Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är okända kvinnorna runt Zlatan Ibrahimovic

16 aug, 2021, 07:00 
AvLinus Brännström
Helena Seger är inte den enda kvinnan som spelar en viktig roll i Zlatans liv.
Zlatan Ibrahimovic är en av våra största idrottare genom alla tider. Runt honom finns en rad kvinnor som hjälpt till att skapa den han är i dag.
Annons
Zlatan avslöjar: Så träffades han och Helena SegerBrand logo
Zlatan avslöjar: Så träffades han och Helena Seger

Bakom varje framgångsrik man står en kvinna.

Det slitna talesättet stämmer inte riktigt in på fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Bakom honom står inte bara en utan flera starka kvinnor som varit med och format honom på olika sätt.

Sefik Ibrahimovic, Zlatans pappa, när TV-priset Kristallen delas ut år 2015.

Uppväxten i Rosengård i Malmö var tuff, det har väl knappast någon missat. Zlatans föräldrar skilde sig tidigt och han flyttad mellan sin far Sefik, som synts en hel del i offentligheten, och mamma Jurka, som hållit en betydligt lägre profil.

Framför allt hemma hos mamma Jurka Gravic var det full fart med en rad hel- och halvsyskon. I självbiografin Jag är Zlatan, som skrevs i samarbete med David Lagercrantz, berättar han om det hårda klimatet hos mamman.

"Morsan hade inte tid för tröst, inte då. Hon städade och slet för att försörja oss, hon var verkligen en fighter. Men hon orkade inte med mycket annat. Hon hade haft det tufft och vi hade ett fruktansvärt humör allihop", berättar Zlatan i boken.

Mamman uppfostrade Zlatan med träslev

Jurka Gravic, Zlatan Ibrahimovic's mamma, inför avtäckningen av Zlatanstatyn i Malmö.

"Det var dörrar som slog igen och morsan som grät. Hon grät ofta. Hon har min kärlek. Hon har fått slita i livet. Hon städade typ fjorton timmar om dagen, och då och då följde vi med och tömde papperskorgar och sånt och fick lite fickpengar. Men ibland brast det för morsan. Hon slog oss med träslevar och det hände att de där slevarna gick sönder, och då fick jag pallra mig iväg och köpa en ny, som om det var mitt fel att hon slagit så hårt", fortsätter han.

En rad starka kvinnor har spelat en viktig roll i Zlatans liv.

Trots att han blev slagen med träslev är Zlatan tacksam för allt som hans mamma gjort för honom. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar han:

Annons

– Hon var hård i sitt sätt att uppfostra oss. Det var träskedar fram och tillbaka och när jag kom hem med en blåtira kunde jag få en smäll. Men det har gjort mig till den personen jag är idag. Vem vet vad som hade hänt med mig annars?

– Jag respekterar mamma för allt hon gjort. Hon skulle ge mat till fem barn.

Zlatans affärer med mamma

Att Zlatan och mamma Jurka har en stark relation än i dag råder det inga tvivel om. De gör till och med affärer tillsammans – till exempel när Zlatan 2012 köpte en före detta kyrka på Östermalm i Stockholm.

Köpet gick då via bolaget Pestolla, som leds av Jurka Gravic, och prislappen landade på 42,8 miljoner kronor. 2015 kunde Fastighetsvärlden avslöja att byggnaden, som då genomgått omfattande renoveringar, sålts av Pestolla för 110 miljoner kronor – till Zlatan Ibrahimovic som privatperson.

Zlatans familjs hem i Stockholm. Huset köptes först av ett bolag som styrs av Zlatans mamma.

Huset, som beskrivs som ett townhouse med en bostadsyta på 1 000m kvadratmeter fördelat på flera våningar, är sedan dess Zlatans familjs hem i Stockholm.

