppling från fältet ger oss en fördel gentemot andra, sa Nina Siemiatkowski då till finanstidningen.

Sebastian Siemiatkowski har berättat om hur han inte kunde hantera alkohol och att han i dag lever som nykter alkoholist – och att det var Nina som fick honom att sluta dricka.

– Jag insåg inte själv att jag inte kunde hantera alkohol. Det var hon som sa: Det här funkar inte. När jag slutade gjorde jag det först för henne. Men sedan, efter ett tag insåg jag också att – shit, det här hade gått åt skogen om jag hade fortsatt, har han berättat för Dagens Nyheter.

Karl-Johan Persson är gift med kronprinsessans klasskamrat

Hans pappa Stefan Persson är Sveriges rikaste man med tillgångar på 150 miljarder kronor. Karl-Johan Persson, som i dag är styrelseordförande för H&M, är inte heller någon fattiglapp – enligt Aftonbladet har han tillgångar på 24 miljarder kronor.

Leonie Persson och Karl-Johan Persson har varit gifta i 20 år.

Karin Törnblom/TT

I början av 2000-talet föll han för Leonie Gillberg, lillasyster till kompisen Adam Gillberg. Leonie Gillberg växte upp på Lidingö utanför Stockholm och gick på Enskilda gymnasiet – i samma klass som kronprinsessan Victoria. Även Karl-Johan Persson gick på skolan men några årskurser över Leonie och Victoria.

Karl-Johan och Leonie gifte sig 2002 och numera heter båda Persson i efternamn. De har barnen Ian, Philippa och Fred tillsammans.

Till skillnad från de nya techmiljardärerna lever de ett mer tillbakadraget liv.

– Jag tycker inte att det viktigaste är att synas. Det viktigaste är att kunna spendera den lediga tiden med min familj och mina vänner, har Karl-Johan Persson sagt i en intervju med Aftonbladet.

– Utanför H&M ägnar jag mig åt familjen, Leonie och våra tre barn, har han sagt till Expressen.

Familjen Persson på fotboll – Karl-Johan Persson är ett stort Djurgården-fan.

Henrik Isaksson/TT

Leonie och Victoria är goda vänner sedan åren på Enskilda gymnasiet och kronprinsessan var förstås också en av gästerna på bröllopet 2002. Karl-Johan och prins Daniel brukar spela golf ihop och familjerna umgås tillsammans – när de har tid.

– De jobbar ju väldigt mycket och jag jobbar också mycket så det blir inte så ofta. Men vi träffas ibland. Några gånger om året kanske, har Karl-Johan Persson sagt till Aftonbladet.

– Det är två väldigt trevliga och bra personer, fortsatte han om Victoria och Daniel.

Draknästet-profilen gifte sig med tidigare kollegan

Friherren och Izettle-miljardären Jacob de Geer var tidigare gift med Nicole de Geer, tidigare Kreuger, som han har tre barn tillsammans med. Paret gick dock skilda vägar 2016.

Sin nya kärlek Faye Flensburg träffade Jacob de Geer på Izettle. Hon arbetade där som riskanalytiker men sa upp sig 2017 för att satsa på sitt eget företag – underklädesmärket Lace Laboratory.

Jacob de Geer grundade Izettle tillsammans med Magnus Nilsson, pappa till artisten Tove Lo.

Anders Wiklund/TT

Bolaget omsatte 15 miljoner kronor enligt senaste årsredovisningen.

– Vår vision är att bli det globalt ledande trosbolaget, har Faye Flensburg sagt till Dagens Industri.

– Det störde mig att det inte fanns både snygga och sköna trosor därute, att man behöver både rucka både på komfort och även pris för att känna sig fin.

Jacob de Geer, som på senare tid synts som en av investerarna i SVT:s Draknästet, har hyllat Fayes initiativ – och även investerat i bolaget:

– Jag tycker det är jättekul att Faye följt sin dröm och startat eget. Hon är supernischad på spetstrosor där hon hittat en lucka på marknaden, har han sagt till Dagens Industri.

Paret bor på godset Stora Wäsby, som ägts av familjen de Geer sedan 1600-talet, och har en dotter tillsammans. Men när de i början av juni i år gifte sig valde de att hålla bröllopet på Marstrand i Bohusläns skärgård.

Öns hotell var fullbokade i samband med bröllopet och enligt Expressen hade en stab med medarbetare jobbat i flera månader med arrangemanget. Bland gästerna på societetsbröllopet fanns bland andra kronprinsessan Victoria och prins Daniel – som också var på Jacob de Geers första bröllop.

Jacob de Geer var även en av gästerna när kronprinsessparet gifte sig 2010.

Så mycket tjänar TV4-profilen Henrik Alsterdal!

Petter Stordalens 27 år yngre svenska kärlek

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalens äktenskap med Gunhild Stodalen var vida omskrivet – naturligtvis blev det också stora rubriker när paret 2019 meddelade att de skulle gå skilda vägar, efter 14 år som gifta.

Petter Stordalen med svenska flickvännen Märta Elander Wistén.

Johan Jeppsson/TT

Under pandemin träffade dock Stordalen kärleken på nytt – i 27 år yngre svenskan Märta Elander Wistén. Numera är paret sambos och bor i både Norge och Sverige.

– Jag är världens lyckligaste man. Märta har också varit så viktig för mig under pandemin. När vi var i lockdown i Norge var hon en fantastisk ljuspunkt i tillvaron. Nu har vi förresten också skaffat två hundar, har Petter Stordalen sagt till Aftonbladet.

– Han är världens mest generösa och snälla person. Det är det absolut bästa med honom, har Märta sagt till tidningen om Petter.

Samtidigt beskriver han flickvännen som ”extremt stöttande” och med en ”enorm empati”.

Märta Elander Wistén är före detta elitryttare som varit med och vunnit EM-guld i laghoppning.

Petter Stordalen levde tidigare med Gunhild Stordalen.

Karin Törnblom/TT

Ex-frun Gunhild Stordalen har sagt att hon är glad över att Petter Stordalen funnit kärleken igen.

– Jag är glad att Petter har funnit kärleken igen, det förtjänar han. Petter och jag är för alltid goda vänner och jag önskar dem allt gott, har hon sagt till Verdens Gang.

Innan han var gift med Gunhild Stordalen var Petter Stordalen gift med Ingrid Stordalen. Hon är mamma till hans tre barn.