Här är kvinnorna runt Lasse Berghagen: "Bedövande vacker"

09 aug, 2021, 07:00 
AvLinus Brännström
Lasse Berghagen är en av våra mest älskade artister.

Lasse Berghagen har varit gift med sin älskade Eva i 45 år. Men det finns också en rad andra kvinnor som spelat en viktig roll i den folkkäre underhållarens liv och karriär.

Annons
Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar
Lika som bär! Svenska kändisbarn som är kopior av sina föräldrar

Lasse Berghagens kärleksliv skapade stora rubriker redan när han bara var 19 år gammal.

Det var då den aspirerande vissångaren gifte sig med den sju år äldre, och redan folkkära, Barbro "Lill-Babs" Svensson.

– Jag har något gulligt minne när Barbro presenterade honom och så tänkte jag "åh, vilken liten ung sak hon har fått tag i", säger Lill Lindfors i SVT-dokumentären Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt.

Året var 1965 och de träffades när han fick skivkontrakt genom Lill-Babs manager Simon Brehm som skickade ut honom på Hamburger börs i Stockhlm för att fira. Det var första gången Lasse var på krogen.

– Då kom Barbro in och resten är historia, berättar han i SVT-dokumentären Lasse Berghagen – en blandning av sött och salt.

– Jag tyckte hon var bedövande vacker. Kul tjej och charmig.

Lasse Berghagen kom från en borgerlig miljö men kastades plötsligt in i den spännande artistvärlden.

Lasse Berghagen föll pladask för den sju år äldre Barbro "Lill-Babs" Svensson.

Så gick Lasse vidare efter uppbrottet från Lill-Babs

Det omtalade äktenskapet varade bara i tre år men kom att betyda mycket för Lasse Berghagen. Inte minst var det svåra uppbrottet, varefter Lill-Babs gifte om sig med den norske fotbollsspelaren Kjell Kaspersen, viktigt för honom – rent artistiskt.

Annons

Under en tid av mycket festande efter skilsmässan bodde Lasse Berghagen med Cornelis Vreeswijk på hans husbåt. Det var där Lasse skrev låtarna som kom att bli hans stora genombrott som artist, som Teddybjörnen Fredriksson och En kväll i juni.

Det var också där som Cornelis sa åt honom att det var dags att gå vidare.

Recept.se Nyhetsbrev

– Jag berättade att jag saknade Barbro och jag saknade Malin och att jag hade fått gitarren av Barbro. "Får jag gitarren" sa han, så tog han gitarren och sa "Lasse, man måste alltid gå vidare i livet" och så slängde han den rakt ut här i Årstaviken, säger Lasse Berghagen i dokumentären.

Han och Lill-Babs hade sedan en nära relation ända fram till hennes bortgång 2018.

– Det är en stor personlighet som har somnat in och en mycket kär vän, mor till min dotter, sa han till Aftonbladet efter Lill-Babs död.

Lasse Berghagen med dottern Malin 1967. Efter hans skilsmässa från Lill-Babs försämrades hans relation till dottern under några år.

Komplicerade relationen till Malin – så ser den ut i dag

Malin Berghagen, ja. Dottern som han och Lill-Babs fick tillsammans 1966, och som han skrev Teddybjörnen Fredriksson till, är förstås en annan av de viktiga kvinnorna i hans liv.

Annons

Men pappa och dotter Berghagen har inte alltid haft en okomplicerad relation, långtifrån. Hon var bara två år när hennes föräldrar gick skilda vägar och hon har berättat att hon tappade den fysiska kontakten med sin pappa.

– Han var inte alltid närvarande när jag skulle göra olika saker. Och när han träffade mig och mamma fokuserade han bara på henne, har Malin Berghagen berättat i en intervju med Expressen.

– Han gjorde det mest för att skydda sig själv. Pappa var 23 år när Sveriges mest kända kvinna dumpade honom. Det stod på varje löpsedel. Han valde att hänga med kompisar i stället för att hänga med mig. Det gjorde för ont i honom helt enkelt.

Sedan länge har dock Malin och Lasse Berghagen en väldigt bra relation och hon har full förståelse för hans agerande då.

– Den har egentligen alltid varit bra under alla de här åren. Jag har en extrem förståelse och empati för det som hände mellan oss när jag var barn eftersom hans hjärta krossades när mamma lämnade pappa. Han är min samtalspartner, har hon sagt till Expressen.

Lasse Berghagen och Malin Berghagen har i dag en mycket stark relation.

När Lasse Berghagens karriär sedan tog fart på allvar var han ofta borta – han gjorde konserter, spelade i musikaler och medverkade tv-program.

Annons

– Jag får nog vara realistisk och erkänna att jag själv också har varit en bättre morfar än pappa. Jag tar mig mer tid nu. Sina egna barn tar man lätt för givet, det gör man inte med barnbarnen, har han sagt i en intervju med Expressen.

Lasse Berghagen om kärleken till sin fru Eva

Några efter den uppslitande skilsmässan från Lill-Babs träffade Lasse Berghagen kärleken på nytt – och den här gången skulle det visa sig hålla.

Lasse och Eva Berghagen gifte sig i juni 1976, i sommar har de alltså firat 45 år som gifta.

– Det är underbart och fantastiskt och allt funkar fortfarande. Kärleken håller i sig men jag har inget tips om hur man gör. Det är svårt att hitta just ord på hur man vårdar ett äktenskap, men man håller ihop i vått och torrt och älskar i nöd och lust. Eva har betytt oerhört mycket för mig och hon har varit mitt ständiga bollplank. Jag hade en sådan tur som träffade henne, har Lasse Berghagen sagt i en intervju med Aftonbladet.

Eva Berghagen, 68, och Lasse Berghagen, 76, har varit gifta i 45 år.

När han häromåret gästade Renées brygga i TV4 vidareutvecklade han sina tankar om parets långa förhållande:

Annons

– Nej men att hålla ihop kärleken efter så många år, det kommer fram ett vänskapsförhållande. Lite fascination från både Eva och mig att vi har hållit ihop så länge. Jag älskar henne fortfarande mer än allt – verkligen alltså.

Tårarna för okända dottern Maria Berghagen

Samma året som Lasse och Eva gifte sig fick de sitt gemensamma barn – dottern Maria Berghagen.

Hon är inte offentlig på samma sätt som hans andra dotter Malin men är i det dolda en viktig person i hans liv. Det märktes inte minst på en kändistät kräftskiva häromåret då Maria Berghagens partner, föreläsaren och mentale tränaren Olof Röhlander, friade till henne.

Lasse Berghagens yngsta dotter Maria Berghagen med kärleken Olof Röhlander.

Lasse var med på festen och föll i gråt under frierit – något han själv berättat om för Expressen:

– Jajamen, jag är så blödig. Det är jättekul att man får vara med.

Annons

– Olof är en kanonkille, vi jobbar ihop med en podd som vi har. Det är en jättefin kille och de är oerhört kära.

Maria Berghagen berättade själv om känslosvallet för Aftonbladet:

– Det känns fantastiskt. Jag-blev så otroligt överraskad, jag visste verkligen ingenting. Mamma och pappa visste inte heller någonting, men de blev glatt överraskade. Olof och pappa har blivit mer eller mindre bästa vänner så han blev så glad. Han sa som han brukar, "nu gråter vi" och så gjorde vi det.

Annons