Annons

I Jag är Zlatan berättar han också om hur han köpt ett radhus till sin mamma i Malmö. I TV3-programmet Renée möter Cirkus Zlatan från 2008 pratar han om hur han ser på att hjälpa familjen ekonomiskt – och avslöjade samtidigt att hans mamma då fortfarande jobbade med att städa, trots att han vid det laget var multimiljonär.

– Jag gör det med kärlek och glädje. Det har aldrig hänt att någon har frågat mig efter någonting. Aldrig. Och jag tror inte att det kommer hända heller. Alla har stolthet, säger Zlatan i programmet.

– De står på egna ben. Människor som har arbetat hårt genom sina liv. Du ser mamma, hon städar även i dag. Hon vill inte sluta. De har varit hårt arbetande personer. Genom hela livet. Det är där man har fått det ifrån.

Zlatans relation till systern: "otroligt nära"

Kärleken till mamma märks också på Zlatans kropp. Han har tatuerat in sina familjemedlemmarnas namn på sina armar.

Annons

"...kvinnorna på vänster, vänster som står närmast hjärtat, mamma, Sanela, inte halvsyrrorna som brutit med familjen", berättar han i Jag är Zlatan.

Sanela är en annan av kvinnorna som spelat en viktig roll i Zlatans liv.

"Sanela är mitt enda helsyskon. Hon är två år äldre. Hon är en tuff tjej", berättar han i Jag är Zlatan.

"...i grunden är vi otroligt nära. Sanela är frisör idag och ibland kommer folk till hennes salong och säger: 'Gud, vad du är lik Zlatan!' och då svarar hon alltid: 'Skitsnack, det är han som är lik mig.'"

Sportjournalisten Jesper Hussfelt känner Sanela och har skrivit i sin blogg:

"Förresten känns det som om Sanela är originalet och Zlatan är originalets berömda syskon. Hennes surr är underbart."

Zlatan försökte till och med få ledigt från en VM-kvalmatch 2004 för att gå på Sanelas bröllop – men dåvarande förbundskaptenen Lars Lagerbäck. Zlatan accepterade beslutet och gjorde fyra mål i 7-0-segern mot Malta.

Annons

– De här målen är till min syster som gifter sig i dag. Jag kunde tyvärr inte vara på plats, jag var tvungen att spela match. Annars hade jag varit där. Den här matchen var för henne, sa han efteråt.

Helena Seger är den viktigaste kvinnan i Zlatans liv på senare år.

"Helena har haft mycket tålamod"

Men den viktigaste kvinnan i Zlatans liv på senare tid är förstås Helena Seger. Det är snart 20 år sedan paret träffades – Helena var då en 32-årig toppchef och Zlatan ett 21-årigt Ajax-proffs.

Efter studier i marknadsföring jobbade hon bland annat på höga positioner inom Malaco, Swedish Match och Fly Me. Först efter att hon och Zlatan blev föräldrar för snart 15 år sedan valde hon att sluta förvärvsarbeta.

Paret har sönerna Maximilian, 14, och Vincent, 13, tillsammans.

Annons

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Zlatan om vad Helena betyder:

– Hon är bra. Hon är ju äldre än mig. Hon har haft mycket tålamod. Det har inte varit lätt för henne heller, med tanke på det som hon gått igenom, det som händer en i och med det sätt som vi lever på. Men som person är hon väldigt tuff. Hon tar hand om barnen när jag inte är där. Hon håller ihop det hela.

I sin bok och i många intervjuer har Zlatan berättat om hur han aldrig såg på svensk tv när han var liten. Han visste inte vem Ingemar Stenmark var och höll inte ens på Sverige fotbolls-VM.

Han har också berättat om hur Helena bidrog till att ändra det.

– Ändringen kom när jag träffade Helena. Jag började kolla på svenska filmer. Beck ... vem hade trott det? Jag började kolla på svenska program, blev mer insatt i systemet. Jag fick inte det presenterat för mig när jag var liten. Men det kom genom Helena, säger Zlatan i en intervju med Svenska Dagbladet.

Annons